duminică, 29 august 2010

Povestea lui O

Si cu titlul asta in creste ratingul....

"Povestea lui O" de Pauline Rage este o carte erotica, sado-masochista, de o rara si rafinata cruzime asupra careia mult timp a planat misterul, scandalul si interdictia. Aceasta capodopera a erotismului nu s-a dorit a fi de la bun inceput o carte. Ci o simpla scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism, redactata noaptea si trimisa prin posta, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se ofera si se supune celor mai rafinate, dar si crude capricii ale amantului sau.


Timp de cateva decenii, autorul acestui text a ramas necunoscut: "O femeie nu putea scrie asa ceva", a declarat Albert Camus. Trebuie sa fie un barbat. Pe lista de suspecti intra: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.
Dupa ce obtine, in anul 1955, Prix des Deux Magots, "Povestea lui O" - pana atunci refuzata de editori, respinsa de librarii si interzisa public pe "motiv de indecenta" - devine un best-seller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi.  


Astazi se stie ca Pauline Rage este pseudonimul pentru Dominique Aury. La 86 de ani, autoarea si-a dezvaluit identitatea intr-un interviu care povesteste geneza romanului: indragostita de Jean Paulhan, ea a vrut sa-i scrie o scrisoare sub forma de roman. Un roman erotic despre o femeie libera si independenta care devine, de buna voie, sclava barbatului iubit. Astfel, este dusa la Castelul Roissy, locul unde femeile sunt "dresate", unde va deveni obiectul neconditionat al placerii unor barbati pe care nici macar nu are dreptul sa-i vada, intrucat este legata la ochi, va accepta mangaierea necrutatoare a biciului, necunoscand in fond nici o alta placere decat aceea de a apartine total celuilalt. Fantasma feminina a supunerii totale da nota sublima a acestui roman al extazului prin auto-distrugere."


Asta zic siturile editurilor despre carte. Si am vazut si filmul. NU e pornache, desi sunt multe scene in care eroina apare goala. Dar e extraordinar de frumoasa, incat ne bucuram sa o vedem. Nu apare nici o scena explicita de sex, asa ca pentru asta mergeti pe alte situri. Bineinteles ca razbate putin kitsch-ul anilor 75 si muzica  exgerat de dulcie. Gandit-va la Emanuelle. Filmul e frantuzesc si nu ma mir. Decorurile-s luxoase, costumele elaborate si bine lucrate, atmosfera e de poveste, actorii frumosi.  Filmul primeste o nota de trecere,  la limita.



Insa cartea...Man, it's crap. Nu ma refer la subiectul in sine, sau la tulburarile de personalitate si sexualitate ale personajelor, ci la scriitura. Stilul e impersonal, rece, abunda descrierile sterile. Nu aflam nimic din ce simte O. Este pur si simplu povestea degradarii sexuale a unei femei, totul pentru iubitul ei, Rene. Ea nu incearca sa se justifice, sa explice de ce face ce face. Cartea e pur si simplu un lung sir de abuzuri de tot felul. Plicticoasa si repetitiva. Sadism gratuit...Parca ar fi un manual de utilizare a unui nou aparat, si O chiar asa si e. O- obiect, orificiu...

Am mai citit literatura erotica la viata mea, dar asta nici macar atata nu e. Luati "Venus in blanuri", daca va indeamna Aghiuta la bici si cizme...Anais Nin....Sau mergeti la un Sade cinstit care nu se ascunde sub tot felul de speculatii pseudo- filosofice.

Iar povestea se termina sec : "Vazand ca dragostea lui Sir Stephen pentru ea incepea sa paleasca, i-a cerut voie sa se sinucida. El i-a permis." Ta -da. Secolul 20!

Nu recomand cartea nimanui. Pierdere de timp. Si dupa comentariile de pe net, nici nu reflecta corect stilul e viata BD&SM....



joi, 26 august 2010

De ce nu intelege lumea?

Gasesc si chestii faine pe bloguri radicale. Ca de ex asta. Scandal! Lucru diavolesc! Taman in mama Rusia, tartorul Ortodoxiei! Vine apocalipsa, buletinul cu Cip, antihristul de culoare, evreul isi ridica gheara din nou, o sa murim in focurile Gheenei de pacatosi alaturi de homosexuali si yoghini!


Cineva comenta pertinent, lucru destul de rar pe blog, ca aici fiecare se roaga la dumnezeul lui, cu carcteristicile lui, raportandu - se la el cat stie de bine,  si nu la dumnezeul celuilalt, deci ecumenismul se duce pe Apa Sambetii. 



Pai aici iarasi intervine mintea noastra care gandeste pe sertarase si caprarii. Comentatorul de mai sus spunea "NU imi dau seama cum ar putea sa se apropie oamenii din punct de vedere religios, oameni care apartin diferitelor culte religioase, decat numai ca majoritatea sa se converteasca la una dintre aceste religii". Adicatelea evreul se roaga la Yahve, ortodoxul la "singurul Dumnezeu adevarat", hindusul la Siva, recte Satana in viziunea redicalilor, iar musulmanul, vai, la Allah! Pana si autorul considera ca sunt 100 zei-dumnezei, desi neaga existenta altora, in afara de zeul -jucarioara lui preferata. Ursuletul meu e cel mai bun si mai frumos-al tau e urat si ponosit!

