miercuri, 14 aprilie 2010

Zumba-or not!

Si uite ca se ajunse si la noi ca si peste tot cu nebunia Zumba. Zumba e un fel de aerobic cu miscari din dansurile latino. In mod normal, ea arata cam asa.


Fun, exciting, ca un chef cu prietenii. Cu totii vrem sa facem sport si sa ne si distram, cu muzica latino, voie-buna, instructori activi, amabili si prietenosi, care iti arata toate miscarile..ah...fun fun fun! Sign me up, sis!

...si uite ca m-am decis si eu sa merg impreuna cu o prietena- la celebrul curs de Zumba de pe Teclu. Bad move. Bad-bad -bad move. Si sa va spun de ce:

1. Sala e de toata jena. O fi ea mare, dar arata ca o hala dezafectata. Mi-am luata adidasi de schimb, ca de, sa nu intru cu praful de pe coclauri in sala.... de unde. Pe jos ciment, peretii prafuiti... Ca veni vorba de mare. Sau e sala prea mica sau ii patronul prea avid de bani. Ca ne calcam in picioare si la Zumba chiar ai nevoie de spatiu.

2. Banii. Abonamentul pe 1 luna e cat la sala. Adica 800 lei. Din fericire cand ne-am trezit noi sa ne inscriem nu mai puteam face decat 5 ore pe luna in curs. Si bine a fost ca nu am luat 1 luna, pentru ca si asa mi se pare ca am dat banii degeaba. Ai pierdut o ora, sa fi sanatos! Nu o poti face luna urmatoare sau cand ai tu chef. Asa ca, pazea sa nu te imbolnavesti. Zisei eu, scump, ca pot alerga in parc pe gratis, dar poate ce face, si oricum, merit si eu sa fac ceva pentru mine, si poate o sa imi placa. Increzatoare in mine si in faptul ca daca ma tin de treaba o sa vad si rezultate imi iau si eu locul in formatiune. Ta-da! Incepe muzica ... un techno si facem inclazirea. O duduie face in fata noastra ceva miscari de aerobic. Buun. Fara text sau subtitrare. Apoi latino. Vine alt nenea numai zambet in fata. Incepe sa faca niste miscari de merengue din picioare (norocul meu ca facusem dansuri latino la viata mea). Facem si noi dupa el, mai bine, mai rau, apoi incepe cu niste zvacniri de brate lateral si in sus, hai si noi, cu mai putin entuziasm ca ne loveam unele de altele (ca numai fete eram). Mai nenea, mai incet si pentru noi astia care nu suntem instructori sau dansatori, si mai rarut sa ma prind si eu cum vine cu dreapta-stanga si hopa stanga si inapoi...oi fi eu mai retarda, dar am venit sa invat. Putina interactiune cu cei care te platesc nu ar fi rau. Poate chiar sa faci miscarea incet de cateva ori, fara muzica.
           La cursul asta m-am simtit prost, folosita. O suma, ai dat banul, sa fi sanatos! Zau ca nenea si tanti aia nu aveau niciun rost acolo, decat sa danseze in fata ta, repede, ca doara e latino si tu sa nu te poti tine dupa ei. Mai bine ma uit pe Youtube si ii imit pe aia ca e gratis. Beneficiul e tot ala.
         Am lipsit si eu o saptamana, fiind racita, si dupa 2 ore lipsa,  speram sa vad si eu alte miscari,  pasi, dansuri. Vax. Tot aia, repetat la infinit.

3. Dupa 10 minute de exercitii moderate ca dinamism si efort, pauza. Nici nu te-ai incalzit bine si deja pauza. La o sedinta de 55 minute, 15 minute de pauza e cam multicel. Pai nenea instructorul zambitor, eu daca merg pe tocuri de 10 cm o zi intreaga, am mai  multa febra musculara decat de la cursul tau. 

4. Cred ca am auzit aceeasi melodie de 100 de ori. Poate ar trebui sa breveteze cursul de Zumba Sibiu ca metoda de spalare a creierului la Guantanamo.

5.  Poate ca asta cautati, insa daca vrei sa iti modelezi/tonifici o anumita parte a corpului, Zumba nu prea face. Mie mi s-a parut mai mult o sedinta de miscare lentuta pentru persoane super sedentare. Dupa cum am spus, dupa o zi de alergatura prin oras cu treburi zilnice, ma simt mai obosita si mai epuizata decat dupa o ora de Zumba. Oi fi eu sucita, dar daca nu transpir si nu sunt obosita, parca nu am facut treaba. 

Mie mi se pare un fenomen cu viata scurta pe aici. Pe langa piti de rigoare (tricou cu imitatii svarovksy, transparente si blugi mulati- not kidding!), erau fete absolut normale, femei mai mature, ceva copii. De ce spun ca nu prea are viitor stralucit?  Poti face si numai o ora de proba, ceea ce ar fi trebuit sa facem si  noi, de altfel. Nu am vazut prea multe fete de 2 x. Dar sper sa le mearga. 

6 comentarii:

lili spunea...

Ti-am zis eu ca mai bine faci acasa, dupa varianta piratata de pe net. Tipul vorbeste, explica, zambeste si exista tipuri de miscari pentru toate categoriile, aici ma refer la incepatori, avansati. Si e gratis!

traiminromania spunea...

In mod normal nu as fi raspuns la un asemenea post. Dar stimata doamna (sau domnisoara) insista.

Asa ca ma vad nevoit la urmatorul comentariu.

Faptul ca sunt persoane carora nu le place cursul, sala, aglomeratia sau orice altceva este dreptul lor si eu unu respect parerea fiecaruia.

Nu am auzit sa se fi inventat un serviciu sau produs in lumea asta (in orice domeniu de activitate) care sa multumeasca pe toata lumea sau la care sa nu existe carcotasi (mai bine sau mai rau intentionati).

Asa ca mie unul mi se pare foarte normal sa avem si oameni nemultumiti, asta este, nu putem multumi pe toata lumea. Mai mult decat atat, unele ditnre remarci mi se par corecte si incercam sa le imbunatatim.

Eu sunt de acord ca uneori a fost aglomerat si de aceea in momentul de fata nu mai facem inscrieri la nici o grupa. Asta de fapt este singurul aspect cu care sunt intru-totul de acord fapt pentru care am luat masuri.

in rest.....

Imi pare foarte rau ca trebuie sa raspund la acest comentariu, ca trebuie sa ii fac reclama aceste stimate doamne.

Asta este internetul si dreptul la libera exprimare, fiecare isi face un blog si crede ca are ceva extraordinar de spus lumii.

1. CONDITIILE DIN SALA.
In primul rand, conditiile din sala nu or fi ele cele mai bune dar sa spui ca sunt de toata jena trebuie sa fii sau foarte pretentios (si in acest caz te duci intr-o sala cu conditii de lux unde pretul este de 3 ori mai mare) sau trebuie sa fii ipocrit.
Eu unul am dansat (in calitate de cursant si de instructor) in aproape toate salile de dans din Sibiu la mai multe cluburi de dans. Si daca sunt sali unde nu am dansat tot am intrat in ele si stiu despre ce este vorba. Am facut dansuri si in conditii mai bune dar si in conditii mult mai rele.

CONCLUZIE:daca nu iti plac conditiile nu stai, mergi in alta parte. Daca ai stat inseamna ca nu au fost conditii de "toata jena". Daca au fost conditii de "toata jena"si tu ai stat, ba mai mult ai mai revenit, ...no comment.

2. PRETUL ABONAMENTULUI
In articolul de pe blogul tau spui ca "Abonamentul pe 1 luna e cat la sala. Adica 800 lei". Nu as vreau sa te jignesc asa cum o faci tu dealtfel dar aici s-as putea ca tu sa fii ....

Pretul unui abonament este de 50 lei (4 sedinte/luna), 80 lei (8 sedinte/luna), 100 lei (12 sedinte/luna). Preturile sunt afisate pe site la vedere asa ca nu incape loc de indoiala.

