miercuri, 16 septembrie 2009

Comunism, post-comunsm, neo-comunism- democratie, incotro?

"Am prins şi eu perioada comunistă. A fost rău, a fost bine? Cine poate spune? Depindea de cine eşti, pe cine cunoşti, cum ştii să te învârţi. Acum epoca asta e mult hulita şi mai ales de cei care nu au trăit-o şi care nu o cunosc decât din povestiri de groază. Însă aşa e istoria şi aşa suntem noi, reţinem, în cazul ăsta, doar ce e rău.

Da, era rău, nu aveam TV, nu aveam fast fooduri şi alimente cu atâtea E-uri colorate, nu ne puteam duce în Vest să ne umilim făcând servicii pe care ei nu le fac. Era tare rău că după facultate statul te repartiza unde vroia el, însă măcar aveai slujbă, bunicel plătită. Da, era greu. Stăteai la cozi. Păi nu faci asta şi acum? La gaz stai la coadă, la bancă stai la coadă, la supermarket stai la coadă.

Şcoala era gratuită. De abia acum îmi dau seama ce mare cadou e ăsta. Acum taxele la facultăţi sunt enorme. Copii buni nu pot face, iar loazele îşi cumpără diplome. Şi ce-i dacă se învăţa limba rusă ? Orice limbă străină e mai mult decât binevenită.

Sistemul sanitar ? Mai bun, mai rău? Din fericire nu m-am ciocnit de asta pe atunci. Ştiu că se dădea mită, dar asta se face şi acum. Mită se dă chiar şi în marea Americă, land of the free.

Nu aveam ce mânca? Chiar? Ok, oferta alimentărilor nu era prea mare. Dar nu îmi aduc aminte de cineva să nu aibă porcul de Crăciun şi mielul de Paşte. Se făceau prăjituri în casă şi erau mult mai bune. Gospodinele făceau troc, tu dai ulei, eu dau ouă. Lumea avea grădini pe la ţară de care se îngrijea. Nu îmi povestiţi de salamul cu soia. Acum oamenii dau bani buni pe produse din soia.

Partea pozitivă a comunismului a fost cea de jos, între oameni. Neavând mijloacele mass media de tâmpire de acum, oamenii comunicau, socializau. Chefuri ca atunci nu voi mai avea în veci. Ştiu că ai mei invitau prieteni acasă şi venea fiecare cu ce avea pe acasă, o bucată de carne, 3 cartofi, nişte cola, benzi de magnetofon de la bişniţari. Şi făceau chef, nu clubbing de fiţe. Din lipsă de TV, copiii citeau. Astăzi îţi dau cu cartea în cap.

Puteţi spune că eram spălaţi pe creier constant de TV şi ziare, şcoală, adunări şi congrese. Vax. Cine le băga în seamă? Ce se întâmplă acum e tot spălare de creiere, însă e sclipitoare şi mai atractivă. MTV, OTV, Libertatea, Click… mai destructivă decât credem. Acum avem impresia că alegem. Praf în ochi.

Libertatea de a te exprima religios. Existau biserici, se ţineau slujbe, cam toţi aveam icoane prin case. Unde e problema?

Mda… pensiile existau. CAP urile existau. Agricultura României exista. Industria României, exista şi ea. Mergea treaba şi nu aveam nici datorii externe. Acum depindem de importuri, de gazele ruşilor, de banii FMI. Dar avem Blugi Levis şi tricouri cu sclipici D&G.

Salariile erau decente şi preţurile la fel. Îmi amintesc, în fiecare vară mergeam toată familia (!), 14 zile la mare cu avionul (!). Mai poate angajata din fabrică să facă asta acum? Sau, mai bine să întreb, mai poate angajata din fabrică să pună de mâncare familiei pe masă ŞI să plătească facultatea copilului ŞI şi meargă în concediu ŞI să cumpare maşină ŞI să plătească rata la casă. ? Nu. Păi atunci mă cam scârbesc de democraţia asta care nu e decât un pretext de furt pe faţă. Cine a ştiut să se învârtă chiar după Revoluţie a făcut bani şi şi-a câştigat un nume. Îmbogăţiţi de război li se zice.

Se vorbeşte despre urmăriţi de regim, de exilaţi politici, de victime şi spioni, de cei de origine nesănătoasă şi neproletara care au avut de suferit. Comunismul a fost o perioadă întunecată dacă făceai dizidenţă, dacă vroiai să schimbi ceva. Dar cine te pune? Eu nu eram decât un cetăţean oarecare, care nu vroiam decât să trăiesc în treaba mea. Politica nu mă interesează. Un sistem mă priveşte exact în măsura în care îmi merge bine. Mi-a mers bine şi în comunism şi şi în jungla asta de democraţie sau ce o fi. Dacă stai în banca ta şi îţi vezi de treabă e ok.

Străinilor le plac îndeosebi poveştile cu mâncarea pe cartelă, curentul tăiat şi TV-ul 2 ore pe zi. Aşa că le repetăm mereu până le credem şi noi. Mâncare pe cartelă vs. copii de 3 ani obezi, boli cât cuprinde şi morţi prin îndopare. Curent tăiat vs. criza energetică prin care o să trecem în curând. 2 ore TV imbecil, la care de altfel nici nu ne uităm, vs. manelsiti şi OTV-izaţi.

Odată cu schimbarea regimului s-au schimbat şi multe obiceiuri bune. Nu spun că era bine atunci, spun doar că ne merge mai rău din anumite puncte de vedere, social şi interuman."
Asta e postul care a castigat concursul de la Am doar 18 ani si care hihi... aparut in Cotidianul. Is vedeta sau ce naiba?

N-am pus postul ca sa ma laud dar m-am cam saturat sa aud de cat de bine e si ce rau era atunci. Nu este un elogiu la adresa comunismului ci o critica a societatii in care traim.

2 comentarii:

Ada Angharad spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calin Blaga spunea...

felicitari. Am comentat la blogul unde ai postat. Pacat ca sunt atatia incluti in tara asta care dau cu copitele pe tastatura. Ce mai.... suntem varza ca popor si mergem in jos cu noua generatie