vineri, 14 decembrie 2012

Chick -lit, chick brain...

Da, dupa o cariera de "cititor" de peste 30 de ani, POT afirma cu siguranta si mandrie: Chick-lit is trash.
NU imi povestiti despre literatura postmodena, literatura feminista -valul-II ; va desfid. Sigur, protagonista e cat se poate de femeie in circumstante cat de poate de stereotipic-feminine "La cumparaturi cu soacra mea", "La masura 12 nu esti grasa", "Ex-ii anonimi" , "Secretele unei dependente de pantofi" , "Gucci Gucci Coo" sunt doar cateva din titlurile colectiei de chick lit. De la Bridget Jones citire am aflat ca problemele existentiale ale femeii sunt seful de care e obsedata/indragostita, gasirea pantofilor perfecti, slabitul,  tura de cocktailuri cu fetele seara in club sau la happy hour. Si cam atat. Ba da, BARBATII! Dar nu oricare ci Mr. Perfect. Chipes, cu bani, si ... in fine, ascultati orice manea ca sa aflati.

Daaaa... si din nou ne regasim in plin sec.18, desi putin mai tehnologizat. 


Chick lit...nu merge pentru mine. Viata e prea scurta, cartile bune prea multe. Nu am sa vorbesc despre caracterul frivol si temele ridicole, stereotipizarea femeilor si etc-uri pentru ca publicul -tinta nu se intereseaza de asta. Editura Polirom catalogheaza cartuliile la "Literatura glam-Targetul unor colectii precum CHIC de la Polirom este alcatuit, in principal, din femei tinere si de succes, majoritatea la inceput de cariera.". Daca "tinar" inseamna necitit, "de succes" inseamna cluburi si bani si superficialitate, "la inceput de cariera"  inseamna cam necopt, da, e publicul perfect.
Scuza ca viata e prea agitata, ca uneori ai nevoie de ceva usurel, care sa te amuze, dorinta sau chiar necesitatea de escapism, nu ma induioseaza. Exista n carti bine scrise, care iti ofera aceeasi evadare si satisfactie. Trebuie doar cautate si ...cu curaj, inainte.

Mai, puneti mana pe o CARTE!
(Si nu ma puneti sa va povestesc despre traducerile ingrozitoare, care in mare parte, asasineaza o cartitica, de altfel,  probabil acceptabila).


Niciun comentariu: