miercuri, 23 decembrie 2009

luni, 21 decembrie 2009

Sa cumparam....

Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, suntem in plina alergatura dupa cadouri. Ne imbatam cu cu Red Bull si cu cafea ca sa rezistam. Se asteapta cresteri in vanzarile din toate domeniile. Macar o veste buna.

In mod normal, in lunile care nu sunt decembrie, cheltuesc aprox. 100 lei pe ceva care, pentru mine, valoreaza chiar 100 lei. Chiar si daca de multe ori cumparam lucruri inutile, ne alintam cu pantofiorii aia sau parfumelul din revista la impuls, in general, cumparam cu cap, asa ca suma cheltuita poate fi folosita ca barometru pentru gradul de satisfactie al cumparatorului. Insa cumpararea cadourilor e altfel. Cand imi aloc in buget suma de 100 lei pentru cadoul tau, sunt in dezavantaj net, pentru ca nu stiu exact ce vrei sau ce iti place. Asa ca pot cheltui 100 lei pe ceva ce s-ar putea sa nu iti placa, adica sa valoreza fix 0 lei pentru tine. In acest caz, nu exista nicio garantie ca satisfactia consumatorului, depaseste sau macar se apropie de suma cheltuita.



Cata satisfactie cumparam cu sumele imense, globale, pe economice, pe care le punem sub brad? Un cercetator American a facut un studiu, si a intrebat oamenii despre cadourile primite: cine l-a cumparat? Cat a costat? Care e pretul maxim pe care l-ai fi platit tu pentru acel cadou? Bazandu-se pe rezultate, a ajuns la concluzia ca in general, apreciem cadourile cu aprox 20 %/$ mai putin decat pentru lucrurile pe care ni le cumparam singuri. In cazul Americii unde se cheltuiesc 65 milioane $ pe sezon de sarbatori, inseamna ca satisfactia scade cu 13 milioane $ fata de perioadele in care cumparam lucruri in mod “normal”. Astfel americanii sarbatoresc Craciunul cu o orgie de scadere a valorii dolarului. Insa acest fenomen se intalneste oriunde in lume. De Craciun se “ard” valori si banii se devalorizeaza.

Dar cheltuiala nu face bine la economie? Economia consta din cumparatori si vanzatori. In tranzaciiile normale, vanzatorul primeste un pret mai mare decat cel de productie, astfel generandu-se profit iar cumparatorul primeste un obiect pe care il pretuieste la pretul solicitat. O piata functionala maximizeaza surplusul si pentru vanzator si pentru client. Cand oferim un cadou, vanzatorul isi primeste profitul, insa consumatorul final (“cadorisitul”) poate primi un obiect care ii produce mai putina satisfactie decat suma pe care ar fi cheltuit-o el daca si-ar fi cumparat singur un cadou pe care l-ar fi dorit. Cheltuiala de Craciun vi se mai pare buna pentru economie? E buna pentru vanzatori, insa nu destul de buna pentru a crea satisfactie la consumatorul final. Si cei mai multi dintr noi suntem consumatori si nu vanzatori.

Si unde e bucuria de a darui? Bucuria nu poate compensa un cadou ineficient? Hai sa dam un exemplu. Tusa Vetuta iti cumpara un pulovar de 50 lei. Nu e urat, dar nici nu mori dupa el. Probabil ca l-ai fi cumparat, daca ar fi fost la reduceri si ai fi dat pe el maximum 30 lei. Pana acum, cadoul a distrus valoare. Insa Tusa Vetuta a avut parte de bucuria de a darui si oricat de meschin ar parea, de dragul calculului, sa presupunem ca putem da un pret bucuriei Tusei. Inca 30 lei. Beneficiul tranzactiei ar fi 60 lei, adica 10 lei in plus fata e pretul real. Dar stai: Daca Tusa Vetuta ti-ar fi daruit ceva ce ti-ai fi dorit intr-adevar - adica sa merite si pentru tine pretul de pe eticheta de 50 lei - tranzactia ar fi creat o valoare de 80 lei. In cazul de mai sus, Tusa Vetuta a ratat 20 de lei satisfactie. Chiar daca luam in calcul buicuria de a darui, cadoul e ineficient. Posibil si ca Tusa Vetuta sa isi traga satisfactia din a darui numai pulovare care nu iti plac, insa in acest caz e o sadica si merita sa o tai de pe lista.

E destul de rau ca achizitionam multe lucruri pe care nu le vrea nimeni.



Pai si atunci, ce sa cumparam? In primul rand, cumpara cadouri pentru cei apropiati-familie, prieteni, colegi, copii pe care ii cunosti bine. Daca sti ce vrea persoana respectiva, riscul de a distruge valoare e mai mic. Cadourile pentru persoane pe care le vezi zilnic sau saptamanal au un grad de satisfactie cu 10% mai mult decat cele pentru persoanele pe care le vezi mai rar. De multe ori, cadoul e chiar mai satisfacator decat daca persoana ar fi primit acceasi suma in bani.
Banii sunt un cadou atractiv, pentru ca iti permit sa alegi singur ce vrei, insa cultura noastra nu accepta acest sistem. Bonurile valorice suna parca mai bine.

Nu imi fa cadouri de genul bilete la evenimente sau abonamente la teatru, muzeu sau piscine. Nu imi place sa imi faca altcineva programul. Nu imi darui nici un Mos Craciun de ghips sau alte cadouri legate de vreo ocazie anume. Cate farfurii cu oameni de zapada crezi ca pot folosi? Dupa ce trec sarbatorile, ce sa fac cu lumanarile sub forma de 2009?

Nu vreau nici mult- indragitele- de -americanii- lenesi -bonuri de “babysitting”, “masaj” sau “o sa spal vasele”. Stim cu totii ca sunt promisiuni in vant. Degeaba vin eu peste o luna cu bonuletul meu in care tu imi promiti ca o sa ai grija de plozi pana ma duc la cumparaturi, ca precis programul tau nu se va bunghi cu al meu. Iar daca iubi crede ca scapa de Craciun cu un cadou gen… vana plina cu spuma si ciocolata calda, se inseala. Ala nu e cadou. E ceva ce mi se cuvine. Sa nu confundam gesturile dragute cu cadouri de facut la ocazii mari. Daca iti spal masina e pentru ca vreau sa fac ceva pentru tine, nu ca sa economisesc bani si fantezie.

Per total, Craciunul devine un mit tot mai mare si un nonsens economic.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Am primit un premiu!


Am primt acest premiu iernatic si albastru de la prietena mea Evelina
de pe blogul ei DESPRE ORICE. E chiar un blog despre orice-lucruri marunte, mai mari, importante, vesele sau triste.. ca in viata!

Multumesc din inima!

vineri, 18 decembrie 2009

Sa nu uit


Diseara, începând cu ora 18, în sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu se va avea loc un concert caritabil al Orchestrei de Flaute a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi corul ” Il Gardelino”. E prima acţiune de acest gen de la debutul campaniei “Din inimă pentru copii”, iar banii strânşi la eveniment vor fi donaţi micuţilor bolnavi.

marți, 15 decembrie 2009

Strauss Ensemble, Maneaua si Hugo Boss, poate chiar Versace

Cum sunt mare amatoare de muzica, nu am putut scapa ocazia sa merg ieri la concertul de Craciun al Vienna Strauss Ensemble. Genial. Strauss, Lanner & Co. si marile lor hituri. Program placut, usurel, entertaining, cum ar zice americanul. In prag de sarbatoare, merge un vals si o polca. Si eternul Radetzky Marsch, pe care Herr Johannis a refuzat sa bata din palme ca maimutele dresate din restul salii. Punct rosu din partea mea.
Dirijorul a interactionat cu publicul, a facut aceleasi bancuri ca si anul trecut (pe care le face in fiecare concert de pe orice meridian) si din nou a aruncat cu Mozartkugeln in public. Dragutel. E X-mas, sa ne bucuram. Si publicul s-a bucurat, da' s-a bucurat, nu gluma.

S-a bucurat intr-atat incat dupa "Frühlingsstimmen" am auzit un "Bravo!" din fundul salii. Fara numar.
Faza faina pe hol, inainte de concert. El, pe la 37 de ani, la costum cu cravata funky-stilata, trupes si mandru, rotunjor in bunastarea postului, il zareste pe alt corporatist- big shot la banca probabil. Se saluta: ii trage o palma prieteneasca pe spate "ce faci ma, te culturalizezi?" Dragi telespectatori, ati urmarit din ciclul "Prost, dar si mai semnalizeaza". Ah da... pititpoancele de rigoare. Nu, nu alea de mall. Alea de remorca. Fura si ele scoase si pe ele la concert si nah, trebuie sa isi expuna rochitele Ankas din colectia trecuta, cizmultele de centura si coafura umflata. Si machiajul, doamne, un curcubeu in toata stralucirea lui. Sa nu fiu rea. Poate ca e prima data cand vin la filarmonica. Si ultima. Pentru ca Strauss is not forever. Mai exista Mahler si Bruckner, Dvorak care e grele, dar sa nu divaghez.

Concertul a fost ok. Fain. Dar cred ca si fila Sibiu se descurca sa traga un Strauss la fel de bine. Dar nu are titlu, nene. Ca doara de aia o dat snobimea 200 lei pe bilet. Sau a primit invitatii. Sfatulet pentru organizatorii de astfel de evenimente pt high-life-ul Sibian: Treaba voastra nu se gata dupa ce ati trimis plicul. Treba voastra se gata cand pachidermul e deja tolanit in fotoliu, in loja. Recte- puneti o zana sexy care sa indrume publicul, daca tot screti locuri inexistente pe bilete. Si uite asa, am aflat ca Filarmonica noastra are 17 loje si 2 loje oficiale.

Mai delicioasa decat receptia de dupa a fost reactia publicului la final. Standing ovation, ok. A fost fain si ne-a placut. In picioare toata sala. Clap-clap. Bis. Polca Pizzicato. In picioare toata sala Clap-clap. Really. Pt. Polca Pizzicato. De parca ar fi fost nu stiu ce piesa de mare virtuozitate. Urmeaza Radetzky Marsch. In picioare toata sala. Clap-clap. Dance monkey, dance!
Am avut viziunea unei cete de manelisti care se inchina la Hugo Boss.

