vineri, 25 iunie 2010

Casa muzicii si opera cerebrala


"Casa mea e-un cantec cu acorduri ample..." canta Angela Similea in copilaria mea. Asa te simti cand instri in HAUS DER MUSIK.

E greu sa te decizi care muzeu e mai frumos, pentru ca fiecare isi are specificul si comorile lui. Unul care mi-a ramas in minte este "Haus der Musik" din Viena din Palais Erzherzog Karl, deoarece iubesc muzica. Amenajat pe 3 etaje, prezinta sunetul intro maniera moderna interactiva si da, chiar didactica.

La primul etaj avem Muzeul Filarmonicii din Viena. Pe langa artefacte, afise si partituri gasim si JOCUL DE ZARURI. Acesta te face compozitor cat ai bate din palme. Dai de 8 ori cu zarul si din cele 8 melodii inregistrate se formeaza o noua melodie, creata de zarurile tale! Totul in ritm de vals. 1.679.616 de combinatii sunt posibile. Valsul meu a fost chiar dragut.


Urcand la etajul doi, pasim intrun taram misterios. SONOSFERA – lumea sunetelor, este un ansamblu de sali special concepute pentru perceptia auditiva si concentrare. Suntem mereu inconjurati de sunete, fie ca suntem constienti de sele sau nu. Incercand sa selectam doar cele importante, am uitat sa ascultam. Sonosfera ofera o noua experienta. Experimentele ne ajuta sa ajungem la limitele perceptiei.


Intrarea se face prin sala murmurului prenatal. Aici, vizitatorul poate experimenta sunetul exterior prin perceptia unui embrion. Intrun spatiu tridimensional auditiv, generat de inregistrari din uter, vizitatorul aude si simte vibratiile originare si originale. In afara de sunete din corpul fizic, putem auzi si zgomote din exterior, care isi au si ele influenta asupra fatului- O experienta prin care am trecut cu totii odata si pe care am uitat-o.

CORDIORUL SUNETULUI reduce murmurul si zgomotul nedefinit la un singur impuls sonor. In „Ureche“ - sala construita aidoma „mecului“ aural, se descrie durmul sunetului din exterior pana in interiorul omului, din urechea externa pana la scoarta cerebrala.LABORATORUL PERCEPTIV prezinta fenomene sonore -audio cat si video. Apar texte, cuvintele formeaza propozitii si texte. Vizitattoul este invitat la terminale interactive sa calatoreasca prin spatii acustice posibile si imposibile, pentru a-si testa singur capacitatile de perceptie.


O casa a muzicii este de neinchipuit fara instrumente. In INSTRUMENTARIUM invatam cu ajutorul catorva instrumente supradimensionate despre principiile formarii sunetului – un aerofon urias, pe clapele caruia putem calca, o toba uriasa, placi de xilofon atarnate de tavan, si un cordofon-un instrument cu coarde pot fi actionate.

La trei terminale intearcive se prezinta si poate fi studiat stadiu actual la prelucrarii sunetului.

In MAREA DE VOCI ni se prezinta cel mai important instrument dintre toate- vocea umana. Facem o excursie interactiva- ce sa intampla atunci cand formam o vocala, ce specrtru necrezut de tonuri poate atinge vocea umana ?

POLYPHONIUM este locul cu acustica perfecta, spatiu creat pentrun relaxare.


GALERIA SONORA este o „palnie“ in care se aduna cele mai diferite sunete, care se stocheaza apoi in Polyphonium.


Acest perete ofera mici „microfoane sonore“: din zgomote de fond pot fi selectate si analizate surse unice- castile din perete ne transpun in lume. Aceasta audioteca plina de surprize este completata cu exemple de sunete din lumea reala.


Calatoria prin Sonosfera se incheie cu MASINA EVOLUTIEI. Aici, vizitatorul poate forma din materialul din Galeria Sonora si cu vocea proprie, lumi sonore, poate experimenta su structuri sonore. De exemplu, poti face un copacel virtual sa creasca, dupa cum ii canti! Tot aici poti mixa zgomote urbane din 12 metropole cu muzica clasica.


Etajul 3 este dedicat marilor compozitori: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann Strauß, Gustav Mahler si intemeietorilor Scolii Noi Vieneze Arnold Schönberg, Alban Berg si Anton von Webern.

Aici ne inchinam maestrilor, intr-o atmosfera unica, o imbinare a artefactelor tradtitonale cu gadget-uri high tech. Fiecare sala are panouri biografice, touchscreens, instrumente istorice, donatii. In fiecare sala se aude muzica maestrului respectiv, cu exemple din operele reprezentative.

DIRIJORUL VIRTUAL e o atractie majora. Cine nu ar vrea sa stea la pupitrul Filarmonicii din Viena? Aici se poate. Puteti canta impreuna valsul „Dunarea albastra“ „Eine kleine Nachtmusik“ sau Radetzky-Marsch. Instrumentistii te asculta, iti urmeaza instructiunile si ritmul, te si apaluda. Insa rabdarea lor este limitata. Daca gresiti prea des, puteti avea parte de o surpriza. La mine au protestat si au parasit sala.



Etajul 4 e o bijuterie pentru fanii SF- Futuresphere

THE BRAIN OPERA e un proiect al Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Media Lab, in Boston (USA) e o experienta interactiva in 3 parti, inspirata de ideiiile ciberneticianului Marvin Minsky. Ideea de baza a Brain Opera este crearea unei tehnologii care sa inlesneasca omului expresia muzicala, sa lege arta si tehnica, muzica clasica de cea pop, practic, sa darame prejudecati.

MIND FOREST este o padure pentru spirit si suflet. Misterioasele nume ale instumentelor sunt Gesture Wall, Singing Tree, Melody Easel, Rhythm Tree, Harmonic Driving Station, Story Tree si Recording Tree. Cu ele, putem crea muzica.

The Gesture Wall reactioneaza la miscarea mainilor, prin senzori. Putem asadar, compune muzica dansand.

The Singing Tree creaza muzica singur. Canti un ton, iar din el porneste altul, care se adapteaza la cel dintai. Computerul iti raspunde la melodia initiala.

La Melody Easel, vizitatorul deseneaza sunete pe monitor. Pozitia si presiunea tabloului creat influenzeaza melodia

The Rhythm Tree incorporeaza sute de instrumente. Atingerile blande forneaza sunete armonice, cele rapide si brutale, sunete reci, taioase. Vizitatorii pot compune muzica.

La masinuta de la Harmonic Driving conduceti printr-un pesiaj sonor si va stabiliti singur traseul.

La Recording Tree creati cu vocea sunete, care sunt trimise la Future Music Blender.

Story Tree va povesteste despre Brain Opera si despre creatorii ei.

La FUTURE MUSIC BLENDER se creaza muzica viitorului. Sunetele create in Mind Forest sunt mixate mereu, aleatoriu, creind o atmosfera relaxata, linistita. Aceasta ar loc intr-un spatiu acustic special, in care sunetul este mereu „spart“ de panouri prinse pe pereti. Cine doreste, poate influenta si el la randul lui aceasta muzica. Puteti introduce sunete noi in blender. Puteti lua din aparat „tags“ - cipuri inteligente de plastic de diferite culori, care au stocate in ele diferite sunete. Introduceti cipurile in aparat, care le citeste. Noile tonuri introduce sunt apoi integrate in melodie. Continutul cipurilor pot fi si prelucrate la un touchscreen Tweaking Kiosk, si doar apoi introduse in aparat.

Scaunul cu senzori creaza muzica, de indata ce ne asezam pe el. Miscarile mainilor influeteaza muzica, aceste modificari sunt afisate video pe un monitor, astfel, incat compozitorul sa poate avea doua perceptii asupra muzicii.

Haus der Musik nu er doar muzeu. Aici au loc si concerte, expozitii, este si un restaurant si un magazin.


Sper deci ca v-am convins!



Niciun comentariu: