joi, 6 august 2009

Ceea ce Twilight nu vrea ca noi sa stim...



         Gigel ne povestea ca cel mai sexy barbat pe ‘09 a fost ales gagiul ala de-l joaca pe Edward Cullen in Twilight. Iar eu raspundeam ca e sexy pentru ca se confunda cu personajul. Dar daca ma gandesc mai bine, ca psiholog ce imi place sa cred ca sunt, ajung la concluzia ca, daca ai peste 25 de ani si vrei un Edward Cullen, esti dusa. 

        Iata de ce.

       Revezi filmul si sterge toate scenele in care Edward isi arata puterile supranaturale- si nu sunt multe scenele astea. 
      Modificand astfel filmul, va ramane o poveste in care un baiat pretinde ca e ceva insa spectatorii nu primesc nicio dovada a celor spuse de el. O convinge pe Bella, o fata singuratica, cu identitate nu prea bine trasata, ca e vampir, si nu o face cu dovezi, ci pur si simplu prin personalitatea lui.

       Deci, despre ce este filmul? Despre un baiat care manipuleaza o fata vulnerabila.

       Ea cauta un barbat care sa aiba grija de ea, in absenta unui tata pentru acest rol. Insa suntem anii 2009, nu mai exista astfel de baieti, libertatea sexelor nu mai impune o educatie de gen atat de riguroasa, nu mai impune urmarea unor roluri prestabilite. Tatal a zis «pas» emotional, daca nu chiar si fizic. Si asa, tot ce poate face baietul nostru este sa...pretinda. 


      Edward e are o atitudine ambivalenta- pe de-o parte e vampir, pe de alta parte o iubeste «Nici nu stii cat de mult vreau sa te ucid », ii gangure la ureche. How touching ! restul filmului e indragostit/obsedat/dezgustat de Bella.

      Filmul ne explica asta: el e vampir si ea e inocenta/naiva. Realitatea e: ea cauta ceva care sa-i dea un sens, si el pretinde. N-a urat-o niciodata si nici nu a fost dezgustat de ea. 

      Exemplu: La inceputul filmului, E. cel periculos ii spune Bellei « nu cred ca e o ideee buna sa fim prieteni », prin asta, el isi arata sentimentele ambivalente pentru ea. Te iubesc dar sunt periculos. Ha ! Cand spune asta, inca nu sunt prieteni de loc, inca nici nu isi vorbesera... el vine pur si simplu catre ea si ii spune asta. E un fel de «Stiu ca nu vorbeai cu mine, dar eu vreau sa iti spun ceva»

       Ati avut si voi odata 15 ani ? Treaba asta o faci cand vrei sa agati pe cineva. E o tactica. N-are nici o ambivalenta.

      Alt exemplu. Prietenii si Bella isi fac planuri. E. se strecoara prin spatele lor si dupa ce trage cu urechea intreaba « Ce e in Jacksonville ? » iar ea se intoarce cu ochii mari la el «De unde stii ?». Un Edward si mai misterios raspunde «Nu mi-ai raspuns la intrebare ». 

     Nu stiu altii cu sunt, dar eu i-as fi tras un pumn in nas, cine se crede ? In fine, nu stiu daca fetele stiu, insa daca esti un baiat cinstit-si sper ca esti- o sa iti dai seama ca iar incearca sa o agate. Nu e suprarat ca nu i-a raspuns, ci vrea sa ii lase impresia ca e un intelecual adanc, preocupat, care nu are timp de jocuri (a nu juca niciun joc e tot un joc).
     Ea nu ii da un pumn in nas pentru ca el stie ca nu ii va da un pumn in nas. Edward se poarta asa si spune asta pentru ca stie cum va rapunde Bella. Ii pune practic, cuvintele in gura. Manipulare se cheama.


      Cateva scene mai tarziu, se strecoara iar prin spatele ei si ii spune ceva intunecat si mistic de genul « ... ar fi intelept sa stai departe de mine ». In sfarsit ceva cu cap. Dar ceea ce vrea sa spuna este « Sunt misterios, desi nu sunt. Acum pot sa te pipai ? »

       Vampirii nu exista, asa ca riscul ca o fata de 15 ani sa se indragosteasca de unul e destul de scazut. Insa exista riscul ca un baiat de 15 ani sa incerce sa il emuleze pe Edward. Ia un baiat aproape «piedut in spatiu»-asa cum sunt adolescentii la varsta aia neorocita. Nu mai spera la frumoasa balului si nici macar la sefa clasei, dar are o tragere instinctiva spre o Bella la fel de pierduta in spatiu, deci accesibila. Si isi spune «Daca vreau o Bella, cred ca trebuie sa fiu un Edward».
 