De aia nu ne iese fita. Pentru ca gandim in temeni de Religie si nu de Credinta. Pana atunci, ne certam cine are cel mai tare prieten imaginar. Afirmatia e deja fumata, stiu. Dar poate-doar poate- "Dumnezeul adevarat" e cu un etaj mai sus.

Va fi...FEERIC!





Joi, 2 Septembrie 2010, ora 20:00 în Piaţa Mică din Sibiu, Mitichi Ideas şi Fundaţia Mitichi deschid seria evenimentelor acestei toamne, cu un spectacol de modă incendiar -

Feeric fashion show.

Evenimentul este deja de tradiţie pentru oraşul Sibiu, aflându-se la cea de a 3-a ediţie.

Într-un cadru feeric ce implică o scenografie cu totul specială, o pasarelă suspendată

la peste 5m înălţime şi efecte pirotehnice complexe, vor defila pe podium

manechine profesioniste ce vor prezenta colecţii – cruise, prêt a porter şi couture. În cadrul evenimentului au fost invitati atât designeri cu experienta cât şi designeri debutanţi, evenimentul reprezentând pentru cei din urmă o autentică rampă de lansare.

Colectţile prezentate vor fi semnate de Agnes Toma, Lucian Rusu (Sibiu),

Antonia Giurgiu(Sibiu), Anca şi Silvia Negulescu(Iaşi), acestora alăturânduli-se brandurile Donatella şi Triumph. 

Coafurile vor fi semnate de LUCIANO Hair & Style iar machiajele de Yssima beauty center.

Invitat special al acestei ediţii este criticul de modă Alin Galăţescu.


Evenimentul reprezintă un concept inedit, singurul de acest gen desfășurat la Sibiu, deoarece combină elementele de fashion cu momente artistice sugerând strânsa legătură între modă şi artă.

FEERIC fashion show este locul în care frumuseţea se împleteşte cu inspiraţia, într-o demonstratie de sunet şi culoare, oferită iubitorilor de modă și celor care doresc să petreacă câteva ore într-un mediu de calitate, într-un spectacol grandios.

Conform estimărilor de anul trecut se aşteaptă un public de aproximativ 4000 de spectatori. Accesul este liber cu exceptia zonelor VIP unde accesul se face pe bază de invitație.

FEERIC fashion show este o producţie Mitichi, în portofoliul caruia se regăsesc productii de televiziune, proiecte foto, publicații glossy și campanii de imagine.

miercuri, 25 august 2010

Doar pentru ca e frumos


...



marți, 24 august 2010

Castigatorii!

Si avem castigatorii saptamanii. Felicitari si asteptam sa ii cunoastem, eventual la expozitia finala in care le vom admira creatiile!

Adrian Mladin

adrianmladin.wordpress.com

Marius Torsan

mtorsan.blogspot.com. 

luni, 23 august 2010

Prigoana...my new hero sau Dumnezeu se vinde prin intermediar ?

Rege al gunoaielor sau nu, iacata ca mai scoate si idei bune. Deputatul Silviu Prigoana a depus la Parlament o propunere legislativa prin care solicita ca statul sa nu-i mai plateasca pe clerici.

"Pentru ca institutiile de cult din Romania dispun de un patrimoniu propriu si alte surse de finantare proprii, propunem ca sprijinul statului roman sa se margineasca la articolul din Constitutia Romaniei, prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate, dar si alte forme de sprijin non-material", scrie el in propunerea legislativa. Subscriu!

Parlamentarul se bazeaza pe zecile de mii de hectare de teren agricol si forestier pe care Biserica Ortodoxa le are in posesie, dar si la actiunile de la companiile din sectorul hotelier, energetic sau de transport.
Ati vazut pana acum popa sarac? Cam toti isi au alte afaceri si venituri nedeclarate. Numai cata mita iau pentru nunti si botezuri, taine care ar trebui sa vina gratis. Sau cat strange de la babe ametite si "crestini cu frica de Dumnezeu" cand merge la inceput de an cu matauzul cu apa sfintita.  

Mie a inceput sa imi puta cu BOR cand BOR Sibiu a revendicat fosta mea cresa. De ce sa stea copii acolo cand pot ei sa faca te miri ce din ce iese banul? Cand cica, credinta este despre iubire, da...aia de bani. Cand avem circ pentru Continental Forum cu Carabulea in spume si capul BOR care il afuriseste la propriu, prin ziare?

Mergeti in fata Catedralei si o sa vedeti masini de masini. Popi de pe care curge aurul si se inchina la suta de parai cu doua maini.

Biserica Ortodoxă Română administrează una dintre cele mai mari averi din România, a cărei valoare, conform estimării făcute de cotidianul Business Standard, depăşeşte 3 miliarde de euro.



Averea BOR poate fi pusă alături de cei mai mari jucători de pe piaţa economică română, precum Petrom, membru al celei mai mari companii industriale austriece OMV, lider petrolier de top din Europa Centrală (cu o valoare de piaţă de 8,3 miliarde euro), Banca Comercială Română (peste 6 miliarde de euro, de când Erste Group a cumpărat banca în 2005) şi BRD Société Générale (cu o valoare de piaţă de 5,6 miliarde de euro). Dacă se ia în calcul faptul că BOR doreşte să revendice 200,000 de hectare de pădure, a cărei valoare este estimată la 5 miliarde de euro, precum şi obiecte de muzeu şi parte a patrimoniului de la Moscova, averea BOR poată să depăşească suma de 10 miliarde euro. 
 

Preotia e o chemare, nu o meserie. Daca ai har, il dai gratis ca nu vine de la tine. Daca nu ai, du-te in fabrica, sau fa-te profesor, sofer sau orice altceva. Popii s-au ajuns, nu imi povestiti de mitul saracului popa de tara care merge din casa in casa intreband de enoriasi, sfatuindu-i de bine su suferind odata cu ei in saracie si criza. Dar de vina suntem noi, care traim ca in Evul Mediu. Spiritual si fizic. Le dam Inaltpreaavutului si Multpreaisculsituilui prea multa putere.

Traiasca oile care le dau bani sa o duca bine. Al naibii cine mai da bani la popa.
Dumnezeu nu se vinde prin intermediar.

vineri, 20 august 2010

Incoooooooooooming!

NORBERT HANN von HANNEHEIM - 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1898. A făcut parte din familiile patriciene şi nobile ale Sibiului. După studiile liceale, făcute la Sibiu (probabil la Colegiul Brukenthal) şi odată cu finalul Primului Război Mondial şi a trecerii Transilvaniei la România, Hann von Hannenheim decide a părăseasca Sibiul.

Pleacă la Graz la Leipzig şi apoi la Budapesta pentru a studia muzica. În 1929 se va înscrie la Academia de Artă din Berlin.

Este considerat unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai perioadei anilor `20 – `30 ai secolului al XX – lea si cel mai talentat elev a lui Arnold Schoenberg. Primele compoziţii le-a realizat în perioada studiilor de la Leipzig. Revine în România, unde în 1925 a obţinut premiul „George Enescu” pentru compoziţie. În 1932 va câştiga Premiul „Felix Mendhelson Bartholdy”, iar în 1933 Premiul „Emil Hertzka”. A susţinut concerte la Berlin. De multe ori se va prezenta ca şi compozitor român.

Moare la Berlin în 1945, în urma unui raid aerian a aviaţei aliate. O altă variantă, mult susţinută în baza ultimilor cercetări, este că tânărul compozitor a murit într-un spital psihiatric din localitatea poloneză Miedzyrzecz (o primă cădere nervoasă o va avea încă la începutul anilor `30).

Sorry, dar filmulete sau poze cu el nu am gasit pe tot netul.

joi, 19 august 2010

CE e iubirea de Patrie? Studiul unui obiect inexistent


Totul a pornit de la un post al unui blogar pe care il urmaresc de curand, in care sustinea ca e undeva o conspiratie, ca pleaca intelectualii romani si vin irakieni, iranieni, chinezi si altii la munca pe 3 lei. Ieri, asta faceam noi in Italia si Spania. Atunci nu era conspiratie. Depinde de partea in care te afli.

Autorul ne indemna sa vorbim cu prietenii din afara, sa le trezim nostalgia sa se intoarca in tara. PARDON? La ce sa se intoarca? Majoritatea au acolo deja casa, servici, familie, copii merg la scolile de acolo, au acte straine, sunt integrati aproape perfect. Jalea din tara o cuoastem. Stati unde sunteti. Argumentam ca "ubi bene, ibi patria" si ca de pamantul natal ma leaga doar amintiri si atat. Pe care mi le pot face si aiurea. Ca Sarmisegetuza nu imi hraneste copii si ca de pe Ceahlau nu ploua cu bani. Sincer, imi place Sibiul, sunt legata de el, de oamenii lui, de amintirile de aici, de casa, de familie. Iubesc orasul asta si ce simbolizeaza el pentru mine. Pana la iubirea de patrie mai e mult.

a. Ce e patria? Chiar m-am nascut cantand Miorita? Imi curge prin vene sangele lui Stefan cel Mare? Hm. Sa vedem: 1. NU 2. Aprox, dar nu are relevanta.

b. Care sunt granitele patriei? Granitele artificiale si mult-schimbatoare ale tarii? Iubesc holdele de grau pana la granita? Draga-mi-i Dunarea de la intrare in tara incoace? Carpatii de la rusi incolo-s naspa?

c. De ce sa ma simt "legata de plaiurile marete si sfinte" ale Iasiului, de ex. cand nici macar nu am fost pe acolo? Pentru ca acolo traiesc romani? Avem si in Italia...Pentru ca acolo se vorbeste limba mea? Pentru ca suntem "frati"? Constientizati aiureala? Care este criteriul?  

Si acum ajung incetinel la o concluziune romanticoasa si pasoptista...iubirea de patrie e ceva ce se invata. Si ca orice lucru ce se invata, trebuie sa aiba un folos. Uite ca acum dau si de miezul chestiunii. BANG! Sunteti romani, iubiti-va patria si mergeti la razboi, pentru binele cuiva, ca doara de aia exista razboaie. Adica manipulare se cheama. Pentru "tarisoara asta..", exploatand sentimente artificale, se cer multe sacrificii. Mai degraba se cereau, ca acum nu-i mai pasa nimanui. 

