joi, 30 iulie 2009

Optimismul

Plictisita de blogosfera romaneasca in care toti au pus coada la pruna, fiind cu totii somitati in toate domeniile existente (vezi discutiile Gigel/vs. alte prezente feminine dezinhibate, blogurile "de top" cu trafic mare si indice mic de comasare a neuronilor) mi-am incercat norocul in blogosfera germana. Ca peste tot, bloguri slabe dar si foarte bune. Am observat ca multi sustineau o campanie numita "Optimisumus hoch 1000". Merita sa intrati pe site, daca stiti germana. Si daca nu, tot merita pentru ca are fotografii minunate.
Ideea e simpla, fiecare postare trebuia sa cuprinda un motiv pentru care merita sa fim optimisti. Nu optimist "in general", ci optimist neamt. Raspunsurile din Doischland ma uimesc prin mandria de a apartine acelui popor. Nemtii se bucura ca in tara lor e pace, ca sunt campioni la exporturi, ca au invatat din istoria lor ceva, ca mereu s-au descurcat cumva si ca desi e criza, sistemul lor educational si de sanatate e OK, ca sunt un popor unit care isi respecta valorile etc. Scary. Ce-i drept, unii cad in patriotism de parada, insa IL AU. Sunt patrioti si sunt mandrii.
Sunt foarte curioasa ce ar dezvalui o astfel de campanie si in Romania. As da o leapsa cui ma citeste. Incep eu:
Sunt mandra ca sunt romanca pentru ca:
  1. Am o tara frumoasa. Am o istorie bogata, cu multe influente culturale. E vina personala a fiecaruia daca nu stie sa se bucure de ele.
  2. Tara noastra are si a avut destule personalitati geniale. Poate sunt si eu printre ele. Sau tu. Sau X de pe strada.
  3. Miscari si nemultumiri exista pe intreg pamantul. La noi e pace. Daca vi se pare putin, stati o tara pe mess cu prieteni din Israel.
  4. Ca femeie, sunt libera sa aleg. Aici exista egalitate de drepturi intre sexe. Daca ar exista si egalitate in obligatii, as spune ca e Paradisul.
  5. Criza? O fi. Insa spre deosebire de altii, romanii s-au descurcat mereu cumva. Puneti o americanca tina o casa si o familie cu salariile noastre si apoi faceti-i programare la psiholog.
  6. Ospitalitatea nu a murit inca.
  7. etc..etc..etc.

Dat mai departe.

Domnu' Mazemania, stiu ca acum tu esti mandru si ubermandru ca esti tatic, dar ce esti mandru ca esti roman? si Lucian oare ce spune?

4 comentarii:

Malpraxis spunea...

frumos postul! foarte interesanta ideea blogerilor nemti. la noi nu stiu daca ar prinde o astfel de idee. adica ar prinde dar mai bine s-ar incercam o campanie de a ne redescoperii pe noi ca popor pentru ca vezi si tu suntem plini de valori false.

Lucian spunea...

:)) Ada, cred ca eu nu sunt deloc in targetul acestei lepse, nu am nici un motiv sa fiu mandru ca sunt roman, la fel cum nu vad de ce un ungur sau un bulgar ar avea motive sa fie. Cu nemtii, polonezii si alte natii s-ar putea sa fie altfel.
Eu as fi mai mandru ca sunt european sau as fi mandru ca vin de pe Terra daca as ajunge in vreo galaxie indepartata populata de niste omuleti mici si verzi :)

Ada Angharad spunea...

Lucian, ai si tu dreptate. Atunci americanii de ce se tin asa batosi, daca nationalitatea depinde doar de norocul de a te naste mai la dreapta sau mai la stanga de o linie imaginara? Sau nemtii? In definitiv, nu Hans Peter a construit personal Bundestagul si nici Johnny Smith nu a scris Constuitia.

Orin spunea...

Eu sînt mîndră de ţara mea, aşa cum e ea, cu cătunele şi colţurile ei sălbatice, cîteodată ciobită şi urîţită de oamenii ei! Sînt foarte mîndră de oraşul în care trăiesc, îl iubesc de-a dreptul! Nu sînt mîndră de poporul meu, ca să explic de ce ţi-aş spama pe aici inutil. Oricum, mi-a plăcut ce ai scris.