vineri, 4 septembrie 2009

Rusinica... draga Primarie !

         Cu atatia sasi si germanofili in Primarie nu ma asteptam chiar la asa ceva.

         Prin 2007 cand primaria si-a lansat si ea saitul, versiunea germana era teroare. Am vrut sa le scriu un mail, asa, de inima buna ce am, dar mi-am zis ca va fi under contruction si sa nu fiu mai catolica decat Papa. Acum suntem in anno domini 2009, la 2 ani, aproape 3, si inca mai gasesc minunatii de genul "DER Lügenbrücke" si "Turism". Chiar pe prima pagina, sa rada si elevul de clasa 1-a de la Obenul mult adorat de administratie. Dovada. Traducatorul/sau google? nu a aflat ca frumoasa limba a lui Goethe are multe cuvinte proprii, printre care "Kreditkarte" pentru Credit Cards. Faza cu "Hermannstadt als Einkaufsparadies" m-a dat pe spate. E corecta, ce sa-i faci. Dar ilogica. Oricum, asa nu tine de sarmanul traducator, face si el ce i se spune. Adica voreste si el de un amarat de Carrefour si de un Mall de caca.


         NICHT VERMIßT WERDEN: DER TOP 5 HAUPTANBLICK. Adica ce-o fi vrand sa zica cu constructia asta la pasiv?  The answer is beyond us.

       Se pare ca s-a inventat o noua clasificare demografica si anume, la sectiunea "Bilete de intrare la Zoo" gasesc chestia asta: "Kinder, Studenten und ältere Menschen 1,5 RON" recte "copii, studenti si oameni mai batrani" Politically corect.
Basca, pluralul de la Supermarkt este Supermärkte toata ziua, nu SUPERMARKETS, dar nah... ne dam englezi, taica...Mai aflam ca "Marginimea Sibiului ist ein einzigartiges ethnographic Gebiet in Rumänien"
      Iar evul Mediu devine "Im Mittleren Alter" adica "evul mijlociu".
    
     Dar sa-i dam Cezarului ce e al Cezarului, restul textelor sunt OK. Se vede ca l-a tradus cineva care gandeste in germana. Ca aici e chichireaza cand vine vorba de traduceri...

       Despre pensiunea Sibiel aflam ca "Unser Restaurant stellt eine zauberhafte Ecke dar, die mit gutem Geschmack eingerichtet ist und einen Bruchteil der Volkskunst wieder zum Leben erweckt." Adica restaurantul e un colt minunat, bla, bla... amenajat cu bun gust, care reinvie o FRACTIUNE de traditie. Numai o fractiune, ca e criza. Daca situl cu pensiuni turistice te indruma la astfel de pagini, e mai bine ca 90% dintre linkuri nu functioneaza. Si unde functioneaza, am descoperit ca Romanii sunt tare sfiosi in a indica preturi. (Off topic-azi cautam mocheta online, zeci de ofertanti, dar nici o oferta si cu pret. Taica, eu am ore de pierdut dand telefoane?)

Salisteanca m-a convins insa
    "Salisteanca, ein klassen pension, befindet sich auf 500 Meter von der Mitte von Saliste und 20 Kilometern von Sibiu, kulturelle Hauptstadt von Europa 2007, alle befunden die dies ist befunden in Siebenbürgen Ware Sie werden finden den schönsten Städten von Rumänien und den meisten Überwältigungslandschaften von Europa. In diese umgebung Sie werden finden verwüstete hohe Berge, bezaubern die Hänge, vorgeschichtliche kleine Dörfer, mittelalterliche Märchenhafte städten, gotische Kathedrale und Kristall Bergeseen .Jede überal, treffen Sie Herden von Schaf und in Frühling auf vielen Schornsteinen störchennest.Rumänien ist schön!" Da mai, Rumänien e frumoasa!

       Cred ca ma plictisesc cam tare azi...

3 comentarii:

aventoro spunea...

Cu toate astea primarul din Sibiu a facut foarte multe pentru Sibiu, cans am fost anul trecut m-am simtit ca la Viena.

Ada Angharad spunea...

Mda.. e frumos, daca stai ca turist cateva zile. E frumos si daca stai de o viata aici. Da uneori parca am fi in vestul salbatic. Se pare ca vom avea centrala nucleara p-aci pe la Olt.

GOG spunea...

Zer shon Shtat hermansthtat