Mi-e greu sa scriu despre "Insomnia" lui Charlie Huston. Pulp fiction noir, roman politist, thriller cu tenta medicala, roman distopic, sau gen apocaliptic? Toate la un loc.
Intr-un Los Angeles parasit de ingeri, intr-un viitor apropiat, se dezlantuie iadul. Nu... nu ploua cu lava, Belzebut nu iese in flacari din asfaltul crapat hohotind dramatic, nici vorba de tsunami. E doar un virus, o mutatie a bolii vacii nebune, care creaza insomnie. SLP, abrevierea bolii Sleepless, e crunt. Bolnavii devin zombi care nu doresc decat sa doarma putin, vegetand, cautand alinare in jocuri nesfarsite de computer si in drogul DR33M3R, constienti de suferinta lor. M-a impresionat ca efectele secundare ale drogului sunt ca si cele ale unei toxinfectii alimentare-insa fara varasturi-si totusi era cautat. Trecand recent prin asa ceva, am putut intelege mai bine disperarea oamenilor. Cu 10% din populatia globului afectata de epidemia de nesomn, criza se adanceste, statul se autodizolva totul explodand in haos, terorism, decadenta si coruptie.
...si il avem pe Parker Haas, tipul politistului "bun", care isi face treaba din convingere. Cu o sotie bolnava acasa, neputincioasa si sfarsita de puteri, cu un bebelus neglijat, nu are alta solutie decat sa caute acest DR33M3R, sub acoperire, facand un joc dublu. Ca agent undercover trebuie sa descopere care cartel se afla in spatele retelei de distributie ilegala de DR33M3R.
Prima pista il duce in minele de aur- niste baraci ascunse in care jucatorii profesionali creaza personaje virtuale in "Chasm Tide", jocul care ii absoarbe pe toti. Acolo, nimereste in mijlocul unor crime, si ajunge in posesia unui hard disk extern, plin ochi cu informatii perioculoase.
Intra in scena Jasper, un killer platit de sefa nemiloasa a unui cartel. El trebuie sa recupereze hard diskul Jasper, desi trecut de prima tinerete, e inca o masina de ucis redutabila...
Cine se afla in spatele afacerii cu DR33M3R? Ce se va intampla cu Rose si cu copilul? Hm... ca in viata reala as spune.
Citind romanul am avut impresia ca citesc o carte de benzi desenate. Multa actiune, multe detalii grafice, multa informatie bine documentata, multe referiri la cultura pop si a gamerilor, insa peste toate, am admirat mintea geniala care si-a imaginat pana in cel mai mic detaliu un senariu apocaliptic atat de real. Si daca te uiti pe geam, citesti stirile pe net si prin ziare, respiri adanc si esti sincer, ai sa iti dai seama, cat de posibil daca nu chiar sigur este sa ajungem acolo. O planeta defrisata de resurse naturale cu ecosisteme distruse? Check! O lume in care oamenii se retrag in existente virtuale in care isi consuma violenta? Povesteste-mi despre World of Warcraft sau Second Life! Centre de placeri in care se consuma, consuma, consuma pentru ca insomniacii nu mai aveau pentru ce si pentru cine economisi bani? Iesiti va rog la mall. Legea martiala instituita si acte de terorism la coltul strazii? Cititi ziarele. O epidemie in spatele careia se afla concernele producatoare de medicamente? Hm... ramane la latitudinea fiecaruia.
Mda, Charlie Huston, esti mic, negru si diabolic. Si ne cunosti atat de bine.
...acum ma intreb daca nu dorm prea putin...
Si ca sa nu ajungem la lumea insomniacilor decat citind carti bune, va recomand cartile de la Editura All.
Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.Si pentru fiecare 15 comentarii, se va planta cate un pomisor. Hai sa punem de o padurice!
13 comentarii:
Îmi pare că ne apropiem puțin puțin de "firul" romanului citit de tine: ne refugiem tot mai mult într-o lume virtuală, dormim din ce în ce mai puțin ... "normal" nu ni se mai pare a fi mai nimic. Fain. Așa cum ai rezumat cartea, pare a te ține pe tine, cititorul, cu ochii mari până la final :D (spor la strâns comentarii și înverzit tot mai multe spații)
In fine, cineva care a gustat romanul la fel de mult ca mine!
Ceea ce povesti despre o carte ce se doreste a fi science fiction, thriller mi se pare ca relatezi realitatea de acum, dar sub o alta forma narativa.
Continutul cartii este mai mult decat realitatea a ceea ce se intampla in ziua de azi.
O realitate pura sau virtuala, si mai mult decat atat, ce pare sa determine ca e thriller iti trezeste simtaminte de frica si te intrebi ce va urma, ce va fi cu noi, unde va ajunge omenirea
Nu e departe ca suntem actualmente niste pseudo-oameni
probabil s-ar putea face un film "bun" la hollywood. nu pare a fi genul meu de carte.
Liftingshadows, am inteles ca filmul deja exista.
interesantă cartea :)
Mi-a placut mult cum ai realizat recenzia.
Spor la plantat copacei sa avem! :D
ma bucur sa aflu ca ti-a placut asa de mult:) spor la copacei
Eu cred că ideea asta cum că firul romanului ar putea deveni (intr-o mai mica sau mai mare masura) viitorul nostru candva atrage. Cel putin in cazul meu. Ca in rest, nu mi-a placut aproape nimic :)
Sunt de acord: din păcate, nu suntem atât de departe de lumea descrisă în carte. Pare o poveste interesantă, nu ştiu dacă o să apuc să o citesc, dar filmul sigur o să-l văd :D Spor la copăcei!
Cred că este doar o dezvoltare imaginară a unei situaţii în care se găseşte lumea noastră de acum: pe de o parte, oameni-animale urbane care dorm puţin şi produc bani cât mai mulţi, pe de altă parte oameni care evadează, se uită pe sine atât în realitatea virtuală, cât şi în substanţe mai mult sau mai puţin periculoase (de la banalul alcool şi banala ţigară, până la magazine de vise, până la jointuri în baruri de fiţe, etc.). Mai lipseşte doar elementul apocaliptic, epidemia sau dezastrul care să lovească societatea. Sperăm să nu avem parte de aşa ceva. Epidemiile mai puţin violente dar constante sunt şi cele care fac cel mai mult rău. Iar "epidemia" zilelore noastre e fuga de sine, absenţa noastra din propria viaţă. "Spectatori neputincioşi ai propriei vieţi", vorba lui Mircea Badea. A propos, SOMNUL e un drog legal, te face să te simţi bine şi să mai uiţi de probleme. De ce nu îl folosesc oamenii la adevărata lui valoare? Poate pentru că e gratis, sănătos şi nu produce dependenţă. Iar filosofia consumerismului e să creeze dependenţe, care generează consumul repetat şi crescut: de la simpla adicţie de shopping şi până la dependenţa de substanţele consumate!
Mi-a placut recenzia ta, mai ales ultimul alineat. Pe de o parte nu-mi plac scenariile apocaliptice, pe de alta - situatia din roman nu pare decat un pas mai departe de situatia din jurul nostru.
p.s. sper ca ai dormit mai mult ...
Felicitari pentru recenzie, m-ai facut curioasa :)
Trimiteți un comentariu