Patria e strict ce e in jurul meu. Casa, familie, oras, regiune. Nu ma pune sa simt iubire pentru Delta Ea e frumoasa, da, imi place, traiesc romani si  acolo si ma inteleg cu ei,  nu supunem acelorasi legi si votam acelasi presedinte. Dar cam atat. Nu cred ca am sa imi las caminul sa lupt pentru ea.Eventual pentru oamenii de acolo.Sau pentru bucata de teren agricol din care as putea lua profit, ca persoana sau ca stat, dar nu pentru chestii aburistice si justificari melodramatice.
 


Si da, daca ma mult in Austria, ea va fi a doua mea patrie. Si voi simti in germana si voi canta imnul lor cu drag. Pentru ca m-au primit si m-au apreciat.


Pentru patrioti- una dintre ultimele granite care dispare in video o cea cu Moldova...

Fata frumoasa, unde esti?

Nu trebuie sa ai 90/60/90 si nici peste 1,70 m. Trebuie doar sa te pozezi unde trebuie si sa fii votata.  O căutăm pe miss Culoare !
 

Miss Culoare poate fi orice persoana de sex feminin, peste 14 ani, din Brasov si Sibiu, care propune o poza colorata de-a ei, realizata intr-una din locatiile mentionate in regulament, printre care se regasesc Piata Sfatului, Muzeul Casa Muresenilor sau cetatea Brasovului si centrul vechi, Muzeul Astra sau Parcul Sub Arini din Sibiu. Tinerele dornice sa devina miss Culoare sunt invitate sa-si posteze poza pe www.1001culori.ro si sa isi adune sustinatori care sa le voteze pentru a fi una din cele doua castigatoare. Sunt acceptate poze in concurs facute atat cu aparatul foto, cat si cu camera telefonului mobil, incarcate pe site pana in 20 septembrie.

Cele doua miss Culoare vor castiga premii in tablouri si printuri din campanie, iar pozele lor vor fi expuse in cadrul unui eveniment formal final, care va avea loc in lunile noiembrie-decembrie 2010.

Pana in prezent, pe site-ul www.1001culori.ro au fost postate 200 de culori din cele doua orase, reprezentand ipostaze diferite ale vietii de zi cu zi – cladiri, oameni, evenimente. Lor li s-au alaturat pozele trimise de participantii la celalalt concurs, care poarta numele campaniei si din randul carora s-au ales saptamanal castigatori la categoriile de vot, comentat si sharuit pe retele sociale. In total 6 poze au fost alese pentru a fi premiate si a intra in concursul final din luna octombrie.

Pentru mai multe informatii contactati: Claudia Popa, presedinte Asociatia Colors, telefon 0745052151.

Proiectul “Coloreaza-ti comunitatea” este finantat de catre CEE Trust si implementat de catre Asociatia Colors in parteneriat cu Dram Center 07 Sibiu, Muzeul Casa Muresenilor Brasov, Casa de Cultura a Studentilor Sibiu. Parteneri media: iubescbrasovul.ro, stiribrasov.ro, Rondul de Sibiu, Sibiu 100%

miercuri, 18 august 2010

Timotei... Timotei...

Din seria "10 Mari Sibieni" il prezint astazi pe

Timotei POPOVICI

pentru ca muzica este cea mai aproape de sufletul meu. Don't even mention Eginald Schlattner. Fac urat! 


Timotei Popovici s-a născut în actualul judeţ Caraş Severin în 1870. îşi realizează studiile la şcoala pedagogică şi la cea teologică, ambele din Caransebeş. De aici va continua la Iaşi, unde va studia compoziţie muzicală.

Revine în Banat, la Lugoj, unde va fi învăţător. De aici va pleca la Braşov unde va preda muzica şi va dirija corul bisericii ortodoxe din Scheii Braşovului.

Pleacă în 1899, la 29 de ani, la Sibiu, unde va fi profesor de muzică la Institutul Teologic. După Marea Unire a Transilvaniei cu România, rămâne în Sibiu, predând muzica la şcoala normală. În toată această perioadă, va fi dirijorul corului catedralei ortodoxe din Sibiu.

Paralel, va fi hirotonit şi va preot la catedrala ortodoxă din Sibiu, începând cu 1915. va ajunge a fi protopop.

A fost unul dintre cei mai prodigioşi compozitori din istoria muzicii româneşti. A compus muzică pentru cor, muzică religioasă, muzică laică. Toată opera sa muzicală a fost publicată la Sibiu într-o perioadă de 55 de ani între 1902 şi 1957 (inclusiv post mortem). În 1906 a publicat primul dicţionar de muzică de pe teritoriul României.

A publicat o serie de studii religioase. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români. El îi va urma lui Gheorghe Dima la conducerea Reuniunii Muzicale de la Sibiu. Tot aici el va fonda Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică în 1946.

A fost decorat de nenumărate ori de statul român. La bătrâneţe, în 1947, se retrage în zona sa natală, unde va muri în 1950. o stradă din Sibiu îi poartă numele. Corul catedralei ortodoxe din Sibiu, astăzi îi poartă numele.
în actualul judeţ Caraş Severin în 1870. îşi realizează studiile la şcoala pedagogică şi la cea teologică, ambele din Caransebeş. De aici va continua la Iaşi, unde va studia compoziţie muzicală.

Revine în Banat, la Lugoj, unde va fi învăţător. De aici va pleca la Braşov unde va preda muzica şi va dirija corul bisericii ortodoxe din Scheii Braşovului.