Pe de alta parte am observat absenta abonatilor, care vin in fiece joi. Poate ca au considerat ca nu merita, si apreciez discernamantul lor. Concertul a fost frumos, antren si buna dispozitie. Dar sa dai un car de bani pentru un nume, e prea mult. Repet-ce au facut aia, puteau face si altii.

Per total, am avut parte de un public über-entuziast, care mi-a lasat impresia ca nu stie ce face. A plecat cu ideea ca o sa vada o capodopera si actioneaza in consecinta fara sa mai judece mult. Really people, e doar Strauss...


PS -A fost bine ca piesele au fost bine delimitate de dirijor care mai baga cate o gluma. Altfel ne mai trezeam ca in alte cazuri de concerte pentru protipendada cu Nea Caisa care aplauda intre partile unui concert...


luni, 14 decembrie 2009

Intalnirea bloggarilor sibieni aka Secret Santa

Si a fost Secret Santa. M-am perpelit 2 saptamani sa caut cadou funny pentru Cristi, insa din Twitterul lui nu reiesea mare lucru. Ma bucur insa ca i-a placut broasca mea anti-stress, care la un moment dat era sa zboare prin Atrium direct in bolul de pe pian.

Eu am primit de la Adi (oare de ce eram precisa ca mi-a nimerit biletelul?) un minunat cadou. Mare, in hartie roz, cu funda...Super....Un cofraj cu 20 de oua. HIHIHII....Am convenit ca vor deveni paparada vineri, la Petrecerea Comunista.

Petrecerea s-a mutat in Hernania unde am ras cu totii niste pita cu untura si cu ceapa si alte bunataturi. Recomand restaurantul cu caldura. E dragut, curat, chelneri amabili.
Punct negru primeste Atrium, respectiv fetele de acolo, care fac rezvervari cu ghiotura, si apoi se prind ca nu au loc destul pentru toti. Thanks, am apreciat cu lacrimi in ochi ca la 20 30 a trebuit sa plecam. Anyway, preturile-s exagerate. Long Live Hermania!

vineri, 11 decembrie 2009

MARTORELE TACUTE


Evenimente publice cu rol de conştientizare privind violenţa în familie



Pe plan mondial, în această perioadă au loc cele 16 zile internaţionale de combatere a violenţei împotriva femeii. La Sibiu Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează în 10 şi 15 decembrie o serie de evenimente cu rol de conştientizare şi informare, alăturându-se campaniei iniţiate de Fundaţia Sensi-Blu cu mesajul „Violenţa în familie nu e poveste”

15 decembrie – 700 de lumânări pentru Martorele Tăcute
Pe 15 decembrie de la ora 16:00, la fântâna de pe strada Nicolae Bălcescu, A.L.E.G. va organiza acţiunea stradală „Martorele Tăcute”. Silutele roşii reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa datorită violenţei domestice. Fiecare siluetă va avea inscripţionată povestea unui caz din judeţul Sibiu. Conform statisticilor Agenţei Naţionale pentru Protecţia Familiei, în ultimii 5 ani în România s-au înregistrat 723 de decese datorate violenţei în familie. ALEG va aprinde cu ajutorul trecătorilor 700 de lumânări pentru a sublinia că violenţa în familie nu e o simplă poveste, că ea poate fi fatală. Te aşteptăm şi pe tine acolo!

10 decembrie – Ziua Drepturilor Omului
Copiii schimbă povestea.
36 de copii de la şcolile din Sibiu vor participa la o acţiune organizată de A.L.E.G. şi Biblioteca ASTRA Sibiu pe tema violenţei în familie. Pornind de la povestea Cenuşăresei aşa cum apare ea pe site-ul www.nuepoveste.ro lansat de Fundaţia Sensi-Blu, copiii vor crea o nouă poveste prin desen. Lucrările şi mesajul lor vor fi postate pe site-ul Nu e Poveste, contribuind astfel la responsabilizarea adulţilor de care depinde schimbarea reală în ce priveşte violenţa în familie. Acţiunea are loc în Corpul B al Bibliotecii ASTRA, joi de la ora 10:00.

Liceenii discută despre violenţa împotriva femeii ca încălcare a drepturilor omului.
40 de elevi de la Colegiul Naţional Gh. Lazăr împreună cu profesoara care le predă materia Drepturile Omului vor participa la o discuţie despre violenţa împotriva femeii pornind de la filme documentare din arhiva ASTRA Film. Liceenii vor afla despre convenţiile ONU, dar şi despre legislaţia românească în acest domeniu şi vor discuta despre cum pot legile avea un impact în realitate, în viaţa omului de rând. Acţiunea va avea loc la sediul ASTRA Film Sibiu, joi de la ora 14:00.

Sa imi fie iertata lipsa de imaginatie in a re-scrie textul cu cuvintele mele. Dar cred ca measjul e mult mai important decat talentul meu jurnalistic, in acest caz.

marți, 1 decembrie 2009

Oferta inchiriere local pentru petreceri private:
SIBIU, STR. BASTIONULUI, NR. 3. Telefon: 0745 064 231, 0722 684 994.
600 RON/seara, Craciun:1500RON, Revelion:4500RON/3seri



marți, 10 noiembrie 2009

Am revenit... cu muzica!

Din pacate nu am prea avut timp sa scriu pe blog prea multe.


Am fost plecata in tari straine...Si am revenit acasa cu proeicte noi. Basically, radio. O sa ma mai laud eu pe parcurs. Insa nu acesta este motivul pentru care scriu acum.


Ieri am avut reala placere sa iau un interviu maestrului Alexandru Tomescu, dupa recitalul sustinut in cadrul turneului Music ON LG de "Romanian Piano Trio" la Filamonica de Stat Sibiu. Maestru pe drept, pentru ca ne-a incantat din nou cu al sau Stradivarius, insa cand il vezi atat de modest, de deschis si de cald, de comunicativ si de... scump, iti vine sa il inviti la un ceai, ca bere sunt sigura ca nu bea.

Mi-a povestit despre dorinta lui de inlesni accesul tinerilor sper muzica clasica, despre proiectele inedite la care a participat (poate se stiati ca a cantat in statia de metrou Victoria din Bucuresti, dar precis nu stiati ca a cantat si in padure), despre cum seria de concerte din turneul Stradivarius sustine Asociatia Nevazatorilor din Romania, si multe altele.


Inainte il admiram ca valoare, ca talent. Acum insa, m-a convins ca om, ca pesonalitate deosebita prin ceea ce face cat si prin ceea ce este.

PS. Pacat ca e casatorit... :)


Si asa de destindere, un clip cu alti doi tipi talentati, care fac show de show...

luni, 2 noiembrie 2009

Pentru ca am si eu catel...


Când eram un căţelus, te binedispuneam cu năzdrăvăniile mele şi te făceam să râzi. Ziceai că sunt copilul tău, şi indiferent de câte perechi de pantofi ţi-am distrus şi de câte perne am smotocit, am devenit prietenul tău cel mai bun. Ori de câte ori făceam vreo năzbâtie, imi arătai degetul arătător şi imi spuneai: “Cum ai putut…?”, însă apoi te aplecai spre mine, mă rostogoleai şi mă mângâiai pe burtică…Educarea mea a durat ceva mai mult pentru că tu erai foarte ocupat, însă într-un final, împreună, am reușit. Îmi amintesc acele nopţi în care mă strecuram lângă tine în pat, şi cu boticul lipit de tine, îţi ascultam confidenţele şi visele secrete. Erau clipe în care credeam că viața e perfectă.Împreună făceam plimbări lungi, fugeam prin parc, călătoream cu maşina, ne opream să mâncăm împreună o îngheţată (eu doar cornetul pentru că “îngheţata era rea pentru căţeluşi”, imi spuneai). Mergeam împreună chiar şi la mare…Cât moţăiam eu la soare în timp ce te aşteptam să te întorci acasa la sfârşitul zilei!

Treptat, ai început să petreci tot mai mult timp la locul de muncă şi în afara casei pentru că îţi căutai un partener uman. Te aşteptam cu rabdare şi te consolam când veneai cu inima zdrobită de dezamăgiri. Nu ţi-am judecat niciodată deciziile şi ţopăiam de bucurie de fiecare dată când te întorceai acasă. Şi m-am bucurat când te-ai îndrăgostit…Ea, acum soţia ta, nu este o “iubitoare de câini” (nu îi plac), şi totuşi eu am primit-o cu drag în casa noastră. Am încercat întotdeauna să îi demonstrez afecţiunea şi supunerea. Eu eram fericit pentru că vă vedeam fericiţi. Curând au apărut “puiuţii umani” şi eu m-am bucurat alături de voi. M-a fascinat duioşia lor, mirosul şi culoarea lor rozulie… Vroiam să îi îngrijesc aşa cum îi îngrijeaţi voi… Doar că voi eraţi îngrijoraţi că aş putea să îi rănesc.Şi îmi petreceam timpul închis în cealaltă cameră, sau în cuşca de câini. Numai eu ştiu cât îi iubeam! Şi am devenit un “prizonier al iubirii”.

După ce au început să crească, am devenit prietenul lor. Îi lingeam în timp ce ei se urcau pe spinarea mea. Se agăţau de blana mea şi mă trăgeau, imi băgau degetele în ochi, îmi cercetau curioşi urechile şi îmi dădeau sărutări pe nas. Eu îi adoram, şi le adoram mângâierile, pentru că ale tale erau din ce în cemai rare. I-aş fi apărat cu preţul vieţii mele dacă ar fi fost necesar. Mă strecuram în patul lor şi le ascultam preocupările şi visele secrete. Aşteptam răbdător la fereastră să aud maşina ta când te întorceai de pe strada. A fost o perioadă în care dacă cineva te întreba dacă aveai câine, scoteai o fotografie cu mine din portofel şi le povesteai mandru despre mine. Au trecut câţiva ani şi apoi le răspuneai doar “da” şi schimbi repede subiectul. La început eram “câinele tău” iar apoi doar “un câine”.

