luni, 16 martie 2009

Superman il bate pe Bruce Li...

Cum sa nu-l iubesti?

De ce imi place? Pentru ca pune in discutie problema masculinitatii. 

Standardul nostru, este Eroul American idealizat de Hemingway si de filmele de la Hollywood. Este lupul singuratic care mai degraba s-ar lupta cu reptile decat sa vorbeasca despre sentimente si considera ca plansul e pentru femei. Masculinitatea lui e masurata dupa forta cu care isi reprima sentimentele si forta fizica bruta.

Eroul filmelor de la Bollywood in schimb, e un anti-Kevin Costner, nu are chipul cioplit in stanca a lui Clint Easwood si nici muschii de otel a lui Bruce Willis, e deschis emotional si pasional. Daca este indragostit, o admite cantand si dansand. Nu se sfieste sa o faca. Si cand plange, nu ni se pare fatalau. 


Sentimentalismul asta functioneaza, pentru ca nu il poti numi efeminat. Daca te uiti mai atent, ai sa vezi niste chestii foarte masculine. Eroul isi arata emotiile, dar acompaniate de sexualitate. Hollywoodul sexualizeaza trupul masculin destul de rar atunci cand vine vorba de Eroul American. Iar amaratul de actor care o face, va avea parte de discutii interminabile despre orientarea lui sexuala. Actorul de la Bollywood rupe toate regulile masculinitatii hollywoodiene cu mult « eroism ». As vrea sa il vad pe Steven Segall dansand si cantand in ploaie, sub geamul iubitei.
 
Eroul Bollywood  nu e doar “baiatul mamii”, ci e chiar fericit sa fie asa, fie el un Romeo de cartier sau un commando-leader. Americanii crescuti cu « Die Hard » si « Lethal Weapon » se asteapta la familii disfunctionale si sticle de whiskey sub pat. Iaca, eroii hindusi au familii fericite si trag « in numele mamei ». Dar un barbat care isi iubeste si respecta mama e o partida, nu ? 

2 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

ce porcarie =))
si totusi..ce cauta spiderwomen?? in povestea asta? eu stiu ca nu traiau deodata...

Ada Angharad spunea...

Cum sa fie porcarie? Adevaratul Superman e un macho rigid, asta e dulce si nu se sfieste sa danseze. Asta sufla raufacatorii in aer, e prietenos... Il prefer. Punct in plus: canta.