       In film, Bella ii spune lui E. „Cred ca stiu ce faci, ai o masca prin care incerci sa alungi oamenii»,sau ceva de genul asta. Adolescentilor le place sa vorbeasca despre masti si fatade «Asta nu esti adevaratul tu». Ppentru ca daca asta nu e adevaratul tu, inseamna ca undeva exista si un adevarat tu. Exact ceea ce (isi) cauta. Identitatea.

 
     O chestie care nu deranjeaza pe niciun fan Twilight: acceptarea ei imediata in familia de vampiri a lui Edward. Familia lui e perfecta: bogata, artisti, trandrii, iubitori, si joaca baseball in ploaie.

      Tatal lui Edward chiar declara: «Acum este una dintre noi». Chichirezul este insa ca tocmai nu e. Bella are o deja familie de muritori de rand. Insa identitatea ei nu e legata de lucruri reale- nici macar nu are un nume de familie- asa ca nu e greu pentru e sa se creada parte din familie.

       E usor sa intelegem cum s-a pierdut de familie. Parintii ei nu prea exista, sau daca exista sunt niste narcisisti perfecti. Mama calatoreste prin tara cu prietenul ei jucator de baseball. La telefon, cand Bella ii povesteste ca are un prieten, ea ii pune 3 intrebari, de la 2000 mile distanta « E sportiv ? E indian ? Folositi prezervativ ?». Ma asteptam sa intrebe si daca a votat cu Obama. Intre timp, tatal e ca un quark, fizic prezent. Cred ca face ceva, dar Dumnezeu stie ce. 
       Relatiile de familie ale fetei fiind deteriorate,  e normal ca ea sa nutreasca fantezia unei familii mai definite, chiar daca sunt vampiri. 
 
      Analogia pentru noi, cei mai in varsta sunt sitcomurile. Mereu exista cate un prieten care intra in casa, manaca din firgider si se poarta ca acasa. Mama e bucuroasa sa ii gateasca si sa ii dea sfaturi. Mereu ma intrebam, uau, oare mama lui nu se supara ca e singura acasa ? Nu, familia lui nu exista, asa ca si-a gasit una noua.
 
      Spre sfarsitul filmului, vampirii rai incearca sa o ucida pe Bella. E o aduce la familia lui, pentru a o proteja. Tatal lui E. declara marinimos « o vom apara ca o familie ». Suna bine, dar adevarul este asta: Orice tata care isi supune propria familie unui risc mortal pentru o straina, e dus cu capul.
      Dar adolescenta nu vede lucrurile asa, pentru ca ea nu se ascunde doar in casa prietenului ei, ci devine membru al familiei. Imi place felul asta de gandire magica si nu am nicio problema cu fatuta, ci cu Edward, care isi risca familia pentru prietena. Nu e romantic de loc, stiu, dar o face pentru el, nu pentru Bella. Nu o face pentru ca nu vrea ca Bella sa moara, ci o face pentru ca EL nu poate trai fara ea. 

      In zilele de astazi, copii nu mai primesc identitati. Nimeni nu le mai spune «Asta esti, poarta-te ca atare. Numele tau de familie e X, asta esti etc»: ce ii invatam acum pe copii este sa improvizeze pe drum. 

    Modelul pe care il invata din acest film este sa pretinda ca sunt cineva/ceva diferit de fiecare data, cu aceeasi convingere, pentru ca asa se agata fete. Si de unde sa invete altceva ? Cine mai citeste in ziua de azi ? Parintii devin modele din ce in ce mai rar. TV –ul e de la diavol. Pana si pornografia e infestata cu subgenul MILF (Mothers I like to f***).  Sunt atat de narcisisti incat nu mai au decat fantezia femeilor exact la fel ca nevestele lor.  Dar despre asta, intr-un post viitor.

 
 

 

 


2 comentarii:

Marius spunea...

Interesant si ...feminist postul asta ... :)

Anonim spunea...

cat de crud, ai taiat in carne! in fond, tare m-am amuzat, pe cuvant ..:)