CONCLUZIE: Neatentie sau rea vointa.

traiminromania spunea...

3. AI PIERDUT O ORA SA FII SANATOS
Citez: "Ai pierdut o ora, sa fi sanatos! Nu o poti face luna urmatoare sau cand ai tu chef. Asa ca, pazea sa nu te imbolnavesti. "

SITUATIA REALA:
De fapt nici aici nu ai dreptate. Orele pierdute se pot recupera oricand in decursul aceleiasi luni. Orele neefectuate din cauza cursantului nu se reporteaza pentru luna urmatoare.

Probabil tu vrei sa platesti un abonament LUNAR (4 sau 8 sedinte) pe care sa le efectuezi astfel: o sedinta in februarie, 2 in martie, 2 in aprilie, etc.

Ei bine nu este posibil. Daca stii ca ai un program imprevizibil iti faci abonament de 50 lei (4 sedinte/luna) si le faci in decursul aceleiasi luni. Sau si mai simplu platesti la sedinta (15 lei/sedinta) si vii cand ai tu chef (in limita locurilor disponibile ramase libere in sala ca acum nu mai primim "la gramada")

Daca te imbolnavesti este o situatie speciala. Vrei sa iti cer adeverinta medicala sa imi demonstrezi ca ai fost bolnava? Ei bine nu o fac. Noi nu putem sa tinem evidenta fiecarui cursant de ce a lipsit, fiecare poate spune ca a fost bolnav.
Sau si mai explicit, daca (Doamne fereste) te imbolnavesti si stai o luna in spital. Te duci la furnizorul de televiziune prin cablu si spui ca tu nu te-ai uitat la televizor si nu platesti abobamentul pe luna respectiva?


CONCLUZIE: o stabileste fiecare.

4. LIMBAJ DE MAHALA
In articolul tau folosesti un limbaj la care nici macar nu meriti sa iti raspund stimata doamna. O fac pentru cei care citesc probabil acidental comentariile tale si te cred pe drept cuvant.

Am gasit destul de multe informatii despre tine pe internet. Se pare ca literatura, teatrul, voluntariatul si arta se imbina foarte bine la tine cu limbajul de mahala tip "duduie", "mai nenea", "tanti aia", etc.

Am facut si eu voluntariat la viata mea si am mai colaborat si pe la teatru pe acolo, dar nu prea am auzit sa se vorbeasca asa.

Mai mult decat atat, nu stiu daca esti in masura sa jignesti cursantii din sala "piti de rigoare (tricou cu imitatii svarovksy, transparente si blugi mulati- not kidding!)".
Faptul ca ne jignesti pe noi eu unul pot sa ignor, dar nu pot sa ignor faptul ca jignesti unii cursanti de-ai nostrii.

traiminromania spunea...

5. MODUL DE LUCRU
Aici nu are rost sa comentez prea multe. Iti respect parerea. Fiecare are parerea lui, unii spun ca insistam prea mult asupra unor figuri (si ce-i drept nu este un curs de dans), tu spui ca nu insistam prea mult, etc.
Eu dansez de vreo 10 ani si predau de 3 ani. Astfel de discutii sunt pretutindeni deoarece oamenii nu sunt la fel.

Nu pot sa trec cu vederea un aspect: pe de o parte spui ca nu insistam destul asupra figurilor si pe urma spui ca dupa doua ore care le-ai lipsit sperai sa vezi alte miscari nu tot pe alea.

CONCLUZIE: La acest aspect nu poti sa multumesti pe toata lumea. unii vor sa exerseze miscarile mai mult, altii vor sa insistam pe coregrafii si pe antrenamentul in sine, etc. Noi incercam sa imbinam cele doua aspecte astfel incat la o sedinta de antrenament sa poti invata cativa pasi, sa poti repeta pe o coregrafie simpla, sa te distrezi si sa transpiri in acelasi timp.
Daca ceea ce facem noi este bine sau nu decid cei care urmeaza cursurile noastre.