Pleacă în 1899, la 29 de ani, la Sibiu, unde va fi profesor de muzică la Institutul Teologic. După Marea Unire a Transilvaniei cu România, rămâne în Sibiu, predând muzica la şcoala normală. În toată această perioadă, va fi dirijorul corului catedralei ortodoxe din Sibiu.

Paralel, va fi hirotonit şi va preot la catedrala ortodoxă din Sibiu, începând cu 1915. va ajunge a fi protopop.

A fost unul dintre cei mai prodigioşi compozitori din istoria muzicii româneşti. A compus muzică pentru cor, muzică religioasă, muzică laică. Toată opera sa muzicală a fost publicată la Sibiu într-o perioadă de 55 de ani între 1902 şi 1957 (inclusiv post mortem). În 1906 a publicat primul dicţionar de muzică de pe teritoriul României.

A publicat o serie de studii religioase. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români. El îi va urma lui Gheorghe Dima la conducerea Reuniunii Muzicale de la Sibiu. Tot aici el va fonda Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică în 1946.

A fost decorat de nenumărate ori de statul român. La bătrâneţe, în 1947, se retrage în zona sa natală, unde va muri în 1950. o stradă din Sibiu îi poartă numele. Corul catedralei ortodoxe din Sibiu îi poartă numele.

luni, 16 august 2010

Noii castigatori 1001 culori

Felicitari!

Ei sunt:1.  Tudor Matrescu, cea mai sharuita fotografie din Sibiu. Locomotivele voinice care ne duc departe. 

3. Pisicuta Alexandrei a fost pe departe cea mai comentata si mitoasa foto...

3. si cea mai votată, cea mai sharuită, cea mai comentată poză din Brasov în săptămâna 9-16.08 - Miruna Paiuc


Pozele le gasiti pe contul Facebook al 1001culori


duminică, 15 august 2010

ARTmania-the insider's job

Uf...si uite asa am dormit si eu 3 ore astazi.

Multe surprize anul acesta la ARTmania. Multe si de diferite culori.

Treaba ceia cu " vezi ce iti doresti fiindca poate se indeplineste" cu iz de amenintare s-a adeverit pentru a 1001 oara.

1. Mda, avusei parte de Kamelot! Super -truper frate, imi zisei. Si asteptarile mi-au fost inselate din nou,  dar "expectation is the mother of  disappointment"... Kamelot  aka "plangaciosii", ca trupa de gotic+metal+power+multe chestii "epice" e ok, in sine. Muzica e bine lucrata, instrumentistii priceputi. Vocea lui Roy Khan e buna, calda si gama lui e destul de larga. Da, fete si baieti, mai ales fete, arata bestial, ca in postere. Are o privire magnetica si o charisma aparte. Siiii...cam atat. Conferinta lor de presa a durat 5 minute, interviurile asijderea. Fite pana la cer. Nu degeaba i-am numit "plangaciosii": nu le convenea nimic, apa nu era destul de rece, berea nu era destul de bere, whiskyul prea putin, pizza prea nu- stiu- cum. Ca in manele, "beutura si femei". Bine ca au plecat. Clatinandu-se. Astia-s genul de rockstar fara limite in fite, alcool si aere in cap. 

Concertul a fost fain. Au cantat si Farewell, dar l-am pierdut. Si au incheiat bineinteles cu "March of Mephisto", in uralele publicului. Sonorizarea ok. Au avut si 2 fete care au ajutat si ele pe la refren. Jocul scenic, sa-i spun asa, a fost conform asteptarilor: Roy cu arhicunoscultul lepedeu pe el,  vrajea cu gesturi teatrale si mistice la fetele alea. Fum si lumini. Cica a avut si steagul Romaniei pe scena, dar nu l-am vazut decat dupa in backstage. Ce nu mi-a placut la concert: 1.Khan era beat, si se cam vedea. Credeti-ma pe cuvant. 2. Se stramba cam prea mult. Hai sa incercam sa fim fiorosi. Rraahhhh! O fi genul lor epic, dar ultima data cand am controlat, Dumnezeu inca mai era la locul lui si nu dadea semne sa ii dea mandatul lui  Roy.  Ai fost alintati de public la max, si le placea. Ca niste copii mari.  Verdict: vedete eu aere in cap, total neprofesionisti, nepoliticosi dar foarte amabili cu fanele.

PS. Au fost dezamagiti de fanii din RO. Au baguit ceva ca in Wacken au avut 75.000? de fani. Mda... 



2. Una buna de data asta: SISTERS OF MERCY. Despre ei nu stiam decat ca sunt veterani, legende cam pe apuse desi headlineri, si vreo 2 melodiii de pe Youtube. Surpriza: Boah, ce diferenta intre ei si Kamelotii. Draguti, amabili politicosi... britanici. Au avut cea mai lunga conferinta de presa. Fite si pretentii absurde nu au prea avut, in afara de niste pizza takeaway. Au vorbuit cu noi, ne-au dat autografe. By the way...au un lead guitar de nota 100. Noi ii spuneam "Pufulet"in backstage. Ben Christo, il cheama de fapt. Pentru ca tot timpul cand trecea pe la noi ne spunea uin "Hi" timid si zambea fastacit...ca un pufulet, dragut, dulcic. We all love ya!

Pentru ca au fost niste gentlemani, am devenit curioasa si am stat la tot concertul. Si bine am facut. Sunet cristal, fumaraie multa, vocea super buna. Show de zile mari. Surprinzator, mi-a placut muzica lor. 

3. Swallow the Sun. Finlandezi cat dulapul. Blonzi, pletosi, galagiosi, cu rezistenta la vodca. In ultima zi  insa, palinca de la Am Ring Hotel, le-a pus capac. Too hot, dude. Nice friendly guys. Nu i-am auzit decat pe bucati. Doom ba romantic si depresiv, ba agresiv si furios. Not my cup of tea. Au stat si a doua zi, cand bateristul, probabil plictisit, a vazut ca scena din Piata Mica era pregatita pentru concertul formatiior romanesti si a dat un mic concert spontan. Super. A raspuns la intrebari tampite ale publicului de genul  "cum se spune noroc in finalndeza"  sau care este muzicianul lui favorit. Cool guy. Ah... si au reusit sa isi piarda cheia de la camera.


4. Dark Tranquillity. Ei canta, am aflat si eu ieri "Gothenburg Metal". Au baut pe scena 3 lazi de Tuborg. Pam-pam. Mai multe nu stiu, nu prea am avut eu tangenta cu ei. 

5 Sirenia. Au fost exact cum m-am asteptat. Ailyn e frumoasa ca o zana si draguta si amabila, fara fite. Spre deosebire de gagica noua de la Nightwish care  e goth doar pe scena si in rest piti, ea a "defilat" in chestii gotice tot timpul.  Mi-a placut concertul, insa parca ar fi fost mai fain sa fi fost intuneric. Mi-a  placut la nebunie logo-ul lor din fundal. Au cantat si Sail Away, bineinteles. 


5 SERJ TANKIAN- ei da...stiam ca e fostul de la SOAD, asa ca nu facea prea multe parale in topul meu. Si ca m-am inselat. Stiam ca e vedeta emisiunii si ca in loc de whiksy si kalhua a vrut lapte si stafide, miere si granola. Ca e eco si vrea cesti de unica folosinta, degradabile, si lapte de soia. Cand l-am vazut venind cu 2 bodyguarzi mi-am zis ca mda... altul cu de-alea in cap... I-am ascultat interviurile. A fost dragut si amabil cu toti jurnalistii, a facut promo-uri pentru posturile lor, s-a pozat cu revistele in brate, a glumit cu toti relax, friendly. Si modest. Ne-a povestit ca ii place in Sibiu, ca ii aduce aminte de Armenia. Ca ii place ciorba romaneasca. Unul dintre jurnalisti l-a intrebat ce asteptari are de la noi, de la public adica. A raspuns ceva de genul- asta e caracteristic pentru you people, intrebati ce puteti face voi pentru mine, nu ce sa fac eu pentru voi. Si am un autograf cu dedicatie!

Mai tata, asta artist profi. La masa la fix, fara alcool inainte de show, repetitie constincioasa cu orchestra de romani. Nu pierdut timp pe la terase,  ameteli cu fanele sau alte asemenea. A venit omul sa faca showul si  atat. Ca au mai vrut unii din trupa sa viziteze orasul, e alta treaba. Dar totul foarte civilizat si "clean". Nu a vrut decat cate 2 beri pentru fiecare. Mult ceai, multa lamaie si miere. Vin in limitele normale. Atat. Apa si sucuri- de merisoare, portocale si morcovi. Eco. 

A avut mesaje politice si eco, in texte si pe scena, a comunicat cu publicul, cred ca a fost singurul care a spus un thank you. 

Asta e ascpectul "uman" care face mai multe decat se crede. Be nice to your fans. Kamelot nu a fost si a scazut in topul considerabil. Situ ca nu ar trebui sa ma influenteze, dar om sunt nu carpa. O sa mai ascult Kamelot, dar de fiecare data o sa imi aduca aminte de "plangaciosii" si o sa ma bufneasca rasul.  S-a dus epicul pe Apa Sambetii. N-a ramas decat Khan beat impleticindu-se pe treptele din Ring Hotel.

Serj m-a impresionat si prin talent si voce. Adica acopera ditamai orchestra si intrumentistii lui. E cam ptigaiata pentru sufeltul meu, dar stiu sa o apreciez. A fost atat de pozitiv si  de energic pe scena, de mai mare dragul. 


Si cu asta, transmisiunea noastra de la ARTmania a luat sfarsit.  Va invitam sa deschideti radiourile la anul, in 2011. 


Filmuletele suntrealizate de  Ovidiu Sopa, mail multe fotografii de la eveniment le gasiti pe www.sibiul.ro.  sau pe situl lui Ovidiu Matiu. Merita sa intrati!





vineri, 13 august 2010

ARTmania is here again!

Ajuns la cea de-a cincea editie, ARTmania Festival 2010 prezinta sase concerte in Piata Mare in zilele de vineri si sambata, dar si evenimente alternative in weekendul 13-15 august unde publicul are acces in baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piata Mare.


Plec imediat, la 3 incepe pentru noi, voluntarii.  Sincer, Kamelot e pe primul loc in lista mea, apoi Sirenia. Sister of Mercy au promis sa faca un show mega-ultra...Iar restul... pai... sorry, dar marea vedeta Serj T-so-and-so...Cred ca e atat de mare doar la pustii de pe la noi. Don' t like, dar poate o sa am o surpriza placuta maine. 