Acum ti-e greu sa-mi faci capricii şi te plângi de fiecare cheltuială necesară pentru întreţinerea mea.
Ţi s-a oferit şansa să te muţi cu serviciul în alt oraş. Te vei muta cu familia ta într-un apartament în care nu este voie cu animale de companie. Ai luat această decizie pentru că aşa este mai bine pentru “familia ta”, însă îmi amintesc că a fost un timp când eu eram singura ta familie. Am fost încântat de plimbarea cu maşina până am ajuns…La adăpostul de animale! Mirosea a câini, a pisici, a teamă, a disperare…Ai completat documentele şi ai spus: “ştiu că veţi găsi o casă bună pentru el”. Au ridicat din umeri şi te-au privit cu tristeţe. Ştiau destinul ce-l aşteaptă pe un câine de o anumită vârstă, chiar având “pedigrí”. A trebuit sa îl indepărtezi de mine pe copilul tău atunci când, prins de gâtul meu implora strigând: “Nu, tati, nu îi lăsa să îmi ia câinele! M-am întristat pentru ei, pentru lecţia pe care le-ai dat-o atunci despre prietenie, loialitate, iubire, responsabilitate si respect pentru orice formă de viaţă. Tu m-ai mângâiat uşor pe cap evitându-mi privirea, şi ai refuzat să păstrezi ca amintire zgarda şi lesa mea. Aveai o întâlnire la care trebuia să ajungi, aşa cum aveam şi eu una…

După ce ai plecat, tinerii spuneau că probabil tu ştiai de mutarea asta cu mult timp în urmă dar că nu ai încercat să îmi cauţi altă familie care să mă vrea. Unul dintre ei, dând din cap a spus: “Cum ai putut…?”
Altfel, erau foarte drăguţi cu noi atunci când programul lor le permitea. Ne dădeau desigur de mâncare, însă mi-am pierdut apetitul după câteva zile. La început, întotdeauna când trecea cineva pe lângă cuşca mea, mă uitam sperând că eşti tu, că te-ai răzgândit, şi că totul a fost doar un vis urât…Am sperat ca printre oamenii ăia se va găsi unul care mă va lua să mă ingrijească, să mă salveze. Când mi-am dat seama că nu puteam concura cu puiandrii drăguţi care atrageau toată atenţia, m-am retras într-un colţ şi am aşteptat… La sfârşitul zilei am auzit paşii cuiva care venea după mine…M-au dus până la sfârşitul coridorului, într-o cameră separată. O cameră suspicios de liniştită. M-a ridicat pe masă şi în timp ce îmi mângâia urechile îmi spuse:“Nu-ţi fie teamă”. Inima mea a început să zvâcnească intuind ceea ce se va întâmpla. “Prizonierului iubirii” i s-au sfârsit zilele. Aşa cum era normal pentru mine, am simţit durerea acestei femei. Sarcina ce-i fusese încredinţată o apăsa chiar dacă încerca să o disimuleze. Ştiam acest lucru la fel cum ştiam atunci când fiind un căţeluş îţi cunoşteam toate stările tale.
Mi-a pus cu grija un garou pe laba din faţă. I-am lins lacrima de pe mână, aşa cum te lingeam şi pe tine când căutai alinare. Cu multă profesiune mi-a pus acul în venă. Am simţit înţepătura şi lichidul rece împrăştiindu-se în corpul meu. Imediat am început să mă simt adormit… Privind-o în ochi i-am şoptit:
“Cum ai putut…?”

Probabil pentru că înţelegea limbajul meu de câine, spuse: “Îmi pare rău”. Mi-a explicat că aceasta era munca ei şi că voi merge într-un loc mai bun, unde nu voi mai fi ignorat, nici abandonat. Un loc plin de lumină şi iubire, care nu se aseamănă deloc cu această viaţă pământească. Cu ultimele fărâme de energie am încercat să îi transmit printr-o bătaie de coadă că acel: “Cum ai putut…?”
Nu îi era dresat ei, ci ţie… Îţi era adresat ţie, bunul şi iubitul meu stăpân. Gândul meu era pentru tine. şi la tine mă voi gândi şi te voi aştepta mereu. Fie ca toţi cei dragi ţie să te iubească şi să-ţi fie loiali, cel puţin pe cât te-am iubit şi ţi-am fost eu.
Nu te voi uita niciodată…
Nota autorului
Dacă “Cum ai putut?” ti-a adus lacrimi in ochi pe măsură ce ai citit-o, aşa cum mi-a adus şi mie pe masura ce o scriam, este pentru că aceasta este povestea a milioane de animale de companie care mor in fiecare an în adăposturile de animale din toată lumea. Oricine este binevenit să distribuie acest eseu în scopuri necomerciale, atâta timp cât este atribuit în mod corespunzător dreptul de autor.

Vă rog sa-l folositi pentru a ajuta la educarea publicului larg, pe site-uri web, în buletine de stiri, la adăposturile de animale şi in cabinetele medicale veterinare.
Spuneţi oamenilor că decizia de a adopta un animal de companie este foarte importantă şi pe viaţă, că animalele merită toată dragostea şi atenţia noastră. Dacă nu îl poţi îngriji, este de datoria ta să îi găseşti altă familie care să o facă. La orice adăpost de animale puteţi găsi sfaturi bune în acest sens. Orice fiinţă vie este preţioasă. Te rog, fa ceva pentru a opri sacrificiile şi sprijină campaniile impotriva abandonului fiinţelor necuvântătoare.
Mulţumesc.
Jim Willis
de la Tomata
Si cu riscul de a-mi ridica din nou blogosfera in cap: campaniile "Adpota un catel" sunt in mare parte o tampenie. Ideea e minunata. Noi oamenii nu suntem insa pregatiti pentru sufletelele alea amarate care ne-ar da totul. Nu adoptati un catel pentru ca apoi sa il lasati de-o parte la batranete si necaz. Catelusa mea de mai sus, Mitza, a fost abandonata pentru ca este bolnava si necesita tratamente destul de costisitoare. Bine ca am gasit-o noi. Dar ce om isi arunca familia in strada cand i se imbolnaveste?

marți, 20 octombrie 2009

Imparte! E mai mult decat o felie de paine!


Uite o campanie care imi place !

http://www.imparte.ro/informatii/

IMPARTE!

Este o campanie sociala initiata de Vel Pitar ca raspuns la problemele si necesitatile comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

De fiecare data cand cumperi un French Toast, o felie de paine este donata oamenilor aflati in dificultate.


Ideea e ca te inscrii pe situl lor, introduci codul de pe ambalaj si ei doneaza cate o felie de paine.

Campania sustine trei proiecte-Caminul de batrani "Sf. Elisabeta" - Gheorgheni pentru care s-au donat deja 2702 felii de paine, -Centrul de Resurse pentru Copii si Tineret "Don Bosco" - Iasi, 2917 felii de paine si Cantina Sociala - Bucuresti, cu  1927 felii de paine

Tinand cont ca am toaster si ca iarna e anotimpul painii prajite, cumparati painica de la Vel Pitar!

Hai la drogu' legal!


Uitati aici mostra de ... nici nu stiu cum sa ii spun. 

Concurs hashas

Pe cand un concurs cu droguri tari? castiga o marijuana...un speed ceva...Nu ne aburiti cu smecherii de domnisoara de Ex-ses Gold care nu are decat Damiana (Turnera diffusa), Jasmine oil, Patchouli oil Vanilla esenta, esenta Cherry,esenta Strawberry, esenta Blueberry. Verm un trip tare, salbatic...


joi, 15 octombrie 2009

Sa tot fii pitipoanca!


Tot participand la diverse concursuri on-line (si culmea, si castigand!) am dat de un concurs dedicat, pare-se pitipoancelor cu sponsor mai gras la portofel.
Este vorba de situl asta. Trebuie sa iti alegi obiectul preferat si sa construiesti o tinuta din el. Cu ce ai purta bluza respectiva si cu ce ocazie. Mai, deci raspunsurile si alegerile fetelor is mirobolante. Basca, si un baiet ratacit pe forum care incearca sa ii castige iubitei ceva hainute, da link la toalele cu care ar impodobi-o pe aleasa inimii. Ca fatuca va arata ca o traseista cu ele, nu mai conteaza.

OK, acum ca le-am facut si reclama, premiu e ca si al meu. Trebuie sa am rochia asta!

Porn and piracy

Din pacate, am ajuns in epoca in care "the internet is for porn and piracy". Prea putin il folosesc pentru informatii cu adevarat importante (dictionare, publicatii, carti. Internetul a devenit sursa principala de distractie pentru majoritatea tineretului de azi, e ingrijorator, dar asta e mersul lucrurilor. Multi habar nu au sa acceseze altceva decat messul si torrentele sau DC++. 


Pe de alta parte, pirateria e ceva la indemana oricui. Cum o sa convingeti adolescentul cu bani de buzunar pe sponci ca merita sa isi cumpere CD-ul original a formatiei preferate-care e pe la 40 de lei, cand il poate downloada gratis in 5 minute? De ce sa dea 150 lei pe WOW daca il poate lua de pe DC moca? Sa dai bani pe ceva ce poti avea gratis e prostie, in orice univers posibil..Degeaba explici tu ca iei painea de la gura artistului. Ma cam doare in cot de saraca Madonna care pierde ca ii downloadez eu o melodie...Sa fim seriosi.

 
De vina nu e hotul ci cel care nu se pazeste. Atat timp cat vor exista torente si alte situri de astea, nu avem ce face. Nu putem educa utilizatorii. Putem doar sa

ne ferim  cu programe speciale sau sa ieftinim produsele. Cui  nu ii surade idea sa aiba un Windows original (si nu spart,asa cum au 98% dintre romani), cu toate optiunile si fara bug-uri? Dar cine da 200 de lei sau mai mult  pe el? Nu e fezabil.


In alte tari, poti downloada melodii sau episoade din seriale noi  pe I +Tunes, de ex, cu 50 de centi.
Poate ca atata ar da si romanul, ca nu e o avere. Nu 30 de lei pe un DVD la care se uita o data in viata. Pirateria nu poate fi combatuta nici macar cu pedepse-pentru fiecare pas pe care il face Politia in crearea de softuri de urmarire etc, informaticienii din “dark side” fac 2. Nu putem decat sa ieftinim produsele si sa cream o modalitate prin care sa poti da jos de pe net in mod legal. La un pret acceptabil.

miercuri, 14 octombrie 2009

Placerile mele nevinovate...

Stiti ca sunt un fan declarat Winnie Pooh. E cartea copilariei mele, sta cu mare drag si fast la capul patului si o recitesc cam 1 data pe an. E zen pur. 

Stiam ca A.A. Milne a scris-o pentru baietelul lui, Robin, si ca personajele sunt inspirate de jucariile lui. Acum am gasit si niste poze. Hurray!



Winnie se bucura de o reputatie buna, a fost tradus in nenumarate limbi printre care si latina si Esperanto (Winnie ille Pu). Rusii i-au facut chiar si o serie de desene animate

Din pacate, saracul Robin nu a fost prea fericit cu atata valva in jurul lui, in autobiografia lui  scria ca era mereu ironizat de colegi care ii dadeau citate din carte si putin jenat de asocierea lui cu tribul de animalute pufoase. Insa eu as fi onorata sa fiu prietena lui Winnie Pooh.

marți, 29 septembrie 2009

Violenta cuvintelor

Se spune ca limba este data oamenilor tocmai pentru a-si ascunde uneori gandurile. Cateodata reusim sa ne controlam iesirile si exprimarea, alteori ne mai scapa cate o injuratura, o critica acida si rau-intentionata, cate o onomatopee, cate o umilire.

Violenta verbala este cea mai raspandita forma de violenta, si ce a mai perversa, as putea adauga. Nu lasa urme vizibile, e greu de recunoscut chiar si de catre victima, nu e definita de lege…Ea distruge increderea reciproca, stima fata de sine, duce la confuzie, anxietate si chiar la depresie.

In societatea romanesca si nu numai, vioelnta verbala este peste tot, de la soferul care te injura la semafor, de la vanzatoarea care iti raspunde obraznic la o intrebare, de la copii care se fac cu ou si cu otet in curtea scolii, in filmele de la televizor, pana la discursurile din Parlament (va mai aduceti aminte schimburile de replici Vadim vs. restul lumii, Basescu vs „pasarica“).
Cine crede ca violenta verbala e doar cea gen „Fa, femeie, fi-t-ar…“ si raspunsul ei care ii reaminteste originea si intreaga lui genealogie, se inseala. Ea poate fi subtila, fina, rafinata. E o jignire atat de insesizabila, dar care te lasa cu un gust amar poe tot restul zilei. Sa spunem ca apari la birou cu o minunata bluza noua. Stralucesti si se vede asta. Apare Tanta, tata biroului si isi arunca din buze un „ Minunata bluza draga mea. Se asorteaza perfect cu stilul tau auster“. Te-a jignit fara sa se vada. Si asta e tot violenta.

In mare parte, violenta verbala e un obicei care se mosteneste. Tata vorbeste urat cu copilul, acesta va vorbi urat cu copilul lui. E un comportament imitativ, e cool sa injuri, pari mai matur si mai tare pe pozitie. Totodata, iti intimidezi adversarul. De multe ori e dora o sccapare (cine nu a scapat printre dinti vreo injuratura la viata lui?).
Totodata societatea si mass media incurajeaza violenta, tolerand-o. Baietii de gasca se saluta cu „Ce faci, c***e?“ care e deja un abuz cras, insa pentru ei e doar o forma de salut si recunoastere. Cuvintele isi pierd puterea de impact si devin banale. Cine se mai scandalizeaza la un „Fuck you“ intr-un film?. Ne abrutizam… Cel mai rau este ca femeile, care formeaza marea parte a victimelor sufera in tacere si chiar considera ca asa trebuie sa fie tratate…

Violenta verbala in sine nu ar trebui sa tina de clase sociale si de educatia primita, de acesti factori ar trebui sa tina forma ei de manifestare. Presupunem ca un vagabond al strazii are alt repertoriu decat un profesor, de exemplu, insa aici gresim. Vecinii mei sunt ambii medici si se injura ca la gura cortului.

Cred ca o cale de combatere a violentei fizice este educatia si mai ales explicarea faptului ca uneori cuvintele dor mai tare decat orice si ca lasa rani adanci. Totodata, prefer cand cineva ma injura sa imi spun ca pe mine nu ma poate jigni decat cine vreau eu, continutul mesajului fiind in directa legatura cu importanta pe care o acord emitentului.
Un contraatac ar fi sa raspunzi calm si politcos si sa lasi agresorul sa se mire de ractie, sa ramana fara replica sau sa se comsume singur continuand un discurs absurd.

joi, 24 septembrie 2009

Esti sef?


Zodia care da cei mai buni lideri? Zodia care da cei mai buni lideri este zodia ta.

Nu cred ca Soarele a facut ceva discriminari cand a ursit omului cacitatea de a conduce destine si afaceri sau de a influenta pe ceilaiti. Mitul general ii favorizeaza pe lei, insa eu cred ca e doar datorita numelui zodiei si imaginii de putere pe care ne-o evoca.

Fiecare zodie isi are punctele ei forte.
BERBECUL e precum numele, se arunca cu capul inainte la treaba, continua cu ambitie
TAURUL e puternic, muncitor, rezistent
GEMENII sunt comunicativi, indrazneti si gandesc in fara tiparelor, creativitatea si originalitatea salvand de multe ori ziua.
RACII sunt tenaci si carismatici. Nu neglijati importanta unui sef carismatic. Pentru ei, armate merg la pieire.
LEII sunt curajosi si organizati, stralucitori, vanitosi. Drept care, vor face orice ca sa conduca.
FECIOARELE sunt modeste si iubesc armonia. Un lider bun stie ca munca in echipa nu e productiva decat in armonie si intelegere. Nu le plac ambiguitatile. Afacerile trebuie sa fie clare. Sunt selectivi im alegerea anturajului. Sunt buni tacticieni.
BALANTA e lucida, ambitioasa, organizata in gandire. Echilbrata chiar.
SCORPIONII sunt ambitiosi, controlati, analitici sunt diplomati si buni oratori.
SAGETATORUL -optimist, cu o incredere in el fara margini, are curajul sa inceapa proiecte marete, si le duce pana la capat. Pentru el viata este o aventura. Putina degajare face bine in afaceri. Isi alege partenerii cu mare grija.
CAPRICORNUL e conservator, practic, matur. In afaceri, fara briz-brizuri si la obiect
VARSATORUL poseda energii nebanuite. Stie ca pentru a fi lider, trebuie intai sa stii sa urmezi, ca trebuie sa fi modest si supus. Prin exemplu propriu influenteaza mai mult decat crede. Un adevarat lider informal.
PESTII- au capacitate de sinteza, parca prevad ce se va intampla, sunt buni observatori ai naturii umane.

Totodata totate semnele isi au punctele slabe, care le descalifica de la rolul de lider
BERBECUL se infierbanta prea repede
TAURUL prea incapatanat
GEMENII ar putea deveni vanitosi.
RACII s-a risipi incercand sa nu supere pe nimeni si sa ofere stabilitate emotionala tuturor.
LEII pot pierde prea multe resurse incercand sa fie centrul atentiei.
FECIOARELE pot fi prea neincrezatoare, logice, si pot fugi de prea multa raspundere
BALANTA ar putea cumpani prea mult pana a lua o decizie finala, si astfel, pierde oportunitati mari.
SCORPIONII critica lor ar putea deveni distructiva si contraproductiva, nu iarta usor.
SAGETATORUL, spirit aventuros, conversationalist, amuzant, nu ii place sa isi piarda timpul in rutina, in activitati mici, neinteresante…
CAPRICORNUL poate fi prea rigid si conservator in luarea unei decizii nonconformiste sau «de scoala noua»
VARSATORUL se poate detasa si deveni prea «zen» si umanitar pentru rolul de leader.
PESTII se pot pierde in planuri, uitand de actiune.

Depinde de tipul de leader pe care il doresti.

Per total, nu exista un invingator. Tu este sub zodia castigatoare. Depinde de tine ce stii sa faci mai departe.

 

marți, 22 septembrie 2009

Vrei sa te simti boier ?

De ceva zile caut cadou pentru Cel- Care-Gatesc. Greu- greu de gasit Cadoul Gigelistic. Si pentru ca am ajuns la concluzia ca lucrurile-s faine, dar experientele nu se uita niciodata, m-am gandit sa il suprind cu ceva nou, inedit, de povestit nepotilor. O cina la un restaurant exotic si bun am bifat deja (Tai-Ji si Max),  bani de Balul Operei la Viena nu am si excavatii la Pompei vom face mai prin vara, ca acum e solul inghetat...

Tot cautand pe net idei, am dat de... tanana....un site care ofera ...zbor cu avionul de epoca. Pai nu e cool ? Parca il si vad pe Gigeluta cu esarfa de matase in vant, cu ochelari mari de insecta si casca de piele cu urechi. Ca boierii din perioada interbelica. Pazea nene ca trag nemtii....Ferea, cioara...Uite jos mosia si conacul...

Pe acelasi site am desoperit si alte cadouri mai mici si mari, practice sau doar decorative, amuzante sau serioase ca ceasul de birou al sefului. In general, magazinul online de cadouri are tenta cam masculina, dar putintel romantica. Daca as fi burlac si as asculta Frank Sinatra, de aici mi-as decora barlogul. Afise retro, machete de masinute si avionase, oglinzi decorative tot retro (Coca-Coolaaa), ceasuri de perete sobre si minimaliste, afise de filme, predatori de rulmenti si alte jucarii de baietei mari. Si omniprezentele brelocuri cu avionase...  


Si pentru ca baietii mari sa nu se puna rau cu iubitele lor, mai pot cumpara de pe site si cosuri cu lucrusoare de fetite... dulciuri, maimutoi pufosi, bijuterii, zanute. De dragul armoniei conjugale. Si daca esti comod (asa cu sunt toti burlacii, cumperi 3- in-unu: cadou tie, iubitei si cosuletul de Pasti, 8 Martie sau pentru sefu'). CadouriMania le are pe toate.



Boierule, dam o tura pe Dorobanti ?

 

luni, 21 septembrie 2009

Kate Perry si noul sex

Katy Perry cu al ei "I Kissed A Girl" m-a lasat socata prin faptul ca…nu ma socheaza de loc.

