miercuri, 15 septembrie 2010

Experimentul ghena si ce am invatat din el


Si a fost expozitia de la ghena.
Plini de entuziasm, Calin, organizatorul, Gigel si cu mine, inarmati cu pioneze, pornim spre ghene. Acolo, calare pe biticlu, apare si Tudor, sa ne sustina moral. Lucian si Carmen au spus si ei "prezent"...

La ghena, ca de obicei, un munte de gunoi, muulti catei si cativa copii "Nu ne face poze, nene" ne-au rugat ei. De ce? "Pai, noi mergem la scoala, eu sunt in clasa a 7 a si ne rad copii..." Si ce-i daca e mic si negru si cauta in gunoaie? El merge la scoala, si el are mandrie...Am plans putin inauntrul meu.



Am pus fotografii colorate, cu flori si natura, cu cer albastru si nori albi. Pentru contrast. Lumea venea sa arunce gunoiul, unii se uitau in trecere, altii le studiau pe indelete, altii strambau din nas, simtindu-se net superiori gestului plebeu de a se uita la niste fotografii, de altfel dragute.

O domnisoara ne-a spus ca a citit despre expo in "Adevarul de Seara" si ca fiind din cartier, a venit expres sa vada. Alt domn, care culmea, lucra chiar la Mediu, s-a plans de multimea de catei si de miros, de mizeria din jur. Despre copii ne-a spus doar ca sut politicosi, ca te ajuta sa duci gunoiul, dar ca ar "trebui scosi din scoli si lasati sa faca numai asta". Trist. Ca e intelectual. Ca nu poate face diferenta dintre niste copii amarati si tiganii mafioti.

Fotografiile, desi plastifiate, nu stiu cat vor rezista acolo. Probabil le vor lua copii. Si m-as bucura a o faca. Cine stie in ce vagauna de casa mai stau, macar o poza colorata sa aiba. Sau poate le vor lua gospodinele, sa puna vaza cu flori pe ele. Bine si asa.  Principalul e sa nu fii indiferent. 

Pentru noi, a fost un experiment, pentru ei, e un fel de viata. M-am simtit prost in tricoul meu cu 1001 Culori, tocmai venind de la masa, sa pun poze undeva unde altii, mai saraci decat mine, mananca...


Mâine, 16 septembrie, ora 17:30 expoziţia va fi vernisată şi la Braşov, tot într-un loc neconvenţional – la blocul nr. 3 din Bdul. Gării nr. 3

La Sibiu, mai planificam cateva expozitii dintre care una in scara unui bloc (Tiglari sau Broscarie) si alta undeva frumos, in centru, pentru privit si incantat si nu pentru zguduit interior.

Sa nu uitam. Unul dintre sponsori a fost Sori Copy Center. Multumim frumos!

3 comentarii:

Georg spunea...

CORRIGENDA
Chiar in titlu:

A se rescrie ExpeRMentul in ExpeRIMentul.

Vielen Dank,

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

PS.. ce seamana GHENA cu GHEENA..puteati sa speculati pe asta...

alexdana spunea...

Buna, am de ceva timp blogul la tine, preluat de la Citadela. Am rasfoit ce scrii si imi pare interesant. Imi cer scuze caci n-am avut timp sa schimb 2 vorbe p-aici. Sper sa reusesc daca tot avem schimbate linkurile.Am o rugaminte, printre altele, sa citesti un articol la mine (este printre ultimele) despre cum se poate actualiza link-ul blogului meu astfel incat sa apara la tine in blogroll ultimul articol, nu ce este in mom de fata. Multumesc frumos. Numai bine si spor la bloguiala! ;)

Calin Blaga spunea...

Georg - Ghena si Gheena seamana dar nu rasare. Exista chiar un studiu al unei dne academician pe aceasta tema. Cauta pe net.