Urati-mi bafta si vedete fara fite (mda... sunt la catering...). Sper sa nu mai am experienta ca anul trecut in care tipul de pa Pain, dupa ce a facut ca toti dracii pe scena, a venit in backstage si si-a mancat cumintel lapticul cu cereale, erau Cini-Minis, ca asa i-a promis mamitichii, sa fie baia'bun in turneu. 



Asta e programul oficial. D

aca nu intelegeti, e vina lor...

Vineri, adica astazi

Piata Mare 22:10 the sisters of mercy

Piata Mare 20:30 Kamelot

Piata Mare 19:00 Swallow the Sun

Piata Mica, Bohemian Flow 01:30 L.O.S.T.

Music Pub 00:30 Sign Of Agony

Piata Mica 16:30 Act Acoustic

Piata Mica 15:00 Tiarra Acoustic

Maine

Serj Tankian 22:00 Piata Mare

Dark Tranquillity 20:20 Piata Mare

Sirenia 19:00 Piata Mare

Act 00:30 Flying Time (Tribute to Motorhead)

Tiarra 01:30 Flying Time

9.7Richter 02:30 Piata Mica, Bohemian Flow

Grimus 00:30 Music Pub

Sign Of Agony Acoustic 15:00 Piata Mica

Tiarra 16:30 Piata Mica



Duminica

Piata Mica 20:00 Grimus Acoustic


Pana atunci... sper sa o cante si pe asta....







joi, 12 august 2010

Sunt pentru...

...secularizarea averilor BISERICESTI,  nu doar manastiresti, asa cum a facut Cuza. Credinta e de la Dumnezeu, biserica de la diavol, ca sa o spun asa, neaos. La naiba cu bisericile si cu toti popii umfati de afaceri murdare si averi furate. FUCK THEM ALL. 

Ce avem si nu stiam...

Dieter Acker - 10 mari sibieni


Se naşte în 1940 la Sibiu. Studiază la Sibiu, apoi la Academia de Muzică din Cluj cu Sigismund Toduta. La 29 de ani pleacă în Republica Federală Germană, soţia sa primind o bursă pentru cursurile de vară la Darmstadt. Merge împreună cu soţia sa şi decid împreună să nu se mai întoarcă în România.

Întâi, se stabileşte la Düsseldorf. Devine profesor de compoziţie la Universitatea de Muzică şi Artă din München, multui absolventi de-ai sai devenind celebri la randul lor:  Ferran Cruixent, Oriol Cruixent, Marius Ruhland, Florian Heigenhauser, Peter Wittrich 

In 1985 este invitat de a predea la Academia de Muzică din Beijing. În 2000, primeşte titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universităţii din Cluj. 

A scris peste 100 de lucrări pentru orchestră, 6 simfonii, muzică de cameră, lucrari pentru orga si voce. 

In 1988  a primit premiul Johann-Wenzel-Stamitz.

Moare în 2006 la München rapus de boala.

Mai multe despre viata si cariera gasiti pe situl dedicat lui.


Nu suna rau de fel:





Mentionez ca postul face parte din promovarea proiectului comun 10 Mari Sibieni.

miercuri, 11 august 2010

Avem castigatori!

Si iata castigatorii rundei 1 a concursului 1001culori. 2 din Sibiu si 1 din Brasov. Ele au fost cele mai votate si sheruite fotografii. Premiile săptămânale constau din tablouri și printuri cu poze din Brașov și Sibiu. Totodată pozele câștigătoare vor fi prezentate în cadrul unui eveniment final, în lunile noiembrie-decembrie 2010, la care vor lua parte oficialități ale orașelor și stakeholderi interesați de dezvoltarea urbană.

Avem un bade mandru din Marginime. Cine i-ar putea rezista :)

O minunica roz....

...si industria din Brasov.


Felicitari tuturor castigatorilor si participantilor !

marți, 10 august 2010

Si uite ca merge!

Ma bucur ca proiectul nostru comun cu BV merge bine, ca dovada multele fotografii inscrise in concurs. Situl www.1001culori.ro are un design fancy si imi place la nebunie.
Aici e o poza primita din Sibiu. M-am indagostit instantaneu de ea pentru ca stiu casuta (are si alte jucarii la geamuri) si pentru ca asa faceam si eu, imi puneam papusile sa se uite pe geam pana veneam acasa.
Intrati si voi si votati, sau propuneti. Marius a facut-o deja.

Okonomiyaki...pour les connoisseurs...

08Reteta mea favorita, pe care o fac extrem de des, pentru ca e usoara, ieftina dar mai ales gustoasa este... OKONOMIYAKI. Este o reteta traditionala japoneza, invatata de la Yuichi si dusa le perfectiune Emi. Se traduce: "tot ce vrei, la gratar".



E o reteta generoasa, deoarce cantitatile se pun la "ochiometru".