Asta e refrenul, in caz ca nu ai curent pe insula (trebuie ca traiesti pe o insula
daca inca nu te-a isterizat melodia asta)

I kissed the girl and I liked it
The taste of her cherry chapstick
I kissed a girl just to try it
Hope my boyfriend don't mind it
It felt so wrong
It felt so right
Don't mean I'm in love tonight
I kissed a girl and I liked it
I liked it

Uh… si cam atat in ceea ce priveste depravarea. Toti cei care am fost adolescenti in anii 90 stim ca «a saruta o fata » e de de fapt, o chestie pe care o faci pentru baieti si nu pentru tine. Devi mai sexy in ochii lor, si chiar daca nu stie ca ai facut-o, tot te simti mai atractiva si mai frou-frou. Interesant, dar la fel de socant ca si absenta chipsurilor de ciocolata in müsliul meu de azi dimineata.

Recunosc, melodia este net superioara din punt de vedere tehnic si artistic oricarei opere semnate Guta.

Cantecelul asta e peste tot, pretutindeni si oriunde. Toata presa de specialitate a scris despre ea, si mereu sexualitatea era punctul forte al articolului.

Cred ca o popularitatea unei astfel de melodii, de altfel benigne, nu se datoreaza temei abordate, trebuie sa fie alta chichita. De ce o propulseaza industria muzicala intr-atat de agresiv ?

O idee mi-a traznit prin minte : MTV si ceilalti cauta un public target mai matur, ex-gereratia MTV (ca si mine), incercand sa o recucereasca cu melodii despre fanteziile lor neimplinite. Ce alt motiv ar avea sa cante in lenjerie ? Tinerii nu se mai lasa impresionati de lenjerie, daca nu e tanga si nu iese de sub pantalonii care cad pe glezne. Clar, e pentru batranii ca mine.

Posibil, dar de ce chiar melodia ASTA? De ce nu un milion de alte melodii cu text inselator si priviri languoase ?

Avem deci un video nu prea provocator, nimic noi pentru cei intre 21-45 de ani. Insa provocarea este peste tot. Uita-te, nu e goala. E draguta, dar nu e Claudia Schiffer…Meliodia e cantabila si totusi…



Fii atent al ultimele 5 secunde. In scena finala, se tezeste langa iubitul ei care inca doarme. OHHHH... o sa afle cat de jucausa si rauta e ea? O sa fie gelos sau excitat ? E realitate sau fantezie ?

Aici e totul. Iubitul ei e negru,

Daca ridici din umeri si intrebi „Pai care-i chestia?“ inseamna ca ai o minte deschisa si esti un progresiv. Dar crede-ma pentru ambele rase, rasa e inca o problema majora.

In video avem prezente doua tabuuri, unul prezentat ca taboo real, altul ca ceva complet banal, care nici nu merita explicatie. Ierarhia o atribuiti voi.

Videoclipul a fost regizat si produs cu mare grija. Tipul din patul ei nu e ales la intamplare, e un actor. Faptul ca e negru nu e un accident, L-au ales tocmai pentru culoarea lui. E DJ Skeet Skeet,un prieten al iubitului ei Travis McCoy. Nue la intamplare. Nici numele ei nu e ales aiurea. Katy Hudson, numele ei real semana prea tare cu cel a lui Kate Hudson. Si l-a a schimbat ca sa se diferentieze. I se construieste o imagine, ti se povesteste o poveste. Stim cu totii ca Miss Perry e crestina devotata si ca poarta la fel ca si alte vedetute Disney inelul puritatii -adica un juramant ca nu va faca dragoste inainte de casatorie. Wow... ce controversa...


MTV Nu iti spune “Soc si groaza, cat de sexy, a sarutat o fata”, MTV reseteaza o cultura, iti spune tie si unei integi generatii de kindari ca a saruta o fata e socant si sexy.
Nu-mi raspunde obraznic, ca nu e socant, si ca gasesti pornografie mai socanta peste tot. Aicea e tot miezul. Hai sa reconstruim sexualitatea adolescentina de antart, poate ca pe drum iti vei aminti de Playboyul ascuns sub pat de mama...Pornografia online te satureaza pana la abrutizare si insesibilitate, inceteaza sa fie excitanta devenind frustranta. “Unde naiba e situl ala cu tipa care…?” Domnisoara Perry vinde via MTV nostalgia vremurilor cand ne zgaiam la Pam Anderson In Baywatch si cu putin noroc vedeai si un sfarc pe sub costum.

MTV nu poate concura cu asta. Asa ca recreaza o nisa recreind o cultura. Curata, draguta, usurica, hip-hop. Asa ca de fiecare data cand dai sonorul mai tare, atentia tuturor e prins de “ a sarutat O FATA!” . Nu stiu daca sa ma bucur ca MTV ne impinge o noua varietate de sex pe tava sau nu. 

Totodata, Perry a devenit subiectul de discutie al zilei. Pai cum, fetita asta ne anatemizeaza pe noi, bisexualii?  Hai, alt scandal mic,  comertul merge.

Sexul in sine nu mai e cool. Industria muzicala trebuie sa faca baietii buni sa para cool, pentru ca baieti rai avem peste tot, si MTV si industria muzicala nu pot concura altfel. Ce e cool acum ? Status, Narcisismul. Rich is the new porn.

 

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Pai poti sa-mi plangi un rau, cucoana!

Presupun ca toti ati vazut videoul ala viral de pe Youtube in care Susan- Boyle- cu -vocea -de -aur impresioneaza un mapamond. Ce am vrut sa spun, mai bine acum, decat niciodata.

Tuturor ne place povestea omului de rand, din popor care ajunge vedeta si „le-o arata lor“. Na, uite, voi astea plini de prejudecati care va asteptati ca o voce frumoasa sa iasa doar din blonde slabe cu cercel in buric. 

Nu ma numar printre cei care asteapta voci bune de la slabanoage cu bling bling (prefer sa fie baieti frumosi si pletosi) dar admit, prefer o persoana frumoasa uneia mai... putin estetice. 

 Sa ne intrebam cate ceva:
1. E atat de surprinzator ca o femeie de 47 de ani sa aiba o voce cu totul si cu totul...? (opera? Aretha Franklin?)
2. Va suprinde ca o femeie putin cam plinuta sau gospodina poate avea voce?
NU
Ceea ce ma duce la intrebarea 3.
3 Oare criticul Simon mai poate fi surprins de asa ceva? Dupa 10 ani de Britain's Got Talent ?

Cam miroase. Prina mea idee e ca Simon a auzit-o deja cantand sau ca a ales-o expres din cauza singelului ei din 1999 Cry Me A River.

Asat nu inseamna ca nu stie sa cante.
Problema nu e vocea ei, ci ceea ce se face cu tine. Indiferent daca Simon ii cunostea sau nu vocea, prezentarea ei a fosta cum ambalata si vanduta altfel, special pentru tine, bazandu-se pe preferintele tale. Asta iti reintareste preferintele tale. Pe scurt, iti dau ce vrei si totodata, te educa ce sa vrei pe viitor.

Uita-te la clip, la editare, la poveste- contrastul dintre publicul cinic, neincrezator, prezentatori mirati si admirativi. Montajul are loc dupa eveniment, dupa spectacol, e normal ca publicul din sala sa fie surprins, insa telespectatorii sunt fortati sa se tulbure in fata productiei de Hollywood la care se uita. Daca ai fi vazut-o cantand in bucatarie, in fata unui webcam, ai fi zis ca are o voce buna si atat si dupa aceea te-ai fin intors la pornografie sau la pagina de pitipoance. Insa daca ti se spune sa vezi acest clip (supreproduction), e altceva. E ca si cand ai pune o eticheta de 100 euro pe o sticla de apa si apoi are avea gust mai bun. 

Britain's Got Talent nu incearca sa gaseasca un castigator si sa-i ofere un contract, mai degraba incearca sa aiba audienta ACUM, spatiu publicitar si venituri din SMS-uri. Chestia asta nu o faci cu o alta blonda slabanoaga, ci cu cineva care sa corespunda indicelui demografic al emisiunii.

Ce vrem e un Simon- bombonica demografica-uitandu-se in camera dulce, visator: 
“Darling, esti minunata in seara aceasta!“

 
Asta nu mai e emisiune de descoperit talente, e un documentar.


Mai departe. Boyle e minunata, dar unde elementul dramatic? Cine o sa fie oponentul ei pe parcursul spectacolului-circ? Hmmm, blonda slabanoaga, strigam, insa nu e o alegere destul de buna, pentru ca nu polarizeaza destul, nu se pot compara nicicum. Vrem pe cineva care sa cucereasca la fel de mult ca si Susan,dar altfel, sa creeze trensiune interioara. 
Adica, un copilas dragut.
Si uite, are si cravatica!
Si daca asta nu e regie de  Oscar, sa imi spuneti cutu.
 

Un tanar de 20 de ani vrea sa iubesca un castigator sis a urasca un invins. Un adult de 40 de ani vrea sa iubesca doua persoane si sa fie trist cand povestea se sfarseste pentru una dintre ele.

Povestea lui Boyle se potriveste ca o manusa ideii ca si la 47 de ani, poti sa iti iei viata de la capat, sa isi revendici rolul in filmul vietii, ba sa iei si Oscar. Ceea ce nu e o idee rea in sine. Insa nu prin munca si perseverenta, ci prin simplul fapt ca cineva te desopera. 

 „Precis ca femeia a muncit sa ajunga sa cante atat de bine!“ Bine-inteles ca da, Dar ei nu isi povestesc introducerea in poveste. Iti comunica doar ca nu a fost sarutata niciodata, ca lucreaza intro cantina si ca „a cantat putin in corul bisericii“ Sa mori tu!


 Ea poate fi talentul neglijat, nedecoperit, poate tardiv, iar copilutul este geniul inmugurind, „Copile, chiar daca pierzi, tot invingator esti!“

Nu contest talentul si vocea ei, si nici sansele ei de a se face cunoscuta, dar nu cred ca Zeii au zambit, si priviti, Boyle a fost descoperita!

Susan Boyle, ca vrem sa credem sau nu, e un personaj bine conturat intr-un film regzat magistral, pe singura tema care ne mai retine atentia zilele astea- cu totii suntem invingatori, si chiar daca ratam, tot invingatori suntem. 47 de ani nu e prea tarziu. De aici incolo, totul va fi regizat si coregrafiat.  

Totul, in afara de crizele de la sfartsitul filmului, cand toti se reintorc la viata cotidiana si prafuita.


Toti, adica tu. 


Cum se saruta o femeie

Irezistibilul Cpt. Kirk, ca tot vorbeam ieri despre Starship Enterprise...

vineri, 18 septembrie 2009

L'Shanah Tovah, prieteni!


Adica La Multi Ani!

Roş haŞana (capul anului) este începutul unui nou an prevăzut de calendarul ebraic. Anul acesta el, incepe astazi 18 septembrie, dupa apus si se va incheia duminica 20 septembrie, dupa apus. 

Peste 10 zile va fi Yom Kippur-Ziua Ispasirii, una dintre cele mai importante sarbatori evreiesti. Dar deocamdata, se spune ca astazi, Dumnezeu deschide cartea vietii si a mortii si  judeca toata istoria omenirii (nu doar pe evrei), insa decizia finala o va lua doar la Yom Kippur. Mai avem asadar 10 zile sa ne cercetam sufletele.  

In felicitarea de mai sus se gasesc multe din simbolurile asocoate cu Ros haSana. Sofarul, cornul se  sufla pentru a ne aduce aminte ca se apropie ziua judecatii si reprezinta dragostea lui Avram pentru Dumnezeu.

Mierea reprezinta bogatia si dulceata. In Biblie, Israel era tara unde curge lapte si miere. Se mananca cu felii de mar. Totdata se mananca si rodii, care reprezinta fertilitate. Nelipsit şi constant la această cină este o parte oarecare de la animalul sacrificat, parte care să fie luată din capul animalului, menit să simbolizeze „capul anului”. De obicei mai este adusă la masă şi o pâine rotundă (challa), simbolul timpului circular. La cina celei de-a 2-a seri sunt prezente cât mai multe fructe (varietate cât mai mare posibilă) care să fie incluse în binecuvântarea numită „şekeyanu” (binecuvântarea ce se recită înainte de a gusta ceva în noul an).

Un alt obicei este Taslic, adica "aruncarea". Buzunarele se golesc de firmituri intr-o apa curgatoare, simbolizand lepadarea pacatelor .

Sunt multe de spus despre Ros haSana, dar nu vreau sa va plictisesc,  si intre noi fie spus, nici eu nu sunt un doctor in teologie...

miercuri, 16 septembrie 2009

Comunism, post-comunsm, neo-comunism- democratie, incotro?

"Am prins şi eu perioada comunistă. A fost rău, a fost bine? Cine poate spune? Depindea de cine eşti, pe cine cunoşti, cum ştii să te învârţi. Acum epoca asta e mult hulita şi mai ales de cei care nu au trăit-o şi care nu o cunosc decât din povestiri de groază. Însă aşa e istoria şi aşa suntem noi, reţinem, în cazul ăsta, doar ce e rău.

Da, era rău, nu aveam TV, nu aveam fast fooduri şi alimente cu atâtea E-uri colorate, nu ne puteam duce în Vest să ne umilim făcând servicii pe care ei nu le fac. Era tare rău că după facultate statul te repartiza unde vroia el, însă măcar aveai slujbă, bunicel plătită. Da, era greu. Stăteai la cozi. Păi nu faci asta şi acum? La gaz stai la coadă, la bancă stai la coadă, la supermarket stai la coadă.

Şcoala era gratuită. De abia acum îmi dau seama ce mare cadou e ăsta. Acum taxele la facultăţi sunt enorme. Copii buni nu pot face, iar loazele îşi cumpără diplome. Şi ce-i dacă se învăţa limba rusă ? Orice limbă străină e mai mult decât binevenită.

Sistemul sanitar ? Mai bun, mai rău? Din fericire nu m-am ciocnit de asta pe atunci. Ştiu că se dădea mită, dar asta se face şi acum. Mită se dă chiar şi în marea Americă, land of the free.

Nu aveam ce mânca? Chiar? Ok, oferta alimentărilor nu era prea mare. Dar nu îmi aduc aminte de cineva să nu aibă porcul de Crăciun şi mielul de Paşte. Se făceau prăjituri în casă şi erau mult mai bune. Gospodinele făceau troc, tu dai ulei, eu dau ouă. Lumea avea grădini pe la ţară de care se îngrijea. Nu îmi povestiţi de salamul cu soia. Acum oamenii dau bani buni pe produse din soia.

Partea pozitivă a comunismului a fost cea de jos, între oameni. Neavând mijloacele mass media de tâmpire de acum, oamenii comunicau, socializau. Chefuri ca atunci nu voi mai avea în veci. Ştiu că ai mei invitau prieteni acasă şi venea fiecare cu ce avea pe acasă, o bucată de carne, 3 cartofi, nişte cola, benzi de magnetofon de la bişniţari. Şi făceau chef, nu clubbing de fiţe. Din lipsă de TV, copiii citeau. Astăzi îţi dau cu cartea în cap.

Puteţi spune că eram spălaţi pe creier constant de TV şi ziare, şcoală, adunări şi congrese. Vax. Cine le băga în seamă? Ce se întâmplă acum e tot spălare de creiere, însă e sclipitoare şi mai atractivă. MTV, OTV, Libertatea, Click… mai destructivă decât credem. Acum avem impresia că alegem. Praf în ochi.

Libertatea de a te exprima religios. Existau biserici, se ţineau slujbe, cam toţi aveam icoane prin case. Unde e problema?

Mda… pensiile existau. CAP urile existau. Agricultura României exista. Industria României, exista şi ea. Mergea treaba şi nu aveam nici datorii externe. Acum depindem de importuri, de gazele ruşilor, de banii FMI. Dar avem Blugi Levis şi tricouri cu sclipici D&G.

Salariile erau decente şi preţurile la fel. Îmi amintesc, în fiecare vară mergeam toată familia (!), 14 zile la mare cu avionul (!). Mai poate angajata din fabrică să facă asta acum? Sau, mai bine să întreb, mai poate angajata din fabrică să pună de mâncare familiei pe masă ŞI să plătească facultatea copilului ŞI şi meargă în concediu ŞI să cumpare maşină ŞI să plătească rata la casă. ? Nu. Păi atunci mă cam scârbesc de democraţia asta care nu e decât un pretext de furt pe faţă. Cine a ştiut să se învârtă chiar după Revoluţie a făcut bani şi şi-a câştigat un nume. Îmbogăţiţi de război li se zice.

Se vorbeşte despre urmăriţi de regim, de exilaţi politici, de victime şi spioni, de cei de origine nesănătoasă şi neproletara care au avut de suferit. Comunismul a fost o perioadă întunecată dacă făceai dizidenţă, dacă vroiai să schimbi ceva. Dar cine te pune? Eu nu eram decât un cetăţean oarecare, care nu vroiam decât să trăiesc în treaba mea. Politica nu mă interesează. Un sistem mă priveşte exact în măsura în care îmi merge bine. Mi-a mers bine şi în comunism şi şi în jungla asta de democraţie sau ce o fi. Dacă stai în banca ta şi îţi vezi de treabă e ok.

Străinilor le plac îndeosebi poveştile cu mâncarea pe cartelă, curentul tăiat şi TV-ul 2 ore pe zi. Aşa că le repetăm mereu până le credem şi noi. Mâncare pe cartelă vs. copii de 3 ani obezi, boli cât cuprinde şi morţi prin îndopare. Curent tăiat vs. criza energetică prin care o să trecem în curând. 2 ore TV imbecil, la care de altfel nici nu ne uităm, vs. manelsiti şi OTV-izaţi.

Odată cu schimbarea regimului s-au schimbat şi multe obiceiuri bune. Nu spun că era bine atunci, spun doar că ne merge mai rău din anumite puncte de vedere, social şi interuman."
Asta e postul care a castigat concursul de la Am doar 18 ani si care hihi... aparut in Cotidianul. Is vedeta sau ce naiba?

N-am pus postul ca sa ma laud dar m-am cam saturat sa aud de cat de bine e si ce rau era atunci. Nu este un elogiu la adresa comunismului ci o critica a societatii in care traim.

Amar... si apoi dulce !

Intamplarea amara de astazi (desi mi-am promis ca astazi macar sa incerc sa nu zic nimic rau despre nimeni) este urmatoarea. Nu  stiu care ar fi pedeapsa insa e mare si grea...


Treceam de dimineata prin parcul ASTRA. Plin de elevi care mergeau spre scoala 15 sau spre Goga. Bunici si parinti care isi taraiau odraslele inca adormite spre cursuri, moftulete de clasa I cu sandviciuri in mana (asa faceam si eu, mancam pe drum, deh, mai degraba motaiam inca 5 minute). Galagie si entuziasm infranat.  O bunica isi ducea de mana nepotelul care, dupa inaltime si ghiozdan colorat si echipat, era sigur in clasa I. In mana cealalta, nepotica, la gradinita, si aud urmatorul fragment de discutie. Bunica ii explica fetitei  "NUMAI MIHAITA MERGE LA SCOALA,  CA TU AI FOST CUMINTE". What the FUCK? Scoala e pedeapsa? Cu asta in minte va creste si Mihaita, ca e pedepsit si fetita.  Bunica aia mai e normala? 


Acum partea dulce care o promiteam in titlu. Gigel a lansat un concurs, la care eu nu particip. Stiti voi, cum angajatii de la Ringer nu au voie sa participe la concursuri din reviste.


Prima mea zi de scoala a inceput cu sosete albe. Asta tin bine minte si chiar si la varsta aia cam necoapta ma mirasem. Mama, de obicei closca protectoare, ma infofolise toata vara sa nu racesc, si acum PE FRIGUL ASTA, ma scoate in sosete 3/4 albe afara...Mi-era cam racoare, dar ma consolam cu gandul ca o sa ma obisnuiesc.  Funde in cap nu am avut, in schimb aveam codite impletite pana la fund. Ce mai, un sex simbol inca de pe atunci. Deh, in clasa 1 aveam deja iubit. Ma logodisem cu el de la gradinita, pecetluind afacerea cu un creion protocaliu, Golden Fish, chinezesc si un sarut dupa perdeluta und se tineau cartile de colorat. 

Si se facea ca ratasem serbarea...Dada. Am prins-o chiar pe sfarsite. Eram inscrisa la Liceul de Muzica, insa toate cursurile le-am tinut la Pedagogic. Inclusiv serbarea. Nu imi pasa atat de mult, pentru ca, dupa cum am spus, imi inghetau genunchii. 


