marți, 14 august 2012

ARTmania day 2

I ' m sucker for conceptual albums. Acuma stiti. Unul dintre preferatele mele e "Tobias Sammet's Avantasia".
Iubesc proiectul asta pentru ca a reunit cele mai bune voci ale momentului. Asa ca am sarit in sus cand am auzit ca Edguy  vine la ARTmania, la mine, in Sibiu. Yuppie! Treaba face insa ca avenit sa isi promoveze ultimul album “Age of The Joker”. Buna si aia!

Nu m-au dezamagit defel (chiar credeam ca o sa cante un micut duet impromptu cu Andre Matos ca pe Avantasia? Cu capul in pamant recunosc, daaaaa...).
Au facut un concert live foarte dinamic si au incercat din rasputeri sa comunice cu publicul roman, "Romaniacs" cum l-au numit ei, public destul de letargic. Au cantat un power metal cinstit, curatel, fara prea multe inovatii sau fantezie abracadabranta. Nota 9 din 10.Ahhh.... a urmat My Dying Bride. Publicul feminin in delir. Inteleg, nu e vorba de muzica ci de atmosfera si feeling.  Nu imi place genul doom metal deloc, si am avut impresia ca nu ascult decat o singura melodie data pe repeat ca pacanetele de hituri ZU. Asa ca ma rezum sa comentez ce am inteles. Ca de obicei, solistul, teatral, ne-a dat drama pe pita. Recital de poezie pe fundal muzical. In fine, nu stiu, nu cunosc. Insa despre ce pot sa imi dau si eu cu parerea: Too much love will kill you, la fel cum si too much MYD will kill a festival. Nu am fost singura care a obiectat "iara MYD..." , insa de vreme ce fani sunt, e ok.


Duminica seara, pe scena Harley Davidson din Piata Mica concerta  trupa sibiana EvergreeD, ceva death metal, daca urechile nu ma inseala. Again, not my cup of tea.

Din afara, Artmania a mers snur. Simple observatii de trecator:

1 Cam goluta piata la Trail of Tears si Deathstars. Lumea a inceput sa se adune pe la 9 si ceva la Epica si Die Toten Hosen, (asta ca un fel de studiu de marketing). Nici la Delain nu prea se agita nimeni. Oare de ce au pus Poets of the Fall la 4? Pana acum toate concertele, in toate cele 7 editii incepeau la 7.

2. Putina lume si la standurile de bere-mult prea multe, si la chioscurile de tokene. Criza, de! De data asta, nu au mai fost chioscuri cu sandwichuri. Tinand cont ca nu aveai voie cu mancare in perimetru, zic: gres!

3. La "chioscul" sau pavilionul VIP, gol in fiecare seara.

4. In editiile anterioare erau mai  multe goodies de la sponsori. Au fost niste fete cu promotiile Pall Mall si inca ceva la Tuborg, dar premii slabe. Acum cateva editii am primit tricouri de la Neogen (daca iti faceai cont), DVD uri cu Wall-e sau set de gradinarie de la Umbrela Verde (apropo, unde a fost?). Jagermeister iti facea Polaroide, chestii. Chiar si revistele care sponsorizau s-au cam  tras la fund. Cateva editii din Catavencu si Historia. Anii trecuti au fost Popcorn, Playboy, FHM, Sunete...Mda, chiar editii cu CD uri la liber, de reclama. Criza asta!

5. Unde sunt voluntarii de la Crucea Rosie? In fiecare an au fost...

6. Voluntarii nu mai aveau badgeuri, doar bratari, care bratari cadeau foarte usor. La un moment dat am numarat pe jos vreo 3 cazute de la mana oamenilor.

7. Voluntarii erau kinderi

8. si vindeau bere

9. si habar nu aveau pe ce lume is.

10. Nu cred ca a fost o editie prea cu spor. Lume a fost in cele din urma, insa incasarile nu cred ca au fost prea mari. Tind sa cred ca Artmania Sibiu devine festival de nisa gotico -simfonic. Cu un doom mic si un industrial pe alocuri.

11.Mi-a placut enorm ideea cu gradina baroca de la Centrul Habitus si filmele de animatie tot de acolo. Cam macabre, insa e Artmania nu Looney Toons.

12 Am profitat si de "pachetul" Artmania cu intrare gratuita la Muzeul ASTRA in Dumbrava. Ne-am dat o tura cu bitele, plus ca era acolo si Targul  Mestesugarilor. 3 dintr-o lovitura, aproape cat Croitorasul cel Viteaz.

Sa termin intrun ton pozitiv: La mai multe editii, caci Artmania e un highlight al verii. Editia asta mi-a placut cel mai tare dintre toate, pentru ca am stat relax, fara stres si nervi, si m-am bucurat de toate concertele. Edguy rocks as ever, Deathstars merita un al 2 check, Die Toten Hosen au fost nebuni de buni, Epica m-a uns la suflet si Trail of Tears m-au lasat tanjind dupa mai mult.


Niciun comentariu: