sâmbătă, 23 februarie 2013

Domnisoara Einstein-Philip Sington



Berlin 1933: o tanara este gasita inconstienta in padure si internata cu amnezie in clinica de psihiatrie Charite. Singurul indiciu gasit asupra ei este programul unei conferinte sustinute de Albert Einstein. Tabloidele vuiesc- cazul "Domnisoarei Einstein" cum o numesc ele, devine de interes public, fiecare avand teoria lui.

Dr. Martin Kirsch, fascinat de caz, se implica mai mult decat ar trebui. Intreprinde cercetari ample, care ies din sfera lui profesionala, care il duc pana la Zürich si la Novi Sad. Totodata trebuie sa lupte pentru postul lui in clinica,  si chiar pentru viata. Fantomele trecutului, sub forma fratelui mort  intr-un razboi inutil, isi cer tributul. Si peste toate, incepe sa isi puna semne de intrebare despre relatia cu logodnica lui Alma. Oare ea sa fie aleasa?

Toate se desfasoara pe fundalul ascensiunii la putere a regimului nazist, care isi pune amprenta si pe domeniul de activitate al doctorului. Desi isi dedica viata muncii, incheie fara sa vrea un pact faustic, devenind, spre oroarea lui, un factor important in psihiatria de influenta rasista.

Bunul  Dr. Kirsch are cam multe probleme de rezolvat, pe langa tratamentul domnisoarei E, numita de el Maria, si din pacate, multe din problemele si temele atinse de autor raman in aer, nerezolvate- inutilitatea razboiului, experimentele inumane pe pacentii psihici din institute si clinici, politica nazista din Cel de-al III-lea Reich, pozitia femeii. Cititorul invata putin despre psihiatria primitiva a anilor 1933, teoriile cuantice ele lui Einstein pe intelesul tuturor, istoria "Camasilor Brune" si programul nazist de igiena rasiala a doctorului Eugen Fischer. Da, eugenie and co. Pentru cultura generala, Fischer nu a fost condamnat niciodata, desi programul T-4 a facut 250.000 de victime -persoane cu handicap, iar alte 400.000 de pacienti psihiatrici au fost sterilizati fara voia lor. 

Stington descrie totul convingator si veridic. Uneori prea veridic,  naturalist, aducandu-mi aminte de E. M. Remarque, reusind sa prezinte nesiguranta si atmosfera de catastrofa iminenta asociata ascensiunii lui Hitler la putere. 

Nu as numi cartea un thriller, desi are acel grad de suspans care te face sa intorci paginile. Nu e nici roman biografic, desi se bazeaza pe personaje arhicunoscute-Einstein,  Max von Laue- dar si mai putin cunoscute-Mileva Einstein si Eduard Einstein. Nu e nici poveste de dragoste, desi intre el si Maria se infiripa ceva, plapand.

 "Nimic nu are sanse mai mari de a strica  o poveste buna decat un final  putin probabil." O spune chiar  Eduard Einstein, fiul mai putin cunoscut al marelui Einstein,  internat intr-o clinica psihiatrica in Elvetia. Se pare ca si cele mai mari genii au secrete de ascuns, si Einstein nu face nicio exceptie. Din acest punct de vedere, romanul e perfect. 

Aceasta recenzie face parte din campania vALLuntar, iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA- pentru 15 comentarii se va planta cate un pom. Nu e fain?

SPOILER!

Hai, ca stim cu totii inca din titlu ca e fata  lui Einstein, data spre adoptie... Acesta e marele defect al romanului, previzibilitatea. Si un Einstein antipatic, rece, afemeiat.

20 de comentarii:

Claudia spunea...

Cartea mi-a atras atentia de cand am vazut-o pe site-ul editurii si imi doream sa citesc o recenzie la ea. Pare deci interesanta. De cand cu recenziile din campanie se pare ca wishlist-ul meu nu se mai termina :)

Anonim spunea...

am tot vrut sa o citesc pentru ca am auzit numai lucruri bune,insa nu am gasit vreo recenzie care sa imi atraga atentia pana acum
multumesc! acum stiu ca trebuie sa citesc aceasta carte :D
spor la plantat copacei!

Diana B. spunea...

:)) Mi-a placut spoiler-ul. Intradevar gasim in ea un Einstein nesuferit.

Andra spunea...

Si eu am primit cartea tot pentru campania aceasta si abia astept sa o citesc :D

Ana spunea...

Recunosc faptul ca coperta cartii ma atrage ca un magnet... Cat despre poveste, pare extrem de interesanta si chiar daca spui ca titlul o face previzibila, eu as zice ca tocmai titlul te incita sa o citesti :))

Unknown spunea...

Și pe mine mă atrage de multă vreme titlul cărții și uite că am ocazia de a afla mai multe despre conținut și a mă decide dacă o vreau totuși.
Și da, o vreau!
Mi-ai stârnit curiozitatea și constat că vreau să aflu mai multe despre această misterioasă „Domnișoară Einstein”

Felicitări pentru recenzie și implicare!

Maria Vasiliu spunea...

Am citit câteva recenzii și păreri despre acest roman ... Multe nu erau pozitive, însă, cu toate acestea, o pun pe lista de lecturi! Mulțumesc pentru gândurile tale!

Ada Angharad spunea...

Sa nu ma intelegeti gresit, cartea este superb scrisa, merita sa fie citita pentru stil si atmosfera,pentru pastisa vremii.Doar ca suspansul schiopateaza putintel.
Va multumesc pentru comentarii tuturor

Radu spunea...

Tare dezamăgit :) Mă așteptam să fie cu totul altfel. Acum nu mă mai tentează să o citesc :) Mulțumesc

Ana M spunea...

Eu m-am abtinut sa cer cartea, mi-a fost teama ca e prea "thriller" :).
Dar acum trebuie musai sa aflu ce s-a intamplat cu fata lui Einstein :).

Mihaela Alexandrescu spunea...

Am si eu aceasta carte insa inca nu m-am apucat de ea pentru ca stau altele la rand. Acum dupa ce-am citit mai multe despre ea imi vine sa sar peste rand.

Cristina spunea...

Frumoasa recenzia, ai surprins suficient de mult din atmosfera cartii, cat sa ne captezi atentia, dar putin, cat sa lasi loc de curiozitate. Felicitari.

Laura spunea...

Am si eu cartea, mi-a atras atentia descrierea de pe site si am luat-o. Sper sa reusesc si eu s-o citesc. Mie imi plac thrillerele de factura istorica, asa ca pare pe gustul meu.

copilarim spunea...

Interesant!:D

Spor la plantat copaci!

Andreea Toma spunea...

Pare pe gustul meu, e incitanta, are si un fundal istoric. O voi cauta si eu.

Spunsieu spunea...

Pare antrenanta, contextul istoric este interesant!

coco spunea...

imi plac cartile istorice , dar de data aceasta eu am ales altceva :)
succes !

Anonim spunea...

Imi place ceea ce ai scris despre Domnisoara Einstein si am avut tendinta sa o clasific ca biografie. Pe wishlist cu ea!

Anonim spunea...

perioada interbelica e favorita mea.

Anonim spunea...

Este o carte ce mi-a atras și mie atenția, mă gândeam să o citesc în viitorul apropiat. Chiar dacă este privizibilă, poate să fie o poveste frumoasă.