Invatatoarea mea a fost o zana. Frumoasa, tanara, tandra si prietenoasa. Ne-a dat poze dintr-un saculet si ne-a spus sa le lipim intr-un caiet special, in care lipeam ce poze vroiam noi, de fiecare data cand invatam o litera noua, cu conditia ca obiectul din poza sa inceapa cu litera respectiva. Wow. Mi s-a parut o idee de milioane.  Si de atunci am iubit-o in taina, iar bunica si cei din jur trebuiau sa cedeze la argumentul suprem "Asa a zis Genosse Lehrerin!" Am zis!

Mi-a placut scoala si am fost eleva model de la care copiau toti. In rest, toate bune. 

marți, 15 septembrie 2009

Orbul gainii...

          Mai, nici cu gandul nu gandeam ca marele clasic in viata LD Teodorovici isi va intoarce fata luminoasa spre o postare de-a mea, scrisa in mare graba. Ca sufera de orbeata gainii si intelege doar ce ii place lui, nu mai punem la socoteala. Daca ai o gasca sa te sustina e ca si cand ai detine adevarul. Let's take strenght in numbers.
          Pai in general era vorba despre COMUNISM. Buhuhu... Cel mai naspa subiect de dezbatut intr-un post de cateva sute de caractere. S-au scris biblioteci intregi pe tema asta, si voi vreti ca eu, un muritor de rand sa sintetizez in alb/negru decenii? Daca asa stau lucrurile, ma indoiesc de capacitatile intelectuale si logice ale celor care au sarit piscati de fund de postul meu de pe Am doar 18 ani. 
            Lumea ma acuza de pro-comunism, de melancolie de tip iliescian, un destept ma timite in China (de unde atata bafta, nenicule?) sau sa pun si eu mana pe o carte de istorie. Cu mandrie raportez ca am bifat si asta pe lista. Am incercat sa subliniez cateva aspecte bune ale comunismului. De ex. educatie gratis. Case pt toti. Servicii pentru toti. Nu spun ca era de aur totul. Insa ce aveam bun atunci (relatii interumane?) acum s-au cam dus de rapa. Nu imi dati in cap cu libertatea de exprimare si de circulatie. Stiu, era nasol fara. 
           In concluzie, erau parti bune si parti rele. Cine nu stie sa faca diferenta, e singur vinovat. Nu sunt pro/contra.  

duminică, 13 septembrie 2009

Sibianul, managementul vietii de apoi si comorile in cer

Ieri am fost la un botez in Muzeul ASTRA. Un eveniment inspirat si reusit, vreme superba, parinti mandrii (si emotionati), fetita frumoasa, Karina Iris. Sa fie sanatoasa si fericita!


Cum bisericuta era neincapatoare pentru toti invitatii si eu nefiind personajul principal, am ramas mai in usa. Am observat ca voluntarii pusesera si acolo, in tinda bisericutei, o urna cu donatii pentru Ioana. Cunoasteti toti cazul fetei de 19 ani cu leucemie si a prietenilor ei care strang donatii. Doamne-ajuta!


Departe de mine de a critica managementul vietii de apoi al fiecarui crestin in parte. Insa am observat ca dintre zecile de turisti care s-au perindat pe langa bisericuta, cam toti au aprins 5-6 lumanari pentru vii sau morti. Inca niciunul nu a bagat macar contravaloarea UNEI lumanari in urna. Si stau in sinea mea si rumeg: Lumanarile se aprind pentru a imbuna Dumnezeirea si pentru protectia persoanei alese.


Buun...pana aici, inteleg genul asta de gandire magica si de sacrificiu simbolic. Deci: lumanare aprinsa = punct in plus la Dumnezeu. Sa trecem la partea lumeasca: Donatie in urna = punct in plus in slavarea unei vieti. Actuale, nu viitoare. Daca lui Dumnezeu ii plac faptele bune, cat de mici ar fi, pai ASTA era sansa sa iti aduni comori in cer. Scoatem din ecuatie probabilitatea ca Raiul si Viata de Apoi sa nu existe, si ca atunci banii dati pe 10 lumanari sunt arsi, la propriu. Sa spunem ca e o certitudine. Daca as fi Dumnezeu, as aprecia mai mult un om altruist decat unul egoist. Pe ala l-as lasa in rai. Insa Biserica a avut grija intotdeauna grija de ea insasi si mai putin de credinciosii ignoranti care nici macar cand li se baga sub nas nu stiu sa aleaga si sa faca diferenta.


vineri, 11 septembrie 2009

Basescu pupa mana...


         Conform cimiliturii  "Eu pup poala popii, popa pupă poala mea" cu care imi ameteam limba-n gura in copilarie, Basescu isi danseaza sotia si pupa pirande la sarbatoarea tiganilor  de la Costesti. Ca si voturile lor e bune. Si cadourile la fel. No, departe de mine gandul ca ei nu-s ai nostri si ca Baselul nu trebuie sa-i pastoreasca si pe ei cu drag. 

       Nu de mult spunea chestii gen "pasarica"  dar acum declara solemn si cu lacrimi in coltul ochilor "N-am venit pentru campanie electorală. Am venit din respect pentru cultura şi tradiţiile romilor“. Putem spune ca s-a simtit ca acasa. A dansat pe scena. Beutura, gratare moca, manele si prost-gust, baie de multime, Bercea Mondialul ... Un fel de microcosm al Romaniei condusa de el. Bleax. Ma duc putin pana la baie sa ma exprim concret...



joi, 10 septembrie 2009

"Sa- pun" o intrebare

Intrebare mainly pentru fete , insa poate am o supriza placuta din partea domnilor...

Ma spal foarte des pe maini, drept urmare, am mainile uscate si parca as mangia smirghel, desi pielea e fina... weird. Sa ma dau cu crema non-stop nu pot. Oare daca as schimba sapunul ar fi ceva? Dove?


Ceva fancy-smancy natural cu glicerina? Off...

Caramida?


sau...solutia mea preferata. Il pun pe Zanul meu sa imi pupe mainile pana se hidrateaza la loc. Totusi, prea mozolitoare solutie.... greu...



Concursul Piticului

            Pitic de la "Am doar 18 ani" lanseaza un nou concurs. Din pacate el se incheie astazi, insa raspunsurile participantilor sunt mai mult decat interesante.  Tema este COMUNISMUL. Stim cu totii, am putea scrie zeci de pagini fara sa ajungem la concluzia DA/NU.

          E o tema grea, insa cititorii blogului au dovedit ca sunt isteti si maturi, desi multi dintre ei sunt nascuti dupa '89.  Ma asteptam la texte care sa infiereze perioada aceea, insa... cititi si voi. 

         Multi au reusit sa faca legatura dintre ce era bun atunci si ce e mai rau acum. Au inceput sa vada si in culori, nu numai in alb/negru. Bravo, blog vesel, ai cititori destepti, asa cum isi doreste orice bloggar!

miercuri, 9 septembrie 2009

Cumpara-l! Acum!


     Din seria "Cumpara si n-o sa-ti para rau" va prezint noua mea descoperire:

    Flört-baton de branzica de vaci cu invelis de cioco neagra-varianta Natur, cioco alba cu miez de cioco de lapte-varianta Domino si din poza vad ca mai au si cu piersica si capsune, insa la Billa nu le- am gasit.


    Sole Mizo e o intreprindere din Ungaria, si vad pe situl lor ca au tot felul de produse pentru o pofticioasa de lactate ca mine (pana la momentul actual, am testat cam toate iaurturile de pe piata. Danone  cu fructe e cel mai jegos).


    PS. Ca picanterie din viata personala- ieri  adaugand nitel unt in pilaful de orez, am compus un cantecel despre unt, si uralm prin toata casa de parca m-ar fi platit Napolactul sa ii fac reclama. Napolact, daca ma citesti, iti cedez drepturile contra iaurt pe viata! "Cu o bucatica de unt/mancarea e mai gustoasa/cu o bucatica de unt..." 

Later edit: Am inteles ca DOTS  are un gust mai margarinos si mai uns decat Flört. O sa incerc dupa-masa. Plus ca am gasit un link cu o reteta de DOTS si ma cam mananca in palma sa fac si eu.In definitiv, ce poti gresi la asa o reteta?



marți, 8 septembrie 2009

Gratismania


          Tot navigand plictisita pe net, am observat cu mare ciuda ca amercianii dau tot felul de mostre gratuite pe care ti le poti comanda on -line. Pentru Romania nu tine spilu'. Insa avem si noi gratuitatile noastre. Clar, majoritatea doar materiale informative, INSA am gasit cateva oferte faine:

1. Constitutia Republicii Federale Germania-cred ca e o oferta serioasa

http://www.grundgesetz-gratis.de/

2. Yves Rocher, mon amour, trimite catalog cu 4 mostre gratis aici

http://www.yves-rocher.com/ro/catalog/

3. Mancare pentru pisici de la Whiskas (am vreo 5 miti,  dar e bine si atat)

http://www.whiskas.ro/pachet-cadou-pisicuta.html

4. Catalogul Quelle, insa imi cer si CNP si serie de buletin. Prea multe.

5. Mostre DOVE, am inteles ca dureaza vreo 2 saptamani, dar vin. Chestie si de postas...

http://www.eva.ro/dove/popup.html

Acum sa stam si sa asteptam. Am mai comandat eu si niste cataloage cu arme si unul cu alte prostii si o lanternuta cu led. O  va spun si voua daca merge.

Ce e de invidiat la nemti e ca ei iti poti face abonamente test pentrru 14 zile, gratis. Sau la reviste, 1 numar gratis. Iar culmea si visul tuturor blogarilor: un site de tacamuri si vesela oferea 1 set de farfurii la alegere oricarui bloggar cu site serios si intretinut, cu oarecare faima in domeniu, ca sa ii puna bannerul si sa scrie despre el. Este ca vreti si voi?


