luni, 12 martie 2012

Faraonul nisipurilor



"Te rog, te rog, fa-ma un film de succes!" striga cartea din toate paginile.

Observ ca mai nou, literatura contemporana nu se mai rezuma la transmiterea de emotii si sentimente prin cuvinte si figuri literare, ci primeste un ton tot mai eclectic, didactic si enciclopedic. 
Daca te uiti mai bine la biografia autorilor, vei desoperi ca best -sellerurile nu mai sunt scrise de literati ci de directori de muzee, fosti ministrii de justitie, judecatori, arhitecti. Acesta este si cazul "Faraonului nisipurilor". Valerio Massimo Manfredi este profesor de arheologie clasica la Universitatea Luigi Bocconi din Milano si a condus expeditii si sapaturi arheologice in zona mediteraneana. Si zau ca se simte in scriitura lui ! Vrei sa sti cum se deschide /inchide corect un sarcofag? Cum se dateaza cu carbon o relicva? Nu vei fi dezamagit.




             Profesorul William Blake, arheolog genial insa fara noroc, tocmai divortat, fara servici, deprimat, joaca totul pe o carte atunci cand primeste oferta de a investiga un mormant egiptean descoperit in timpul unor operatiuni de forare. Misterul creste atunci cand nu are voie sa stie unde se afla. Odata ce a identificat mumia, se dezlantuie un haos in care e vanat in plin Razboi Sfant...

          Se spune ca bucatarii multi strica ciorba, insa in cazul nostru cele 4 povesti in paralel intregesc romanul intr un mod palpitant. In 400 de pagini avem 1. enigma mormantului 2. o poveste de dragoste 3. in America, o daravera cu teroristi  si 4. In Israel, bineinteles, Mossadul...

          Mc Gyverul nostru insa scapa din toate, ia fata si banii, ca in filmele copilariei. Citind catea, am avut impresia ca vad "Indiana Jones". O super lectura de weekend, rapida, alerta si incitanta. 

SPOILER ALERT- nu se face, dar asta e parerea mea!

          Toate au inceput cu Dan Brown si cu celebrul lui Cod. De atunci, au aparut sute de thrillere pe teme asemanatoare. Toti autorii nu mai stiu ce secrete care mai de care mai groaznice si mai socante sa gaseasca. Dan Brown scutura putin de crestinism si de povestea binecunoscuta.  Manfredi face un hattrick la toate 3 religiile monoteiste. Este ca e tare? NOT...


Această recenzie face parte din campania vALLuntar inițiată de Editura ALL. Pentru această recenzie cei ce au demarat campania vor face 15 minute de voluntariat la un centru ales de bloggeri.Cartile le puteti gasi aici.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Ce imi place cum scrii! Eu am tot oscilant intre Papesa Ioana si orice carte scrisa de Manfredi, ca presupun ca toate sunt bune!