CONCLUZIE FINALA
Pana la urma stimata doamna a obtinut ceea ce dorea si anume popularitate si vizite pe blogul ei. Persoane care isi fac un blog si scriu orice pe el numai sa atraga atentia ca sa aibe vizitatori ca de, au descoperit si ei potentialul internetului.

Mai mult decat atat, intra pe forumuri si isi dau cu parerea despre orice iar din cand in cand mai arunca un link catre blogul lor...

Ar trebui sa se introduca in nomenclatorul de meserii COMENTATOR PE FORUMURI.

Suntem de acord cu criticile (fie ele si neconstructive) dar care sa fie corecte si adevarate. Incercam sa imbunatatim tot ceea ce facem noi si observatiile mai ales din partea persoanelor care frecventeaza sau au frecventat cursurile noastre sunt todeauna binevenite si ne ajuta.

De aceea pe de o parte ii multumesc doamnei dreamwind55 pentru efortul de a ne semnala parerea ei. Despre unele aspecte o sa tinem cont si cred ca ne va ajuta.

Pe de alta parte nu pot sa fiu de acord cu limbajul nepotrivit, minciunile si mai ales cu jignirile aduse unora dintre cursantii nostri.

Numai bine

Ada Angharad spunea...

Uh... traiminromania a postat si pe forumul de Sibiu, sa fie sigur ca il citeste tot popolu'. De parca ma intereseaza pe mine reclama si imaginea lui, pe care probabil ca am sifonat-o si pe care vrea sa si-o repare. Uite ca nu il sterg, ai dreptul la replica, chiar si pe un blogulet amarat.
Problema domnului e generalizata. MERGE SI ASA. Banii curg, fetele vin, efortul e minim. Nu spuneam decat ca pentru banii dati am primit enorm de putin, adica nimic. Ok, muzica si miscare pe care puteam sa le fac si intr-un club sau acasa, sau pe teren sau aiurea. Nu am treaba cu instructorii, care puteau cat de cat sa explice si sa o ia mai moale. Poate ca asa e procedura de lucru,inveti prin imitatie. Iar scuzele ca ar fi scumpa chiria si ca la banii aia nu ma pot astepta la altceva, se aud doar pe la noi. Ca sa fim lamuriti, a treia oara nu m-am intors. Bravo lor, ca am platit mult mai multe. Dar decat sa ma simt prost... Si aici e gresala. Nu ii intereseaza. Ca sa fie cu sufletul impacat, da, am mers altundeva.

Faptul ca se leaga de limbajul meu era de asteptat. 99% in comentariile de pe net se refera la limbajul sau greselile gramaticale. Il asigur pe domnul iritat ca posed foarte bine limba de lemn cat si altele la care nici cu gandul nu gandeste.
Iar indignarea pe care o afiseaza aparandu-si, cica, cursantele, ma face sa rad...Daca as sta sa analizez politically correct tot ce se spune in jur, ajung la concluzia ca ar trebui sa tacem cu totii. Nu am spus decat ce am vazut in jur. Nici tu nu poti nega asta.

Atacul la persoana a fost foarte apreciat. Acum puteti dormi linistit. Pardon, dansa.

Anonim spunea...

Atata reclama pentru Zumba asta...Peste tot scrie cum ca daca te-ai plictisit de celelalte sporturi,vin-o la zumba ,la distractie si nu mai stiu eu ce...poi ce faci daca a ajuns sa te plictiseasca si zumba??De ex.pe mine ma plictiseste deja si stiu ce anume: MUZICA....nu mai suport sa aud o ora intreaga muzica latino...vreau sa aud si alta limba si alt stil de muzica...in plus sunt o multime de dansuri care plictisesc ....nu toate sunt in forta si sunt lalaituri,credeti-ma....si nu inteleg cum de nu isi dau seama antrenorii de acest lucru.Din moment ce nu transpir,nu depun efort decat jumatate de ora ca in rest fac "balet",normal ca ma plictisesc ....