vineri, 8 aprilie 2011

WTF?

In fiecare weekend imi cumpar si eu ca fetele, cateva revistute, sa am ce citi in baie. De catva timp insa am observat ceva ciudat, un fel de trend idiot.


Nu cumpar din principiu reviste glossy gen Tabu, Vogue sau Avantaje. Nici macar la popularul Cosmo nu cobor ochii. Complexe imi pot face si singura, fara o revista care sa imi spuna cum sa fiu sexy pentru El, ce sa (nu) mananc, cum sa ma tund, ce sa cumpar, cum ar trebui sa arate casa mea si in general, cum sa imi intorc viata pe dos pentru El. Iar de porcarii de tabloide nici nu mai vorbesc.

Deci, daca tai cartile astea colorate de pe lista raman cu revistute mai ieftine, mai subtirele si poate, doar poate, scrise pentru femei normale, cu buget de Romania. Adica Practic in Bucatarie, Click pt Femei, Libertatea pt Femei, Ioana, Felicia...Asa de distractie.

Insa imi vine tot mai greu sa imi aleg lectura de baie. Azi am incercat din rasputeri sa cumpar o revista sau ziar (gen Formula As) care sa nu aiba pe coperta o referire crestina. Libertatea pt Femei titreaza cu litere de o schioapa sub o fata zambitoare "Metaniile, ajutor bla-bla in rugaciune". Click pt Femei "Slujbe speciale de Pasti", alta, Lumea Femeilor iti face cadou 8 pagini de carticica de rugaciuni. Fara a lua in seama paginile pe teme religioase despre minuni, moaste si sarbatori.

Ce naiba, revistele astea chiar ne cred pe toate crestine, habotnice? Sa fie un fel de indoctrinare?

Multe dintre ele au o rubrica in care cititoarele isi prezinta povestea vietii si pot castiga premii. Nu discutam spectaculozitatea cazurilor. Dar peste tot auzi "Multumita lui Dumnezeu", "Rugaciunile noastre au fost ascultate..."si alte expresii de genul acesta. Asta sa fie nivelul cititoarelor target? Sa fie femeia romanca, de medie, asa cum o prezinta ei?



Ma deranjeaza enorm tonul acestor reviste, care pleaca de la premiza ca cititoarele lor sunt toate ortodoxe de parca asta ar fi norma. De parca ar trebui sa tin post, sa imi afisez calendarul crestin ortodox pe usa din bucatarie si sa imi lipesc pe oulae de Pasti abtibildurile lor cu cruci si Isusi inviind...Nu suntem inca Republica Ortodoxa Romania. Ma simt oarecum jignita de atitudinea lor, de parca toate femeile ar fi o apa si un pamant.

Prin comparatie, in revistele glossy nu se aminteste de cele sfinte, decat daca Andra ii multumeste Domnului pentru copil intrun interviu, sau daca ultima piti la moda chiar tine sa ne arate pozele de la nunta in care pupa icoana, alaturi de pozele in care pupa altceva...

Citesc si reviste de- afara, insa in niciuna nu se aminteste de religie decat ca subiect de cultura generala. Fara dictionare religioase, prezentari de manastiri, referiri mistice si subiecte de-astea.

 Singura solutie ar fi sa nu le mai cumpar. Nu imi pare rau de aia 3 lei, asa ca le voi lua in continuare pentru retete, integrame si alte mici mondenitati. Dar mi se pare indoctrinare ce se intampla. 

Ah, si de abea astept urmatorul numar din Libertatea pt Femei, unde voi primi o bratara de lemn cu iconite, sfintita. Yea, right...



8 comentarii:

Ana spunea...

Cred ca gresesti sa categorisesti femeile care sunt credincioase in felul asta: "asta e nivelul lor..")
Care este legatura dintre credinta si "nivelul" unui om?
Nu te exprimi clar, as vrea sa dai o explicatie celor spuse.
Multumesc.

Ada Angharad spunea...

Fiecare revista isi are un target. Cosmo e pt tipele "cool" si "urbane" care se tin drept dezinhibate, "Mami" e pentru mamici "Draga mea in bucatarie" pt gospodine, "Vogue" pentru altele, Ciao si Ring pt scuze, tate de cartier care cer barfe.
Ce constatam eu cu stupoare e ca nu avem reviste pentru femei neutre. Exemplu- Click pt Femei are un "Mozaic religios" -face referire insa numai la ortodoxie,tonul general al revistei este unul de revista religioasa. Nu am nimic cu femeile religioase, credinta lor este treaba lor. Deci nu a mea. Suntem stat laic si mi-ar place ca si presa sa tina cont de asta.

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

suntem stat laic doar declarativ... din pacate romanii nu au invatat ca religia sau credinta tin de sfera privata, nu de cea publica... de asta toti ratatii isi fac cruce cand trec pe langa biserica si tot de asta bisericile au megafoane... iar tabloidele nu fac altceva decat sa tina pasul cu vremurile...

Roxi spunea...

Foarte tare articolul. Știu că te referi strict la reviste, că asta citești la baie, dar și la televizor este mai rău. Aprind televizorul (sa-mi țină de urât caci sunt mai tot timpul singura nu că aș fi fană) și la toate știrile numai ce gătesc vedetele de Paști (de parcă nu știm noi restul care sunt mancărurile tradiționale). Au uitat de violuri, accidente și alte chestii negative pe care obișnuiesc să le mediatizeze. Este incredibil ce face o zi de sărbătoare cu vedetele si televiziunile :))
P.S. Eu nu citesc reviste la baie, citesc ”ingredientele” de pe toate produsele ce le găsesc aproape de mine ;)

Ada Angharad spunea...

Un anonim a lasat comentariul urmator, si nu stiu de ce nu imi apare:"Daca credinta fiecaruia este treaba fiecaruia, si necredinta ar trebui sa fie la fel.De ce non-credinciosii fac mai mult zgomot decat ceilalti?"

Il public findca nu vreau sa creada ca cenzurez ce nu imi place.
Necredinta ta este credinta altuia. Pentru crestin, mulsulmanul e necredincios si "vite-versa". Daca niciunul nu ne-am striga credinta/necredinta din rarunchi,ar fi ok. Recte- Daca mass media nu ma bombarda cu mesaje de credinta si crestinism nou revelat pentru mase, asortate cu putintica ipocrizie de sezon pascal, acum nu aveam discutia asta.

Ada Angharad spunea...

@Roxi, si eu citesc toate etichetele din jur. Dar marea mea placere sunt instructiunile...

sibianul spunea...

iri recomand revista Prevention