vineri, 20 august 2010

NORBERT HANN von HANNEHEIM - 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1898. A făcut parte din familiile patriciene şi nobile ale Sibiului. După studiile liceale, făcute la Sibiu (probabil la Colegiul Brukenthal) şi odată cu finalul Primului Război Mondial şi a trecerii Transilvaniei la România, Hann von Hannenheim decide a părăseasca Sibiul.

Pleacă la Graz la Leipzig şi apoi la Budapesta pentru a studia muzica. În 1929 se va înscrie la Academia de Artă din Berlin.

Este considerat unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai perioadei anilor `20 – `30 ai secolului al XX – lea si cel mai talentat elev a lui Arnold Schoenberg. Primele compoziţii le-a realizat în perioada studiilor de la Leipzig. Revine în România, unde în 1925 a obţinut premiul „George Enescu” pentru compoziţie. În 1932 va câştiga Premiul „Felix Mendhelson Bartholdy”, iar în 1933 Premiul „Emil Hertzka”. A susţinut concerte la Berlin. De multe ori se va prezenta ca şi compozitor român.

Moare la Berlin în 1945, în urma unui raid aerian a aviaţei aliate. O altă variantă, mult susţinută în baza ultimilor cercetări, este că tânărul compozitor a murit într-un spital psihiatric din localitatea poloneză Miedzyrzecz (o primă cădere nervoasă o va avea încă la începutul anilor `30).

Sorry, dar filmulete sau poze cu el nu am gasit pe tot netul.

Niciun comentariu: