vineri, 30 martie 2012

Sa fim fericiti, insa...

...din pacate, nu toti putem fi. Azi am primit urmatorul mesaj, trist:

"Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082.
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat."

Gabriela Tudorache, de care va scriam în rândurile de mai sus are 42 de ani și este mama a doi copii unul de 13 ani și cel mare de 23 de ani.A doi copii care are acum cea mai multă nevoie de mamă pentru ai mangâia în clipe grele, pentru ai sprijini în drumul lung al vieți.Însă Gabriela are de trecut un obstacol greu a fost diagnosticată cu Meningiom (tumoare cerebrala benigna) în termeni noștri binecunoscuți tumoare pe nervul optic ceea ce înseamnă întâi pierderea vederi și pe urmă cei mai dureros pirderea celui mai frumos dar VIAȚA.Toate aceste necazuri au început în anul 2007, când a avut primele semne ale boli dureri groaznice de cap și slăbirea vederi.Și de atunci a început o continuă luptă: analize, căutări pe internet a unei clinici de specialitate până ce a aflat că singura ei speranță este în Germania la Clinica de neochirurgie INI din Hanovra la medicul Prof. Dr. Fahlbusch fiind singurul medic care ia garantat că operația va reuși dacă va ajunge la timp.Dar durerea este că familia nu are suma cerută pentru operație fiind foarte mare 35.000 de euro fără a include transportul și cazarea pe toată durata spitalizări.







marți, 27 martie 2012

Chak de, India!



Care e tara mea preferata ?
Unde ma trage pe mine ata si nu stiu cand voi ajunge ? 
Care sunt filmele mele de "feel-good, lasa ca trece buba'?"
Care e mancarea dupa care tanjesc mereu ?


Hint:

        Marţi, 3 aprilie 2012, vom  povesti împreună cu Ioan Bebeşelea despre Bangladesh şi India, în TeaSpot Cafe Sibiu. Pe lângă păţaniile din cele două ţări, imagini şi poveşti inedite, pentru a intra în atmosfera indiană vom degusta ceai şi mâncare preparate după reţete tradiţionale din această ţară. 

India este situată în Sud Estul Asiei şi este a doua cea mai populată ţară din lume şi a şaptea ca mărime. Vom cunoaşte la Călător în lume tradiţiile şi arhitectura indiană dar şi sfaturi de călătorie, obiceiuri şi tips& tricks pentru a te adapta mai uşor în această ţară.

Ioan Bebeşelea a ajuns în Bangladesh în 2005 printr-un stagiu de practică AIESEC iar după o lună a plecat în India, acolo unde a petrecut 6 luni muncind şi călătorind (Baftosule!!!!!) A reuşit să experimenteze pe propria piele cultura şi civilizaţia indiană iar acum vine în faţa noastră să ni le împărtăşească cu tot cu detalii picante. 

Evenimentul Călător în lume – din Bangladesh în India, de vorbă cu Ioan Bebeşelea, are loc marţi, 3 aprilie 2012, începând cu ora 20:00, la TeaSpot Cafe, str. Tribunei 33. Rezervări la tel. 0269.232366.

Namaste si ne vedem acolo! 


joi, 22 martie 2012

Respira!

                   Ce faci in weekend? Nu-mi raspunde sictirit ca "respir" pentru ca atunci si eu te voi indemna mai bine sa "respiri teatru".


                În perioada 24-25 martie 2012 va avea loc, la Sibiu, sub motto-ul “RESPIRĂ. TEATRU”, cea de-a doua ediţie a maratonului teatral “25 de ore de teatru non-stop”. De ce 25 de ore? S-a mutat axa pamantului cu catvia centi, a trecut planeta Nibiru, e deja 12 decembrie 2012? Nu, dar trecem la ora de vara.

            Acţiunea, organizată de asociaţia culturală “BIS”, face parte din Agenda Culturală a Sibiului, fiind cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

            Programul acestei nebunii aduse in viata de  Bogdan Sărătean, coordonator proiect, preşedintele asociaţiei culturale “BIS” si "seful " Trimbulinzilor poate fi gasit pe situl oficial si pe pagina de Facebook.

          Gala de deschidere va fi urmată de un spectacol extraordinar, „Măscăriciul” de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs.
Vor urma spectacole de-a lungul întregii nopţi, care se vor desfaşura în mai multe locaţii: Sala Studio, Sala CAVAS , Atrium Cafe, Piata Mare.  Pa langa teatru, conferinte si workshop-uri, minunata mi se pare initiativa unui  teatru-comunitar „EuTuNoi”, în care sunt implicaţi adulţi cu deficienţe din cadrul “Centrului de zi ocupaţional pentru persoane cu dizabilităţi”,  Sibiu.


