miercuri, 19 ianuarie 2011

Sezonul popilor...

Am pormit de la postul Claudiei, care se inteba de ce popa nu iti da chitanta si de ce Guvernul nu cere impozitarea Bisericii.

Pai Base nu are niciun interes sa se puna rau cu “beserica” din varii motive. Majoritatea romanilor listeaza sfanta incapere aurita unde niste multpreasmecheri parinti si preainavutiti preoti dau cu fum si bolborosesc niste texte obscure, ca institutia in care au cea mai mare incredere. Daca esti destept, nu te pui pe contra cu asa arma de manipulare.

Prost nu e cine cere, prost e cine ii da. Daca popa vine cu botezul prin case si tu ii dai cate 10 lei de locuitor, scuze DAR ESTI PROST. Odata pentru ca vanzatorul de Sfantul Duh ia salariu. Al doilea pentru ca tu cumperi Sfantul Duh, ceea ce e un nonsens, economic si teologic. Si al treilea, pentru ca subminezi economia tarii si il sustii in frauda. Chitanta, bon, impozite…
La mine popa gaseste usa inchisa. Lasa ca is destui care ii dau, saracul…

Azi trecand prin fara catedralei aud o frantura din discutia celor din spatele meu. Era cam asa “acum am nevasta, soacra, nu mai pot merge la curve” Ma astepam sa fie ceva cocalar suferind de iluzii de grandomanie, dar, tadam… erau 2 popi in sutana. Si meditand la universul asta crud in care si-a ales meseria cu cozonaci, bani si adoratia babelor, dar care il vaduveste de placerile trupului si impreunarea sporadica cu diverse taraturi, isi muta fundul intr-un Mercedes argintiu…

3 comentarii:

brylu spunea...

Sambata, #blogmeet, ski pe nocturna si karaoke la Arena Platos http://www.brylu.ro/blogmeet-la-arena-platos/

Radu Comşuţa spunea...

Dragă, Ada vreau să-ţi răspund nu atât de faptul că mă simt ultragiat de un ton prea usturător-sarcastic(nu e tautologie, e licenţă poetică :)) cât pentru faptul că ai surprins totuşi o realitate indezirabilă,... dar totuşi realitate.
De ceva vreme se perindă pe la facultăţile de teologie din ţară, un soi de studenţime tip "generaţia Guţă" şi "generaţia ProSport", că asta cam au ei în cap absolvenţii de seminarii: fotbal, manele şi gagici. Acolo se strică băieţii, după cum bine a spus-o un profesor de la teologie şi cum tot la fel de bine, părintele Necula a spus-o public la ultima conferinţă: (îţi dau link-ul la sfârşit să asculţi) că unora de acolo (studenţi) nu le-ar da nici certificatul de botez cu atât mai mult e de mirare faptul ce caută ei în acea facultate.
Şi dintr-o dată te trezeşti cu ei hirotoniţi. Nu ştiu cum se face, că zici că ăl cu corniţe îi hirotoneşte, Dumnezeu să mă ierte. Şi cum, ce se naşte din pisici şoricei mănâncă, ne trezim cu minuni dintr-astea.
Cât despre neîncrederea ta în instituţia Bisericii ca instituţie divină instaurată de Hristos prin succesiune apostolică (nema botez, nema liturghie şi bănuiesc că nema şi cununie - cum "se poartă" astăzi) rămânem pe-afară. În ploaia care se va schimba în furtună.
Şi fariseii de pe vremea lui Iisus, erau răi ca dracii că le şi spune Hristos că au pe diavol ca tată şi nu pe Dumnezeu (vezi Ioan 8,44) dar asta nu însemna că Hristos nu intra nici în sinagogă şi nici în Templu. Ba multe minuni le-a făcut acolo şi taman în ziua sabatului Şi nu toţi fariseii erau smintiţi. Uită-te la Nicodim şi la Apostolul Pavel care
înainte se numea Saul şi era tot fariseu. După pocăinţă a devenit "apostolul neamurilor", al 13-lea apostol (apropo de cifra "magică").
Din acest considerent sper că mă ierţi că n-o să sar şi o să o iau la goană către alte confesiuni ori curente yoga mai mult sau mai puţin bivolariste.
În rest Ada dragă, ai dreptate. La fel cum dreptate are şi părintele meu duhovnic care a spus, citez: "sminteala este pentru cei smintiţi".
Te rog să mă ierţi !

Radu Comşuţa spunea...

Că spuneam mai sus de un link, uite aici, ultima conferinţă a Părintelui Constantin Necula intitulată: Tinerii şi vocaţia, susţinută în aula facultăţii de teologie în data de 19 decembrie:
http://www.youtube.com/watch?v=q1Xuxw1TgXo

Îţi spun eu că o să-ţi schimbi părerea despre popime... într-un sens pozitiv.