marți, 10 februarie 2009

Premiile Pigasus




Fundatia lui James Randi (fost magician, in prezent unul dintre cei mai cunoscuti demistificatori ai fenomenelor "paranormale") ofera anual premiul Pigasus (de la Pig+ Pegas adica un fel de "cand or zbura porcii"). Premiul se ofera unei organizatii care finanteaza cele mai inutile si nerationale studii ale unui fenomen "para", unui reprezentant media care pretinde si sustine cele mai traznite chestii, "mediumului" care a fraierit cei mai multi oameni pe parcursul unui an, unui om de stiinta care s-a facut de ras mai mult decat prevede legea si in sfarsit, unui personaj care refuza cel mai inversunat sa vada realitatea.

Anul acesta nu s-a oferit premiu pentru ultima categorie, si nici pentru organizie. Randi a considerat ca deoarece Casa Alba "se bazeaza pe credinta", sunt mult prea multi candidati la premiu. Permiul media l-a primit Montell Williams, un moderator care pretinde ca nu crede in mediumi, insa continua sa invite toti sarlatanii in emisiunea lui, pentru rating, devenind astfel un "media-whore".

Premiul pentru categoria «medium» a fost conferit lui Vincent Raven. Trucurile lui prezentate la “The Next Uri Geller Show” au fost mai mult decat previzibile, explicabile, si de vreme de pretinde ca este casatorit cu corbul lui, isi merita premiul cu prisosinta.

Omul de stiinta care a pretins cel mai traznit lucru legat de domeniul supranaturalului, paranormalului sau ocultului este Michael Behe, in lucrarea lui "The Edge of Evolution: The Search for the Limits of Darwinism" (in traducerea mea umila- Capatul evolutiei- in cautarea limitelor darwinismului”). Profesor de biochimie la Universitatea Lehigh din Pennsylvania si membru al Discovery Center for Science and Culture, nu promoveaza in viziunea fundatiei decat o cultura generala bazata pe irational.

James Randi mai ofera un milion $ acelui medium sau inzestrat para care va trece testul lui, dovedind existenta supranaturalului. Pana acum au acceptat multi, insa niciunul nu s-a prezentat la test. Oferta este deschisa pana in 2010.


Acum sa o vad pe madam Carmen-fosta Trio Express- Harra cu aerele ei de vedeta din ziare si cu diplome false.



Un comentariu:

Ciprian D. spunea...

sigur mama Omida nu stie de nenea asta, dar ii trimit un mail sa-i spun.
un milion de $.....hmmm...romanii fac lucruri mai umilitoare pentru mai putin. de pilda, guverneaza.