URMARE- Yves Rocher mi-a trimis un mail de confirmare, cum ca o sa primesc catalogul negresit. O prietena l-a primit deja, insa tapa, ca era doar o mostra , nu 4.

luni, 7 septembrie 2009

Recomandarea saptamanii

         Ce mai...sunt fetita! Si fetitelor le place tot ce miroase bine, se simte placut pe piele, e frumos colorat, are sclipiciuri sau e dulce! Ce sa –i faci. Suntem facute din zahar si mirodenii scumpe, din aur si fildes. 
         Drept care, LUSH is a girl’s second best friend. In Austria ma inebuneau mereu magazinele acelea cochete cu calupuri imense de sapunuri artizanale, colorate ca niste bomboane, lucioase, cu particule scanteietoare sau petale si flori, coji de fructe sau cafea prin ele. Apoi am descoperit bombele de sare de baie, care iti transforma cada intr-un sifon uras si roz, aromat si parfumat numai bun de lafait cu o carte in mana. Si cremele.... doamne cremele... fine, suave si parfumate. Ce imi place la ei este ca sau ai parte de un parfum onest, sincer, direct gen iasomie sau roze sau daca nu, de combinatii surprinzatoare. Parfumul KARMA nu l-am mai gasit nicaieri altundeva. Nici macar ceva pe aproape. Cand voi mai trece pe la Cluj-ca la Sibiu nu este LUSH- am sa imi cumpar un ulei solid pentru masaj.
       Vanzatoarele din Austria au fost foarte dragute cu mine, daca am cerut frumos, mi-au dat tot felul de mostre-bucatele de sapun, cutiute minuscule cu crema...In ultima mea excursie mi-am facut cadou un Baby-Face, un demachiant solid.
Eticheta spune asa «Baby Face aduna toate resturile nedorite de pe fata, lasandu-ti pielea moale ca a unui bebelus. Mixtura complexa de ingrediente face minunea: untul de cacao si uleiul de avocado catifeleaza, iar extractele de narcisa si mandarine tonifica pentru ca frumusetea ta sa fie nepieritoare.» Si asa si este. Dupa ce fac dus, pe pielea inca aburinda ma dau cu bebelu’ pe fata. Caldura il topeste intr-o crema atat de bine mirositoare... ! Apoi - testul cu discheta demachianta. Desi ma spalasem sub dus si ma dadusem si cu crema exfolianta de la Avon (pleaca capu’ a rusine, Avon !) tot mai ramasese ceva pe fata mea. Cu Baby Face e insa o singura problema, insa cred ca tine de imaginatia mea bogata... mi-e mila sa dau cu partea cu fata...

        De Pasti am primit de la Cel-Pentru- Care -Gatesc, pe langa produsele Farmec pe care le iubesc, si un parfum solid tot de la LUSH, si anume «Honey I washed the kids» cu miros de caramele cu miere. Nu e un miros diabetic, e chiar spicy la un moment dat.

     LUSH spun ca produsele lor sunt facute manual, ca sunt 100% naturale, nu contin conservanti (de aceea, unele se tin in frigi) si nu sunt testate pe animale. Cat de adevarat este, nu pot garanta. Dar sunt un vis. Eh... o data pe luna merit si eu....


duminică, 6 septembrie 2009

Dedicatie

Pentru toti smecherasii de cartier pentru care "rich is the new porn"

sâmbătă, 5 septembrie 2009

Patapievici si organul, Badea si actul ratat

Ura-ura! sunt sau nu Casandra? Nu spuneam eu mereu ca Patapievici e unu de arata ca Hitler si are ideile lui Stalin? Da' nu... toate colegele mele de facultate erau lesinate dupa mustacioara lui-pana corbului, zambetul de imberb timid, ideile minunate si filosofia rumegata si imbracata in hainute noi si straluictoare, ca deh, am mai citit si noi o carte, iar romanii -s multi da' prosti.

Acum am citit si eu textuletul cela ce face valuri pe internet, micutele lui defulari lirice. Ma intreb daca si-a tras-o pana la urma cu Radu Dăescu, ca de poftit la el, se vede ca poftea tare... Concurenta era insa acerba, mama lui, sau mai bine zis, fundul domniei sale-mama, fiind mult mai atractiv. Departe de mine gandul sa cad in pornache, desi daca el poate, oi putea si eu, ca doara nu am studiile lui.

In fine... Mare om, mare caracter. In locul lui mergeam la curve. Zau ca iesea mai ieftin.

Cum nu stiti cine e Paptapievici? Ala de a zis “Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeana”. Dada, seful Institutului Cultural Roman.

Alte citate celebre „Româna este o limba în care trebuie sa încetam sa mai vorbim sau… sa o folosim numai pentru înjuraturi…”

Deocamdata, radeti la linkul asta cum am ras si eu.

vineri, 4 septembrie 2009

Stiinta mea valoreaza orez...


Nu stiu mecanismul si nici nu am idee cum plateste sponsorul si cum mananca micutul african orezul castigat de mine.

Situl se numeste Free Rice, si spune ca pentru fiecare raspuns bun, se doneaza pentru UN Food Service cate 10 boabe de orez.

Incercati si voi aici. Jocul se poate juca in diverse limbi si pe diverse teme. Ca om de litere, ma infrunt cu sinonimele limbii engelze... Bai, e grele rau! 

 

Altete Regala. Pacat ca nu de Mann...

Iote cine are blog. Taman acum, cand nu mai candideaza...


 http://www.princeradublog.ro/

http://www.princeradu.ro/

Faza cea mai faina e asta. Citam: "Nascut Radu Duda la 7 iunie 1960, la Iasi, intr-o familie de medici. A absolvit Liceul Internat din Iasi in anul 1979 si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in anul 1984"... urmeaza un text despre cum s-a intalnit cu printesa si,  iubire eterna si alte Sandra Bronw-isme. Insa...."Astazi, Principele Radu este colonel (r) in Armata Romaniei si doctor in stiinte militare." OHO!  Restul il cititi voi. Pam-Pam!

Nu uitati sa cititi comentariile, in care monarhiste pioase i se adreseaza cu "Altete Regala" , iar el le raspunde cu un modest "Radu de Romania". Am admirat si un frumos buchet de bujori (da mai, ca pe hi5). Alt entuziast "Principele Radu- cel mai mare presedinte dintre toti ai lumii!"

Hai sictir?

Rusinica... draga Primarie !

         Cu atatia sasi si germanofili in Primarie nu ma asteptam chiar la asa ceva.

         Prin 2007 cand primaria si-a lansat si ea saitul, versiunea germana era teroare. Am vrut sa le scriu un mail, asa, de inima buna ce am, dar mi-am zis ca va fi under contruction si sa nu fiu mai catolica decat Papa. Acum suntem in anno domini 2009, la 2 ani, aproape 3, si inca mai gasesc minunatii de genul "DER Lügenbrücke" si "Turism". Chiar pe prima pagina, sa rada si elevul de clasa 1-a de la Obenul mult adorat de administratie. Dovada. Traducatorul/sau google? nu a aflat ca frumoasa limba a lui Goethe are multe cuvinte proprii, printre care "Kreditkarte" pentru Credit Cards. Faza cu "Hermannstadt als Einkaufsparadies" m-a dat pe spate. E corecta, ce sa-i faci. Dar ilogica. Oricum, asa nu tine de sarmanul traducator, face si el ce i se spune. Adica voreste si el de un amarat de Carrefour si de un Mall de caca.


         NICHT VERMIßT WERDEN: DER TOP 5 HAUPTANBLICK. Adica ce-o fi vrand sa zica cu constructia asta la pasiv?  The answer is beyond us.

       Se pare ca s-a inventat o noua clasificare demografica si anume, la sectiunea "Bilete de intrare la Zoo" gasesc chestia asta: "Kinder, Studenten und ältere Menschen 1,5 RON" recte "copii, studenti si oameni mai batrani" Politically corect.
Basca, pluralul de la Supermarkt este Supermärkte toata ziua, nu SUPERMARKETS, dar nah... ne dam englezi, taica...Mai aflam ca "Marginimea Sibiului ist ein einzigartiges ethnographic Gebiet in Rumänien"
      Iar evul Mediu devine "Im Mittleren Alter" adica "evul mijlociu".
    
     Dar sa-i dam Cezarului ce e al Cezarului, restul textelor sunt OK. Se vede ca l-a tradus cineva care gandeste in germana. Ca aici e chichireaza cand vine vorba de traduceri...

       Despre pensiunea Sibiel aflam ca "Unser Restaurant stellt eine zauberhafte Ecke dar, die mit gutem Geschmack eingerichtet ist und einen Bruchteil der Volkskunst wieder zum Leben erweckt." Adica restaurantul e un colt minunat, bla, bla... amenajat cu bun gust, care reinvie o FRACTIUNE de traditie. Numai o fractiune, ca e criza. Daca situl cu pensiuni turistice te indruma la astfel de pagini, e mai bine ca 90% dintre linkuri nu functioneaza. Si unde functioneaza, am descoperit ca Romanii sunt tare sfiosi in a indica preturi. (Off topic-azi cautam mocheta online, zeci de ofertanti, dar nici o oferta si cu pret. Taica, eu am ore de pierdut dand telefoane?)

Salisteanca m-a convins insa
    "Salisteanca, ein klassen pension, befindet sich auf 500 Meter von der Mitte von Saliste und 20 Kilometern von Sibiu, kulturelle Hauptstadt von Europa 2007, alle befunden die dies ist befunden in Siebenbürgen Ware Sie werden finden den schönsten Städten von Rumänien und den meisten Überwältigungslandschaften von Europa. In diese umgebung Sie werden finden verwüstete hohe Berge, bezaubern die Hänge, vorgeschichtliche kleine Dörfer, mittelalterliche Märchenhafte städten, gotische Kathedrale und Kristall Bergeseen .Jede überal, treffen Sie Herden von Schaf und in Frühling auf vielen Schornsteinen störchennest.Rumänien ist schön!" Da mai, Rumänien e frumoasa!

       Cred ca ma plictisesc cam tare azi...

Blogmeet tomnatic


Badea Gigel o face lata.

Ne invita duminica 13 septembrie 2009, incepand cu orele 17:00, in Amber Caffe, Piata Mare nr.14, langa Am Ring la un blog meet pe teme date, in care vom elabora strategii, vom dezbate probleme esentiale ale umanitatii, vom descoperi paralelisme sinectice (exista cuvantul?), vom dezvalui legaturi cauzalistice si in general, vom bate campii di granda. Placere sa ne faca.