vineri, 11 decembrie 2009

MARTORELE TACUTE


Evenimente publice cu rol de conştientizare privind violenţa în familie



Pe plan mondial, în această perioadă au loc cele 16 zile internaţionale de combatere a violenţei împotriva femeii. La Sibiu Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează în 10 şi 15 decembrie o serie de evenimente cu rol de conştientizare şi informare, alăturându-se campaniei iniţiate de Fundaţia Sensi-Blu cu mesajul „Violenţa în familie nu e poveste”

15 decembrie – 700 de lumânări pentru Martorele Tăcute
Pe 15 decembrie de la ora 16:00, la fântâna de pe strada Nicolae Bălcescu, A.L.E.G. va organiza acţiunea stradală „Martorele Tăcute”. Silutele roşii reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa datorită violenţei domestice. Fiecare siluetă va avea inscripţionată povestea unui caz din judeţul Sibiu. Conform statisticilor Agenţei Naţionale pentru Protecţia Familiei, în ultimii 5 ani în România s-au înregistrat 723 de decese datorate violenţei în familie. ALEG va aprinde cu ajutorul trecătorilor 700 de lumânări pentru a sublinia că violenţa în familie nu e o simplă poveste, că ea poate fi fatală. Te aşteptăm şi pe tine acolo!

10 decembrie – Ziua Drepturilor Omului
Copiii schimbă povestea.
36 de copii de la şcolile din Sibiu vor participa la o acţiune organizată de A.L.E.G. şi Biblioteca ASTRA Sibiu pe tema violenţei în familie. Pornind de la povestea Cenuşăresei aşa cum apare ea pe site-ul www.nuepoveste.ro lansat de Fundaţia Sensi-Blu, copiii vor crea o nouă poveste prin desen. Lucrările şi mesajul lor vor fi postate pe site-ul Nu e Poveste, contribuind astfel la responsabilizarea adulţilor de care depinde schimbarea reală în ce priveşte violenţa în familie. Acţiunea are loc în Corpul B al Bibliotecii ASTRA, joi de la ora 10:00.

Liceenii discută despre violenţa împotriva femeii ca încălcare a drepturilor omului.
40 de elevi de la Colegiul Naţional Gh. Lazăr împreună cu profesoara care le predă materia Drepturile Omului vor participa la o discuţie despre violenţa împotriva femeii pornind de la filme documentare din arhiva ASTRA Film. Liceenii vor afla despre convenţiile ONU, dar şi despre legislaţia românească în acest domeniu şi vor discuta despre cum pot legile avea un impact în realitate, în viaţa omului de rând. Acţiunea va avea loc la sediul ASTRA Film Sibiu, joi de la ora 14:00.

Sa imi fie iertata lipsa de imaginatie in a re-scrie textul cu cuvintele mele. Dar cred ca measjul e mult mai important decat talentul meu jurnalistic, in acest caz.

Un comentariu:

Mucegai spunea...

Scuze ca intreb, dar dupa ce au plimbat vaci pe strazi, dupa ce au spanzurat mosi craciuni pe geamuri, dupa ce au postat acte sexuale in sectiune si detaliu, crezi ca se va uita cineva la o bucata de carton rosu? Femeile or sa ia bataie pana la moarte in continuare in nadejdea altora. Singurele care le pot salva sunt ele isusi inaramate cu mult curaj, sau in lipsa lui, a unui fier de calcat sau faras!