luni, 23 august 2010

Prigoana...my new hero sau Dumnezeu se vinde prin intermediar ?

Rege al gunoaielor sau nu, iacata ca mai scoate si idei bune. Deputatul Silviu Prigoana a depus la Parlament o propunere legislativa prin care solicita ca statul sa nu-i mai plateasca pe clerici.

"Pentru ca institutiile de cult din Romania dispun de un patrimoniu propriu si alte surse de finantare proprii, propunem ca sprijinul statului roman sa se margineasca la articolul din Constitutia Romaniei, prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate, dar si alte forme de sprijin non-material", scrie el in propunerea legislativa. Subscriu!

Parlamentarul se bazeaza pe zecile de mii de hectare de teren agricol si forestier pe care Biserica Ortodoxa le are in posesie, dar si la actiunile de la companiile din sectorul hotelier, energetic sau de transport.
Ati vazut pana acum popa sarac? Cam toti isi au alte afaceri si venituri nedeclarate. Numai cata mita iau pentru nunti si botezuri, taine care ar trebui sa vina gratis. Sau cat strange de la babe ametite si "crestini cu frica de Dumnezeu" cand merge la inceput de an cu matauzul cu apa sfintita.  

Mie a inceput sa imi puta cu BOR cand BOR Sibiu a revendicat fosta mea cresa. De ce sa stea copii acolo cand pot ei sa faca te miri ce din ce iese banul? Cand cica, credinta este despre iubire, da...aia de bani. Cand avem circ pentru Continental Forum cu Carabulea in spume si capul BOR care il afuriseste la propriu, prin ziare?

Mergeti in fata Catedralei si o sa vedeti masini de masini. Popi de pe care curge aurul si se inchina la suta de parai cu doua maini.

Biserica Ortodoxă Română administrează una dintre cele mai mari averi din România, a cărei valoare, conform estimării făcute de cotidianul Business Standard, depăşeşte 3 miliarde de euro.



Averea BOR poate fi pusă alături de cei mai mari jucători de pe piaţa economică română, precum Petrom, membru al celei mai mari companii industriale austriece OMV, lider petrolier de top din Europa Centrală (cu o valoare de piaţă de 8,3 miliarde euro), Banca Comercială Română (peste 6 miliarde de euro, de când Erste Group a cumpărat banca în 2005) şi BRD Société Générale (cu o valoare de piaţă de 5,6 miliarde de euro). Dacă se ia în calcul faptul că BOR doreşte să revendice 200,000 de hectare de pădure, a cărei valoare este estimată la 5 miliarde de euro, precum şi obiecte de muzeu şi parte a patrimoniului de la Moscova, averea BOR poată să depăşească suma de 10 miliarde euro. 
 

Preotia e o chemare, nu o meserie. Daca ai har, il dai gratis ca nu vine de la tine. Daca nu ai, du-te in fabrica, sau fa-te profesor, sofer sau orice altceva. Popii s-au ajuns, nu imi povestiti de mitul saracului popa de tara care merge din casa in casa intreband de enoriasi, sfatuindu-i de bine su suferind odata cu ei in saracie si criza. Dar de vina suntem noi, care traim ca in Evul Mediu. Spiritual si fizic. Le dam Inaltpreaavutului si Multpreaisculsituilui prea multa putere.

Traiasca oile care le dau bani sa o duca bine. Al naibii cine mai da bani la popa.
Dumnezeu nu se vinde prin intermediar.

Un comentariu:

lili spunea...

In cartierul Strand 2, era trecut in proiect initial sa se construiasca scoala si gradinita pe un teren. Dar fupa ceva timp, primarula a probat constructia unor blocuri si a unei mari biserici,d esi mai sutn doua foarte aproape. Innebunesc cand vad atatea biserici, catedrale, si unii n-au unde dormi. Si cica biserica ajuta...