duminică, 15 august 2010

ARTmania-the insider's job

Uf...si uite asa am dormit si eu 3 ore astazi.

Multe surprize anul acesta la ARTmania. Multe si de diferite culori.

Treaba ceia cu " vezi ce iti doresti fiindca poate se indeplineste" cu iz de amenintare s-a adeverit pentru a 1001 oara.

1. Mda, avusei parte de Kamelot! Super -truper frate, imi zisei. Si asteptarile mi-au fost inselate din nou,  dar "expectation is the mother of  disappointment"... Kamelot  aka "plangaciosii", ca trupa de gotic+metal+power+multe chestii "epice" e ok, in sine. Muzica e bine lucrata, instrumentistii priceputi. Vocea lui Roy Khan e buna, calda si gama lui e destul de larga. Da, fete si baieti, mai ales fete, arata bestial, ca in postere. Are o privire magnetica si o charisma aparte. Siiii...cam atat. Conferinta lor de presa a durat 5 minute, interviurile asijderea. Fite pana la cer. Nu degeaba i-am numit "plangaciosii": nu le convenea nimic, apa nu era destul de rece, berea nu era destul de bere, whiskyul prea putin, pizza prea nu- stiu- cum. Ca in manele, "beutura si femei". Bine ca au plecat. Clatinandu-se. Astia-s genul de rockstar fara limite in fite, alcool si aere in cap. 

Concertul a fost fain. Au cantat si Farewell, dar l-am pierdut. Si au incheiat bineinteles cu "March of Mephisto", in uralele publicului. Sonorizarea ok. Au avut si 2 fete care au ajutat si ele pe la refren. Jocul scenic, sa-i spun asa, a fost conform asteptarilor: Roy cu arhicunoscultul lepedeu pe el,  vrajea cu gesturi teatrale si mistice la fetele alea. Fum si lumini. Cica a avut si steagul Romaniei pe scena, dar nu l-am vazut decat dupa in backstage. Ce nu mi-a placut la concert: 1.Khan era beat, si se cam vedea. Credeti-ma pe cuvant. 2. Se stramba cam prea mult. Hai sa incercam sa fim fiorosi. Rraahhhh! O fi genul lor epic, dar ultima data cand am controlat, Dumnezeu inca mai era la locul lui si nu dadea semne sa ii dea mandatul lui  Roy.  Ai fost alintati de public la max, si le placea. Ca niste copii mari.  Verdict: vedete eu aere in cap, total neprofesionisti, nepoliticosi dar foarte amabili cu fanele.

PS. Au fost dezamagiti de fanii din RO. Au baguit ceva ca in Wacken au avut 75.000? de fani. Mda... 



2. Una buna de data asta: SISTERS OF MERCY. Despre ei nu stiam decat ca sunt veterani, legende cam pe apuse desi headlineri, si vreo 2 melodiii de pe Youtube. Surpriza: Boah, ce diferenta intre ei si Kamelotii. Draguti, amabili politicosi... britanici. Au avut cea mai lunga conferinta de presa. Fite si pretentii absurde nu au prea avut, in afara de niste pizza takeaway. Au vorbuit cu noi, ne-au dat autografe. By the way...au un lead guitar de nota 100. Noi ii spuneam "Pufulet"in backstage. Ben Christo, il cheama de fapt. Pentru ca tot timpul cand trecea pe la noi ne spunea uin "Hi" timid si zambea fastacit...ca un pufulet, dragut, dulcic. We all love ya!

Pentru ca au fost niste gentlemani, am devenit curioasa si am stat la tot concertul. Si bine am facut. Sunet cristal, fumaraie multa, vocea super buna. Show de zile mari. Surprinzator, mi-a placut muzica lor. 

3. Swallow the Sun. Finlandezi cat dulapul. Blonzi, pletosi, galagiosi, cu rezistenta la vodca. In ultima zi  insa, palinca de la Am Ring Hotel, le-a pus capac. Too hot, dude. Nice friendly guys. Nu i-am auzit decat pe bucati. Doom ba romantic si depresiv, ba agresiv si furios. Not my cup of tea. Au stat si a doua zi, cand bateristul, probabil plictisit, a vazut ca scena din Piata Mica era pregatita pentru concertul formatiior romanesti si a dat un mic concert spontan. Super. A raspuns la intrebari tampite ale publicului de genul  "cum se spune noroc in finalndeza"  sau care este muzicianul lui favorit. Cool guy. Ah... si au reusit sa isi piarda cheia de la camera.


