joi, 7 mai 2009

Topul meu-melodii nefericite


CÉLINE DION “My Heart Will Go On” 1998
Incearca sa ignori primele 20 de secunde de solo de nai, si tot ai sa ajungi la concluzia ca balada asta monstuoasa merita un loc de frunte printre crimele inconstiente al muzicii pop. Masacrul nu se opreste aici. Dinamul canadian ne impinge capacitatea analgezica la maximum si ne infunda pe gat un kitch suprem. Nu cred ca mai exista o balada despre iubire nemuritoare atat de triviala si de inevitabila. Rezultatul este ca s-au vandut milioane de discuri, dar si milioane de melomani care se roaga ca, cumva, Celine sa fie izbita de un iceberg. Insa daca ai intre 7 -13 ani, ti-ai gasit cantecul ideal de Sf. Valentin.
Punctul culminant: refrenul 3, cand iti explodeaza ochii de la gamele ei vertiginoase.

THE BEATLES “Ob-La-Di, Ob-La-Da” 1968
Printre multele talente ale beatles-ilor, nu se numara si muzica reggae.
“Ob-La-Di, Ob-La-Da” bate spre ska, si nici nu ma mir. In perioada inregistrarii lui “White Album”, Beatlesii nu erau in termeni prea buni. Asa ca melodia asta de petrecere cu prietenii a devenit un fel de “pac-pac, fugi de langa mine ca te bat “.
Punctul culminant: rasul neconvingator de la final “If you want some fun — heh-heh-heh-heh! — take ob-la-di-bla-da!”. Piticuti de gradina sau Mysterio-Distrugatorul Universului?

RICKY MARTIN “She Bangs” 2000
La vida nu e chiar atat de loca
Mare presiune pe compozitorii lui Ricky Martin, dupa succesul cu “La Vida Loca”! Parca ii vad lucrand cu disperarea finala a omului care isi sapa propriul mormant. Melodia incepe cu o sectiune de corn, continua apoi cu o percutie executata de cimpanzei antrenati si intr-un ultim efort se incheie cu un cor masculin numeros si innebunit ca un corp al Armatei Rosii lasat de capul lui intr-un bordel cubanez. Regasim toate ingredientele melodiei predecesoare- insa de data asta e ceva putred in Danemarca.
Punctul culminant
“She looks like a flower but she stings like a bee/Like every girl in his-to-ry!” (dati din solduri, va rog!)

R.E.M.“Shiny Happy People” 1991
La ce s-o fi gandind? Mi-e greu sa inteleg de ce o formatie ca REM- de altfel formatie intelgenta si subtila –a facut asa o melodie. “Shiny Happy People” nu e doar enervanta, dar am impresia ca a fost scrisa cu scopul declarat de a ne enerva, altfel nu imi pot explica rifful de chitara care suna a sonerie de celular selectat de un sociopat, si nici versurile. Daca as avea un copil si ar fi facut rele, l-as pune sa le invete pe dinafara drept pedeapsa. Si backingiul vocal a lui Kate Pierson de la B-52 pare din universuri paralele.
Punctul culminant: “Throw your love around, take it into town, put it in the ground, where the flowers grow.”

MADONNA “American Life” 2003
Madonna incearca sa reinvie satira despre comercialism si lipsa de spiritualitate din era “Material Girl”– insa o face cu cel mai prost rap din istoria omenirii. Mai rau decat atunci cand striga “soy latte” e cand o rimeaza cu “double shot-ay”. rapul nu incepe decat dupa 3 minute de agonie in care Madona scuipa niste cuvinte despre superficialitate pe un beat digital. Sa amintim si faptul ca Madge a relansat moda cu tendinte militare, si e de ajuns sa o bagam in lista.
Punctul culminant: Dupa rap, Madonna "canta" “Nothing is what it seeeems” fara niciun rost in schema.

FOREGINER “I Want to Know What Love Is” 1984
Depresiva si plangacioasa, melodia asta imi aduce aminte de reclamele alea in care un el si o ea se imbratiseaza pe o blana in fata unui semineu. O voce din fundal ne anunta ca “Acest CD poate fi al dvs. cu doar 39. 99 lei. Sunati acum!“
O putem reprima fara probleme in subconstientul colectiv. Cateodata mai iese la suprafata sub forma unui cover slabut, dar se retrage inapoi in gaura de sarpe de unde a iesit.
Punctul culminant: Corul de copii din final, care se repeta si se repeta si se repeta la nesfarsit. I know U can show me.....

CLIFF RICHARD - Millennium Prayer

“Tatal nostru” funky pe Auld Lang Syne? O experienta totala cu un sfarsit apoteotic cu cor de copilasi, trompetele Apocalipsei si scena rotitoare. 4 minute 44 de secunde in care m-am jenat sa il ascult pe eternul Peter Pan al muzicii britanice. Faptul ca a fost facut pentru o campanie caritabila mai justifica putin amalgamul de kitsch, tanti gospodina trebuie sa planga ca sa scoata banii din buzunar.
Punctul culminant: totul.



GUNS N' ROSES “November Rain” 1991
Nu vreau sa credeti ca am ceva cu formatia asta mediocra. A fost buna la vremea ei cand nu stiam mai multe despre viata si despre muzica. Cu chinuitoare 9 minute de mieunaturi funeste, sacul asta de clisee a reusit sa fie cea mai lunga melodie din Top 20 Billboard. Sa prelungim agonia: Axl canta la pian! Axl la chitara! Axl se casatoreste! Axl se uda!
Punctul culminant: Nota de sfarsit. Urland la luna.

PAUL ANKA. “(You're) Having My Baby'' 1974

Canada loveste din nou.
Un cantec pe care il urasc cu pasiune. Omul se bucura ca nevasta sa o ramas gravida si in loc sa cante bucuriile maternitatii deturneaza toata melodia intr-o oda inchinata lui insusi. « What a wonderful way of telling ME you love ME ». Nu dau link in semn de protest.
Punctul culminant: o voce de femeie canta "I love what your love is doing to me". Am vazut deja. Multumim ca ai dat miscarea feminista inapoi cu 20 de ani.

Nu am luat in considerare:
1. Hip-hopul. That's garbage anyway.
2. Vedetutele de o zi, gen Brittney, Rhiana, Miley Cyrus sau James Blunt
3. Grupurile de baieti sau fete (Spice Girls, Take That, etc...)
4. Emoizii
5. Pseudo-rockarii americani (Creed, Limp Bizkit...)
6. Melodiile de sezon gen Macarena, Crazy Frog, Numa-numa,Asereje si Cheeky -Girls

Alte melodii pe care le urasc cu sinceritate

ABBA- Thank you for the music
Boy George-Karma Chameleon
George Michael-Careless Whisper
Orice de la Mariah Carey si Withney Houston
Mungo Jerry-In the Summertime
Terry Jacks -Seasons in the Sun
Elton John -Candle in the Wind
Joe Cocker- You Can Leave Your Hat On

Lista ramane dechisa. Voi la ce melodii aveti alergie?


2 comentarii:

Marius spunea...

Kraftwerk - The Model; 1974 :)
Serios !

Anonim spunea...

mie nu-mi mai place deloc "Vine o zi" de la Holograf; inca de cand a iesit am interpretat versurile intr-o maniera cu totul apocaliptica, asa ca iese din repertoriu; probabil acest comentariu va intriga p multa lume ... sau poate nu:)