La reteta asta ma ajuta foarte mult tigaia de teflon, pentru ca nu mai trebuie sa foslosesc prea mult ulei- deci e mai sanatos.
Nu ai nevoie decat de
1. faina
2. 1 ou-sau 2, in functie de cantitatea pe care o doresti
3. o varza micuta
4. praz sau ceapa verde
5. niste felii de bacon
6. maioneza, ketchup, wasabi, sos de soia sau peste...
7. putin praf de copt

Deci: se taie o varza fideluta, se adauga ceapa sau prazul taiat.
Peste ele se toarna niste faina, se sparge oul, se adauga apa sau supa pana iese un aluat moale ca de clatite, se pune putin praf de copt. Eu mai trisez si pun si chipsuri faramitate. Se condimenteaza cu ce vrei. Daca aluatul e prea gros, pui apa sau supa, daca e pre subtire, faina. Poti rade si morcovi, pune patrunjel, cimbru... dovlecel taiat feliute fine, ceapa alba. Orice. Chiar si feliute din restul de friptura de ieri, sau creveti, daca te lasa buzunarul.

Din acest aluat se pune cu lingura in tava incinsa, cu putin ulei. Se prajesc puti pe ambele parti, pentru ca se fac repede. Daca esti priceputa, poti incerca sa le faci mari, cat o clatita. Eu ma rezum la cat incape intr-o lingura. Peste ele, prajim niste felii de bacon. Se servesc calde sau reci, cu maioneza deasupra. Japonezii pun si alge si sos de peste.

E o reteta traditionala, specifica orasului Osaka si Hiroshima. Exista sute de variatiuni pe aceeasi tema si restaurante specializate pe Okonomiyaki.

Mai multe gasiti pe http://okonomiyakiworld.com. Merita sa incercati pentru ca e rapida si surprinzator de gustoasa. E una din retetele exotice pe care le putem face si noi, cu ingrediente indigene.


Eu am facut asta ca aperitiv de ziua mea, cand am servit un meniu chinezesc. Am trisat, am luat take-away de la Beijing! Nimeni nu s-a plans, ba fusei laudata chiar de un bucatar de 5 stele. Da Lucian, de ziua mea imi puteai da cadou reteta aia de sos... ;).

Pofta buna!

luni, 9 august 2010

Blogmeet,ploaie si urmarile criminale ale cafelei

Ieri fu blogmeet, daca nu stiati. Ne-am adunat in Oldies Pub langa strand. Yeah, super locatie. Puteai vedea piscinele alea marunte si daca ieseai pe terasa erai somat sa nu iesi din perimetrul terasei. Da, nea barmanul, asa sunt eu. Ma aranjez de mare stil, imi iau pantofii aia noi ca sa sar in piscina.

Dar sa trecem la lucruri mai constructive. Furam convocati de Tudor de la cemerita.ro si trasi o tara de urechi. De ce meritam noi asta? Pai sa va zic.
  1. Nu promovam cum ar trebui proiectul "10 mari sibieni". O fac acum.
  2. Nu ne implicam, dom-le, destul, nu avem o voce si nu scriem destul de des.
  3. Ce este blogosfera.
  4. S-a vehiculat ideea unui site comun in care sa scriem toti. Cu adanc respect le aduc aminte de cresterea si descresterea lui Mazemania de cand e cooperativa de blogari.
  5. Alte idei au fost aducerea blogarilor din alte orase in SB ca sa scrie despre oras, cu obiectivitate, visele in care noi blogari puteam testa moca diferite baruri, contra reviweuri, acreditarile blogarilor la diverse evenimente.
Comentariile mele umile: 

1 Proiectul 10 mari sibieni e fain. Facem cunoscute lumii personaje importante care si-au lasat amprenta asupra orasului nostru. Nu strica niciunui blog sa mai bage ceva "quality". Pot scrie si eu despre whomever, cine va citi habar nu am.

2. Scriu cand am ceva de spus. Scriu cand am timp. Nu scriu ca sa fiu o personalitate sau voce. scriu pentru ca ma impresioneaza si vreau sa stie si ceilalti. Nu sunt site de promovare.

3. Blogosfera ca termen e un b**shit.

4. Situl comun nu e o ideea functionala.

5. Aduceti blogari daca vreti. Dar spuneti-i pe nume. Distractie. Nu promovare. Pana sa ne dea vreun restaurant macar o cafea moca, contra reviewuri, mai e cale lunga. Si de altfel, pretul meu e mai mare decat o ciorba.

 In alta ordine de idei, scopul meu principal de acolo a fost sa cunosc personal blogarii, si sa ne realxam intr-o companie faina intro duminica seara, nu sa construiesc noua blogosfera, socialismul sau proiecte mirobolante.

Fain a fost ca am reintalnit prieteni vechi (Maria si Eliza), dar si mai noi (Rares) si ca apoi am mers in Piata Mica la piesa si la cafea...Cafea. Bad bad idea. Am stat pana pe la vreo 2 noaptea cu ochii in tavan de nesomn.

vineri, 6 august 2010

Habar nu aveam...

...ca a murit Peter Steele, in aprilie anul acesta, de inima, la 48 de ani. Type 0 Negative, daca spune mai multe. Boah, si mi-ar fi placut sa il vad la Artmania, candva. .. the beast inside of me's gone get ya, get ya...

Type o Negative - Love You To Death (Peter Steele Tribute) from Dilip Pathak on Vimeo.

miercuri, 4 august 2010

Da cu culori in noi!

Până la 8 august propune-ţi poza pe www.1001culori.ro si poti fii unul dintre premianţii acestei saptamani. Detalii despre concurs gasesti aici.

Şi daca ne dai like pe facebook http://ht.ly/2jYO4 si esti al 1001-lea, castigi un premiu automat!

No, acu sa va vad...