Biletele şi invitaţiile pot fi achiziţionate de la: Agenţia Teatrală, Librăria Humanitas, şi Atrium Cafe.


Sau de la mine! Pun la bataie o invitatie pentru 2 persoane la Gala de inchidere care include spectacolul de teatru-dans  "Dar cu pianistul cine dansează?" duminica, la 21,00 Sala Thalia - un spectacol despre iubire , despre căutarea fericirii. Un spectacol despre dorința de a fi iubit si înțeles. O anatomie a iubirii. Un dialog între 3 oameni: dansator, actor, pianist.
Asa ca ... dati comment.

marți, 20 martie 2012

May I skip over to dessert, please?



“Maestrul Shamisenului”, Keisho Ohno va concerta pentru prima data in Bucuresti, pe 30 martie la Atelierul de Productie .

Artistul revine in Europa dupa reusita turneului
« Kamome Tour » din 2011 desfasurat in tari precum Irlanda, Germania, Franta, Cehia.

Timp de o ora si jumatate, talentatul cantaret de Shamisen promite sa isi poarte spectatorii intr-o lume a exoticei traditii Japoneze, punand in scena un spectacol de muzica si ritm, nemaintalnit pana acum in Romania. Japanese-Jazz fusion at it's best!

Shamisenul este un instrument traditional japonez, inventat in Okinawa undeva la mijlocul perioadei Edo (secolul 17-19). Este un instrument delicat, compus din trei corzi de matase, a caror acustica este influentata de temperatura ambientala.

“După câteva cuvinte urmate de un minut de tăcere, Keisho Ohno si-a început extraordinarul concert, singur pe scena, alaturi de al său Tsugaru Shamisen.

Un instrument surprinzător de rasunator, caruia Keisho Ohno i-a adăugat cu ajutorul virtuozitatii sale o putere de o expresivitate veritabila.“ (La Nouvelle Republique, March 21, 2011)

In deschiderea concertului, Paul Luculescu Band va oferi o reprezentatie de percutie alternativa, pe ritmuri vibrante si acorduri neconventionale.

 
http://www.keisho.info/
www.kanzenmusic.com

luni, 12 martie 2012

Faraonul nisipurilor



"Te rog, te rog, fa-ma un film de succes!" striga cartea din toate paginile.

Observ ca mai nou, literatura contemporana nu se mai rezuma la transmiterea de emotii si sentimente prin cuvinte si figuri literare, ci primeste un ton tot mai eclectic, didactic si enciclopedic. 
Daca te uiti mai bine la biografia autorilor, vei desoperi ca best -sellerurile nu mai sunt scrise de literati ci de directori de muzee, fosti ministrii de justitie, judecatori, arhitecti. Acesta este si cazul "Faraonului nisipurilor". Valerio Massimo Manfredi este profesor de arheologie clasica la Universitatea Luigi Bocconi din Milano si a condus expeditii si sapaturi arheologice in zona mediteraneana. Si zau ca se simte in scriitura lui ! Vrei sa sti cum se deschide /inchide corect un sarcofag? Cum se dateaza cu carbon o relicva? Nu vei fi dezamagit.




             Profesorul William Blake, arheolog genial insa fara noroc, tocmai divortat, fara servici, deprimat, joaca totul pe o carte atunci cand primeste oferta de a investiga un mormant egiptean descoperit in timpul unor operatiuni de forare. Misterul creste atunci cand nu are voie sa stie unde se afla. Odata ce a identificat mumia, se dezlantuie un haos in care e vanat in plin Razboi Sfant...

          Se spune ca bucatarii multi strica ciorba, insa in cazul nostru cele 4 povesti in paralel intregesc romanul intr un mod palpitant. In 400 de pagini avem 1. enigma mormantului 2. o poveste de dragoste 3. in America, o daravera cu teroristi  si 4. In Israel, bineinteles, Mossadul...

          Mc Gyverul nostru insa scapa din toate, ia fata si banii, ca in filmele copilariei. Citind catea, am avut impresia ca vad "Indiana Jones". O super lectura de weekend, rapida, alerta si incitanta. 

SPOILER ALERT- nu se face, dar asta e parerea mea!

          Toate au inceput cu Dan Brown si cu celebrul lui Cod. De atunci, au aparut sute de thrillere pe teme asemanatoare. Toti autorii nu mai stiu ce secrete care mai de care mai groaznice si mai socante sa gaseasca. Dan Brown scutura putin de crestinism si de povestea binecunoscuta.  Manfredi face un hattrick la toate 3 religiile monoteiste. Este ca e tare? NOT...


