luni, 11 mai 2009

SDC

           Ieri ne-am reintalnit -aproape totii membrii -la intalnirea Schimb de Carti in Café del Sol. Cafeneaua tocmai s-a redeschis cu aceeasi servire prietenoasa, decor placut insa cu preturi mai omenesti. Punctul in plus l-a constituit muzica de bun gust in surdina si lipsa fumului (Cafe del Sol este una dintre rarissimile cafenele unde fumatul este interzis.) 
Punctul in minus a fost lipsa de seriozitate a invitatilor care, deja a doua oara consecutiv nu ne-au onorat cu prezenta sau macar cu un telefon de anulare. Dar in fine, noi suntem doar iubitori de carte, masa neglijabila (intelegeti ce vreti, eu stiu ce vreau sa zic). Nu-i nimic pentru ca am rontait singuri cu multa placere prajituricile si fursecurile.
         De la o intalnire la alta, atmosfera devine tot mai degajata si nonformala, ceea ce ma bucura. 

      Discutiile s-au axat in general asupra cartilor aduse/restituite, ne-am intebat daca dramatizarile romanelor respecta intr - adevar cartea, Adi a incercat –din nou- o clasificare pe categoria I, II si III a scriitorilor de romane istorice, cu marea concluzie mare ca Sadoveanu ar fi de mana a 3-a. Radu si cu mine l-am contrazis, fiind fani, insa, deoarece Sadoveanu nu are niciun premiu Booker, nu se califica.
           Pe la ore tarzii din noapte, Radu si Paul au incercat sa imi arate de ce e Cioran mare si de ce nu e chiar atat de deprimant cum merge vorba. S-a discutat si despre noul roman a lui Stepheny Meyer «Twilight» si daca e mai bun/prost decat filmul cu acelasi nume care din punctul meu de vedere a fost un dezastru. Totodata am dat cezarului ce e al cezarului si am recunoscut impreuna cu Ada (alta Ada) ca Rodica Ojog - Brasoveanu este una dintre cele mai underrated scriitoare romane contemporane. Deoarece am tras cu totii concluzia ca Coelho nu mai e la moda (slava Domnului) i-am intrezarit lui Cartarescu un viitor stralucit ca ultimul racnet pe noptiera demoazelelor cu 2 carti in biblioteca. 
            O problema cu care ne-am confruntat a fost de marketing. S-ar putea sa nu punem afisele unde trebuie, sau mult prea putine. Membrii noi nu prea vin. Cu totii facem invitatii insa majoritatea se sfiiesc sa vina, de teama sa prezinte carti in public. Nu va pune nimeni sa prezentati ca la scoala. Daca aveti chef, vorbiti, daca nu, ascultati, nu e obligatoriu sa faceti impresie artistica. Multi dintre noi nu suntem umanisti, ci doar cititori inraiti, asa ca limbajul academico-scortos poate ramane acasa. 

      Cartile imprumutate de mine saptamana asta sunt:

"M-am hotarat sa devin prost"-Martin Page. Am citit-o in cateva ore. E scurta si distractiva, iti las insa un gust amar. Concluzia e ca inteligenta e un fel de boala invizibila, incurabila si cronica.

"Copii din miez de noapte"-Salman Rushdie (ce sa-i faci, am batut 30 de ani si nu am citit Rushdie)

"Turnul Filozoafei"-Dumitru Ungureanu

"Beyond Poltical Correctness"-David Thibodaux, la pachet cu " Povesti corecte politic de adormit copii" de James Finn Garner.

 si de abea astept sa ma apuc de ele. Cel mai probabil joi, la fila. 


3 comentarii:

Lucian spunea...

desi nu mai prea citesc in ultima vreme, data viitoare voi veni si eu, m-ai convins :)

Ada Angharad spunea...

Te asteptam cu drag!

Radu Comşuţa spunea...

Cat despre chestiunea afiselor ma gandeam ca am putea sa scriem un articol si la ziar. Poate am sa scriu eu unul, dar atunci o sa avem persone de toate varstele printre noi. Insa cum pe mine ma intereseaza perspectiva culturala a invitatilor, nu tin neaparat sa am persoane tinere in jurul meu (sper sa nu jignesc pe nimeni) cu toate ca o companie mai tanara in jurul tau e mai placuta (ei nah !).
Experienta culturala a varstnicilor cu siguranta e mai interesanta decat a noastra, desi defirenta intre generatii isi spune si ea cuvantul. Perspective culturale total diferite, cu care poate nu esti de acord, sau nu le intelegi, pentru ca nu ai trait in timpurile respectiva.