marți, 18 noiembrie 2008

Ce am citit weekendul acesta



Do Comets Dream? (Cometele viseaza?)

Autor S. P. Somtow
Roman SF dragutel, scris de un laureat al catorva premii. Este publicat in seria Star Trek (prima mea dragoste), insa nu prea face parte din canon. E un bun exemplu pentru « Cu un personaj indragit nu se face primavara » . Totusi, cartea te tine cu sufletul la gura si universul creat este foarte credibil.
Subiectul pe scurt e cam asa. Picard trebuie din nou sa ia o decizie cruciala- cum poate sa salveze planeta Thanet, cu o civilizatie bogata si complexa de propria lor decizie ? Cum sa evite distrugerea ei fara sa spulbere credinta milenara a planetei ? Locuitorii planetei Thanet cred ca lumea se sfarseste dupa fiecare ciclul de 5 mii de ani lasand loc unui nou ciclu. Acum se afla in ultimele zile, iar Thanastru, sau Aducatorul Mortii se apropie. Pentru Picard el este doar o cometa pierduta prin spatiu, insa Deanna Troi are o viziune...

In fine. Bine inteles, cartea se termina cu happy-end, Simon Tarses (un nou personaj romulan) ia fata si banii. Cam sec, daca nu iti plac rezolvarile deus ex machina. Cartea incepe in forta, continua asa si asa...devine plictisitoare pe la mijloc si se incheie in tonuri optimiste, idilice si putin prea -prea. Pentru un cititor avid de SF povestea e cam subtire, dar pentru o dupa amiaza de duminica, merge la fix. Are ceva actiune si un univers colorat si pitoresc. Am stat sambata noaptea pana la 3 sa o termin.

Acum am inceput « Imzadi Forever » de Peter David.



Alta viata. Alt stil, mult mai elaborat, personajele parpar ca au viata in ele si nu vorbesc in clisee. Promite mult si de abea astept sa citesc mai departe.
Imzadi este cuvantul betazoid pentru « cel dintai » un fel de « iubi » de al lor, cu conotatia de « ceva ce nu poate fi distrus niciodata ». Da, Trekkies si-au dat seama, este vorba despre Deanna Troi si Riker.

Un comentariu:

Carti fara pret spunea...

Salut -

Am trecut site-ul Mazemania de azi la o noua adresa: www.mazemania.ro Poti face te rog modificarea necesara si pe blogul tau? Mersi

Calin Blaga