Pe Emil Bock l-am descoperit acum 5 ani, din ambitie, initial. Si l-am iubit din prima. Recunosc, primul volum din "Contribuții la istoria spirituală a omenirii" (Beiträge zur Geistesgeschichte der Menschheit) a picat ca un bloc de beton in oglinda apei, imprastiind mii de stropi. Am citit-o in foi volante, trase la xerox...
Bock e greu si profund, "ca o drama de Goethe" as spune, nu doar conceptual, ci si lingvistic. Doamna Diana Sălăjanu, traducatoarea catorva volume din "Contributii" poate fi linistita, se afla in Panteonul traducatorilor.
Citind si recitind, revenind asupra unor pasaje si capitole nu pot sa nu observ frumusetea limbii germane folosite de Bock. Probabil tocmai pentru a simplifica mesajul renunta la clasica topica a limbii germane unde dupa 3 pagini urmeaza si verbul. Vi s-a mai intampat vreodata ca un text sa va vorbeasca nu doar la nivel rational, ci si undeva, inauntru? Cunoasteti senzatia de "nu inteleg tot, dar simt?" Ca un text sa treaca de textualitate?
Am incercat sa citesc "Contribuții la istoria spirituală a omenirii. Pavel" in romaneste. O munca admirabila, insa in traducere s-a pierdut miracolul, vraja, linia directa spre suflet. Nu e vina traducatorului. Pur si simplu cred ca fiecare limba isi are spiritul si caracterul ei. Si mai cred ca limba mai poetica si mai prolifica decat germana nu exista. Filosofia si mistica se fac in germana- "das Sein", "die Gestalt" "das Unheimliche"...
In alta ordine de idei: am aflat de la o prietena draga ca in 9 -11 septembrie comemoram 150 ANI RUDOLF STEINER – 83 ANI S.A.R. cu un simpozion international la Sibiu. Vor avea loc lansari de carte, conferinte, expozitii si spectacolele FAUST partea I – teatrul LOGOS, Bucureşti si FAUST monooperă de Terenyi Ede, cu dr. Carmen Vasile, Oradea. Mai multe pe www.antroposofie.ro.
Emil Bock (1895-1959) teolog german, colaborator apropiat al lui Rudolf Steiner, s-a evidenţiat prin cercetarea aprofundată a Vechiului şi Noului Testament. A fost membru fondator al "Christengemeinschaft" in 1922 si conducator al ei pana la sfarsitul vietii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu