sâmbătă, 16 mai 2009

QAWWALI

           Este muzica devotionala sufiita, foarte populara in Asia in regiunile cu o prezenta puternica a religiei musulmane (sudul Pakistanului si nordul Indiei, Bangaldesh si Kasmir)

          Qawwali e o traditie muzicala vie, veche de peste 700 de ani. De multe ori, artistii si chiar spectatorii sunt transpusi intr-o stare de „wajad“, o transa in care se simt una cu Dumnezeu, stare considerata ca atingerea extazului spiritual in Sufism si scopul suprem al actului de interpretare. 

          Melodiile au in general intre 15-30 min. Quawwali incep de obicei incet, continuand cu un crescendo dramatic, pentru a crea starea de hipnoza.
          Constructia este urmatoarea: 
         Se incepe cu un preludiu instrumental in care se interpreteaza tema principala la acordeon acompaniata de tabla (toba indiana), care aduce mici variatuni.
        Apoi urneaza alap, o improvizatie lunga, care stbileste modul melodic in care se va interpreta restul.
         Solistul canta apoi cateva versuri de introducere, care in mod tipic, nu fac parte din melodia principala, desi sunt tematic legate de ea. Aceste versuri sunt cantate aritmic, improvizand si sunt acompaniate doar de acordeon. Dupa fiecare vers, un instrumentist va relua versul, adaugand o mica improvizatie ssu interpretandu-l in mod personal.
          Odata cu inceperea melodiei principale, incepe si acompaniamentul de tabla, dholak (toba de mana cu doua capete) si batai din palme. Toti membrii canta refrenul impreuna. Pe parcursul melodiei, se intampla de multe ori, ca in vartejul muzicii si in extaz, unul dintre muzicieni sa inceapa el insusi un alap. Fiecare cantaret si instrumentist incearca sa il „invinga“ pe cel dinaintea lui in acrobatii vocale si virtuozitate, quawwali devenind tot mai dramatic si mai rapid. Melodia se termina subit.
          Stilul e intrepretare vocala este foarte diferit de cel vestic, clasic. In qawwali nu se face diferenta intre registrul de cap si celalate registre. Qawwali se canta tare si cu amploare, de aceea sunetele par fortate. 
         Femeilor nu li se permite sa cante muzica traditionala musulmana insa, emanciparea feminina le-a dat acest drept. Totusi cantarete cunoscute nu prea sunt. 
 
              Aici un exemplu scurt (cel mai lung qawwali inregistrat a avut 115 minute).


          Nusrat Fateh Ali Khan, cantarez pakistanez supranumit si „imparatul Qawwali-ului“, a popularizat tipul acesta de creatie muzicala in Europa si America. A colaborat cu Eddie Vedder (Perl Jam), Peter Gabriel si cu alti artisti vestici. 

DAMA DUM MAST QALANDAR e un quawwali de slava. Qalandariyah a fost o secta de dervisi sufiiti calatori.

O lord of Sindh, Jhulelal, and Sire of Shewan 
The red robed God-intoxicated Qalandar, glory unto you! 
May I always have your benign protection 

Your shrine is always lighted with four lamps 
And here I come to light a fifth lamp in your honor 

Let your heroic name ring out in Hind & Sindh 
Let the gong ring loud for your glory 

O Lord, may you prevail everytime, everywhere 
In the name of Ali, I pray to you to help my boat cross 
(the river of life) in safety





Niciun comentariu: