vineri, 18 septembrie 2009

L'Shanah Tovah, prieteni!


Adica La Multi Ani!

Roş haŞana (capul anului) este începutul unui nou an prevăzut de calendarul ebraic. Anul acesta el, incepe astazi 18 septembrie, dupa apus si se va incheia duminica 20 septembrie, dupa apus. 

Peste 10 zile va fi Yom Kippur-Ziua Ispasirii, una dintre cele mai importante sarbatori evreiesti. Dar deocamdata, se spune ca astazi, Dumnezeu deschide cartea vietii si a mortii si  judeca toata istoria omenirii (nu doar pe evrei), insa decizia finala o va lua doar la Yom Kippur. Mai avem asadar 10 zile sa ne cercetam sufletele.  

In felicitarea de mai sus se gasesc multe din simbolurile asocoate cu Ros haSana. Sofarul, cornul se  sufla pentru a ne aduce aminte ca se apropie ziua judecatii si reprezinta dragostea lui Avram pentru Dumnezeu.

Mierea reprezinta bogatia si dulceata. In Biblie, Israel era tara unde curge lapte si miere. Se mananca cu felii de mar. Totdata se mananca si rodii, care reprezinta fertilitate. Nelipsit şi constant la această cină este o parte oarecare de la animalul sacrificat, parte care să fie luată din capul animalului, menit să simbolizeze „capul anului”. De obicei mai este adusă la masă şi o pâine rotundă (challa), simbolul timpului circular. La cina celei de-a 2-a seri sunt prezente cât mai multe fructe (varietate cât mai mare posibilă) care să fie incluse în binecuvântarea numită „şekeyanu” (binecuvântarea ce se recită înainte de a gusta ceva în noul an).

Un alt obicei este Taslic, adica "aruncarea". Buzunarele se golesc de firmituri intr-o apa curgatoare, simbolizand lepadarea pacatelor .

Sunt multe de spus despre Ros haSana, dar nu vreau sa va plictisesc,  si intre noi fie spus, nici eu nu sunt un doctor in teologie...

3 comentarii:

cibinensis spunea...

Astazi seara eu si cu Alex, student din California, pripasit pe acilea si vecin cu mine ne-a, cinstit.
Am mancat mere pregatite in miere.
Marul are si el simbolul lui.
Sa ne mearga bine!
Cat despre pacate le-am spalat si noi...ca baietii. Cu un vin special din Israel, nu foarte dulce de data aceasta.

Ada Angharad spunea...

Sa va fie de bine!

Calin Blaga spunea...

off topic. esti lepsuita! http://www.mazemania.ro/2009/09/19/amintiri-din-comunism/