duminică, 19 februarie 2012

Multiculti....

Fiind persoana curioasa si deschisa care ma stiu de cand eram mica (citeam for fun Istoria Culturii si a Civilizatie, carti pe teme etnografice si culturale), imi place sa invat despre culturi noi si sa asimilez cat mai multe.


Asa ca citesc destul de regulat 2 situri destul de departe de cultura mea: www. madamenoire.com- o revista pentru femei afro-americane si www.aish.com-un portal cu/despre Israel-stiri, cultura, retete, sfaturi, istorie, religie. Ceva bun se gaseste pretutindeni, indiferent de rasa sau culoare. si uite asa am descoperit 2 atitudini extrem de diferite de cea romaneasca traditionala (barbatul e capul casei si femeia nu cracneste in front) si de cea americano-clonata pe Romania, invocata de Cosmo (daca Diavolul exista, citeste Cosmo) si anume "Femeia emancipata in dormitor, papusa in oras si sluga la servici". Nici atitudinea care reduce barbatul la un simplu obiect sexual nu imi place in Cosmo, insa divaghez.



Sa o iau pe caprarii. Madamenoir.com este exact situl care vorbeste cu tine, homegirl. Iti da acele sfaturi no-nonsense de genul... daca nu te suna, fata, he' s not that interested. Un barbat interesat nu e nici timid nici in lipsa de telefon. Nu lua lucrurile de la sine intelese ca pe un bonus (a avea serviciu nu e bonus, e o necesitate). Nu inghitii all that crap and BS. Sfaturi cu picioarele pe pamant, ce poti sa accepti si ce nu, ce e negociabil, si ce nu. Totodata am intalnit un temen nou pentru mine, si se pare ca de vreme ce exista, e o problema frecventa in cultura lor. "His baby mama". Adica mama copilului lui, cu care insa nu e casatorit.


Pe de cealalta parte, aish.com... Aici accentul se pune pe casatorie. Da, temenul nou invatat e "dating for marriage". Nu iti pierzi timpul degeaba cu toti ciumpalaticii simpaticuti. Conform bunei traditii, intai, baiatul trebuie sa fie "good on paper" si sa se suprapuna sa zicem, grilei de punctaj. Nu strambati din nas, e o practica... sanatoasa, cel putin. Ah, Yente...









Pentru cei de la aish.com, dragostea si iubirea se creaza in timp. Se bazeaza pe respect, intelegere, prietenie, valori comune. Povestea e mai domoala, artificiile hollywoodiene-s cvasi -inexistente, relatia se cladeste in timp.

Madamenoire ti le spune pe fata, brutal, rapid, fara menajamente. Aish iti da speranta in mai bine. Check them out, acum! si.... FUCK COSMO!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu e prima oara cand ma conving de revistele noastre. Ai mare dreptate!Cosmo e naspa:)