4. Dark Tranquillity. Ei canta, am aflat si eu ieri "Gothenburg Metal". Au baut pe scena 3 lazi de Tuborg. Pam-pam. Mai multe nu stiu, nu prea am avut eu tangenta cu ei. 

5 Sirenia. Au fost exact cum m-am asteptat. Ailyn e frumoasa ca o zana si draguta si amabila, fara fite. Spre deosebire de gagica noua de la Nightwish care  e goth doar pe scena si in rest piti, ea a "defilat" in chestii gotice tot timpul.  Mi-a placut concertul, insa parca ar fi fost mai fain sa fi fost intuneric. Mi-a  placut la nebunie logo-ul lor din fundal. Au cantat si Sail Away, bineinteles. 


5 SERJ TANKIAN- ei da...stiam ca e fostul de la SOAD, asa ca nu facea prea multe parale in topul meu. Si ca m-am inselat. Stiam ca e vedeta emisiunii si ca in loc de whiksy si kalhua a vrut lapte si stafide, miere si granola. Ca e eco si vrea cesti de unica folosinta, degradabile, si lapte de soia. Cand l-am vazut venind cu 2 bodyguarzi mi-am zis ca mda... altul cu de-alea in cap... I-am ascultat interviurile. A fost dragut si amabil cu toti jurnalistii, a facut promo-uri pentru posturile lor, s-a pozat cu revistele in brate, a glumit cu toti relax, friendly. Si modest. Ne-a povestit ca ii place in Sibiu, ca ii aduce aminte de Armenia. Ca ii place ciorba romaneasca. Unul dintre jurnalisti l-a intrebat ce asteptari are de la noi, de la public adica. A raspuns ceva de genul- asta e caracteristic pentru you people, intrebati ce puteti face voi pentru mine, nu ce sa fac eu pentru voi. Si am un autograf cu dedicatie!

Mai tata, asta artist profi. La masa la fix, fara alcool inainte de show, repetitie constincioasa cu orchestra de romani. Nu pierdut timp pe la terase,  ameteli cu fanele sau alte asemenea. A venit omul sa faca showul si  atat. Ca au mai vrut unii din trupa sa viziteze orasul, e alta treaba. Dar totul foarte civilizat si "clean". Nu a vrut decat cate 2 beri pentru fiecare. Mult ceai, multa lamaie si miere. Vin in limitele normale. Atat. Apa si sucuri- de merisoare, portocale si morcovi. Eco. 

A avut mesaje politice si eco, in texte si pe scena, a comunicat cu publicul, cred ca a fost singurul care a spus un thank you. 

Asta e ascpectul "uman" care face mai multe decat se crede. Be nice to your fans. Kamelot nu a fost si a scazut in topul considerabil. Situ ca nu ar trebui sa ma influenteze, dar om sunt nu carpa. O sa mai ascult Kamelot, dar de fiecare data o sa imi aduca aminte de "plangaciosii" si o sa ma bufneasca rasul.  S-a dus epicul pe Apa Sambetii. N-a ramas decat Khan beat impleticindu-se pe treptele din Ring Hotel.

Serj m-a impresionat si prin talent si voce. Adica acopera ditamai orchestra si intrumentistii lui. E cam ptigaiata pentru sufeltul meu, dar stiu sa o apreciez. A fost atat de pozitiv si  de energic pe scena, de mai mare dragul. 


Si cu asta, transmisiunea noastra de la ARTmania a luat sfarsit.  Va invitam sa deschideti radiourile la anul, in 2011. 


Filmuletele suntrealizate de  Ovidiu Sopa, mail multe fotografii de la eveniment le gasiti pe www.sibiul.ro.  sau pe situl lui Ovidiu Matiu. Merita sa intrati!





2 comentarii:

Bib. spunea...

Și eu am aceeași părere despre Serj dar putea mai mult, după cum am spus.
Oricum, m-am distrat o groază, volunteering is the best job in the world :).

Doulfe spunea...

Like!