Această recenzie face parte din campania vALLuntar inițiată de Editura ALL. Pentru această recenzie cei ce au demarat campania vor face 15 minute de voluntariat la un centru ales de bloggeri.Cartile le puteti gasi aici.

joi, 8 martie 2012

Ai de Zara mea!

          Si s-a deschis Zara si in urbea mea. Pe Corso, in locul BCR-ului. Nici nu imi inchipui ce chirie platesc astia... Magazinul are 1.500 de mp și este situat pe patru niveluri – subsol, parter și două etaje.

            Ma asteptam ca la 12 , la deschidere sa fie puhoi de lume. Ma asteptam la reduceri sau ceva oferte de deschidere. Nix. Pustiu, vazduh. Prin magazin am dat peste hipsterii obligatorii, niste piti pierdute prin spatiu, civil normali ca si mine-curiosi si atat, mult prea multe vanzatoare, caldura excesiva si muzica la maximum. Ceea ce m-a facut sa vreau sa plec. Am avut senzatia ca ma aflu intr-un second hand urias, de fite. Singurul lucru fain pe care il au sunt parfumurile. La fel ca si cele de Avon, au toate cam aceeasi nota, insa preturile sunt rezonabile.

Ce nu inteleg este de ce au pus un singur lift, cand niste scari rulante sunt mai practice? Si de ce urla muzica aia de nu te poti intelege cu cel de langa tine?

Totodata am auzit din intamplare, in pauza dintre 2 melodii, urmatorul dialog purtat intre probabil vreun sef de raion si ucenica-vanzatoare " Poti sa ii grija si de raionul asta? Pantalonii trebuie sa fie foldaniti mereu" Adica, impaturiti...Hipsterland.


Nu mai intru pe acolo, ca nu are rost.

duminică, 4 martie 2012

Teodor “Fane” Tulpan povesteşte cum este să fii călător în lume



Marţi, 6 martie, alpinistul Fane Tulpan, primul român ce a cucerit Everestul, vine în faţa pasionaţilor de călătorii să îşi povestească întâmplările din timpul celor 16 ani de expediţii pe cele mai înalte vârfuri ale lumii. El va povesti prin imagini şi trăiri cum orice vis poate deveni realitate, chiar dacă pentru a-l realiza eşti nevoit să treci de multe obstacole.

Prin această întâlnire, Teodor Tulpan deschide o serie de evenimente destinate pasionaţilor de călătorii. În fiecare prima zi de marţi din lună, AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu) va organiza întâlnirea „Călător în lume”, la TeaSpot Cafe, str. Tribunei nr. 33, începând cu ora 20:00. Întâlnirile au ca scop descoperirea de noi destinaţii de vacanţă şi culturi, la ele fiind aşteptaţi toţi pasionaţii de călătorii şi turism dar şi cei ce viseaza ca într-o zi să trăiască pe propria piele aventurile invitaţilor. Intrarea este liberă.
Rezervări se pot face la numărul de telefon 0269.232366 în fiecare zi între 10:00-24:00.

Teodor „Fane” Tulpan s-a născut în 1971 la Sibiu. A devenit voluntar al Salvamont Sibiu din 1993 iar prima expediţie a avut-o în 1996, la vârsta de 25 de ani, în munţii Pamir. A continuat cu expediţiile în Caucaz (1997, 1998), Tien Shan (1999), Anzi (2003), Everest (2003), K2 (2004), Chopicalqui (2005), Kilimanjaro (2007, 2009), Mont Blanc (2007), Chopta (2008), Star Mountain (2008) iar în 2011 a urcat pe Alaska, după o operaţie la coloană şi o recuperare de lungă durată. Deţine recordul mondial la lansare cu parapanta, la altitudine. El a condus prima expediţie strict sibiană în Caucaz, în 2009.
Teodor Tulpan a fost ales în 2010, dintre peste 200 de personalităţi din toate timpurile, unul dintre cei 10 Mari Sibieni, în urma numărării celor 27.000 de voturi acordate de către sibieni.
Vă aşteptăm la evenimentul Călător în lume - de vorbă cu alpinistul Teodor „Fane” Tulpan. Marţi, 6 martie 2012, ora 20:00, la TeaSpot Cafe, str. Tribunei 33.
Parteneri media: Adevărul, Turnul Sfatului, Ora de Sibiu, Sibiul.ro, CeMerita.ro, Brylu.ro, Calatoresc.ro
In Tea Spot se mai intampla multe chestii faine, despre care voi reveni...