marți, 19 octombrie 2010

Ghenghis cam Zen

Ieri am ales din lada cu "reduceri" de la Real un DVD care ne-a atras atentia. Si a fost doar 4 lei ! E vorba de "Mongol" regizat de Serghei Bodrov care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain in 2008.




Per total, un film bun. Peisaje superbe, cadre frumoase...
In rolul principal, hehe...un japonez,Tadanobu Asano. Nu e mare problema. Si asa publicul european si american nu poate face diferenta dintre asiatici. 

Un film care doreste sa prezinte pseudo- biografia lui Temudjin, inainte de a deveni cuceritorul a jumatate din pamantul cunoscut pe la 1200. Nu a reusit. 

Acum stiu ca e plin de inadvertente istorice si ca e romantat la extrem. Nici nu ma asteptam la altceva. "Istoria secreta a mongolilor" a fost scrisa de un anonim doar in sec. 14, deci, cam mare nebuloasa.

Filmul prezinta, cam episodic si ciuntit, drumul lui Temudjin spre glorie. Ramas orfan inca de la 9 ani, cu multi dusmani pe urme, e prins, scapa in mod miraculos, e prins din nou, iar scapa, se insoara, isi salveaza nevasta, iar prins, e vandut sclav, femeia il salveaza, se satura de toate si ajunge marele Khan, dupa o batalie impresionanta... Aflam apoi ca a unit toate triburile si ca a fost stapanul celui mai mare imperiu din istorie. Sa speram ca se va turna si partea a II a.

Trailerul ne prezinta cum merge el cu o armata sa isi recupereze femeia furata de tribul dusman. ALL FOR LOVE, ne spune vocea din back. HA? Sunt sigura ca GK, avea, asa cum era pe atunci, zeci de bastarzi, zeci de femei...Filmul ne induioseaza cu un GK cam zen, cu ochi de ursulet de plus si plete in vant, jucandu-se tandru cu copii...Nota- mongolii se radeau in cap.

TO FULFILL HIS VISION. Scena in care GK ajunge la revelatia ca va uni triburile si va crea legi, ma da gata. Care viziune, nene? Ce unire in cuget si simtiri mongoleze? Erau triburi de barbari, porniti pe cuceriri pentru ca asta stiau, aveau nevoie de teren, cai, bani si resurse.
Cat despre Borte, sotia lui. In film, e prezentata ca marea lui iubire, sfatuitoarea lui. Nu cred ca in perioada aceea femeile aveau ceva de spus. Cu atat mai putin referitor la politica.

HIS GREAT DESTINY. Iar ni se vinde un vis fals. Care destin maret, nenea de la dep. de reclame? Marele destin de a cuceri si de a distruge tot in calea lui? Pe cand "The Love Story of Hitler"?

Toate bune si frumoase. Rautatea oamenilor l-a facut asa. Inteleg, pe langa copilaria lui, putem spune ca orice mogaldeata dickensiana a avut parte de tratament la spa. Trec peste scenele lipsa din care sa intelegem cum a ajuns sa aiba dintr-o data o armata intreaga etc, etc. Tadanobu Asano e o bucatica buna, insa GK trebuie sa fi avus charisma, putere, forta. Ceva care sa te faca si il urmezi orbeste. Din film, nu reiese nimic de genul asta.

E un film bun, nici mai mult nici mai putin. Batalii sangeroase si bine regizate. Peisaje de vis. Pe la mijlocul filmului, actiunea decurge cam lent. Baltalia finala sucks. Mongolii erau arcasi si calareti. Nu infanteristi. Whatever. Probabil geniul lui a stat in elaborarea de noi strategii. Wikipedia ne mai spune ca nu a fost atat de rau pe cat se spune. Ca a creat un imperiu cu moneda unica, a deschis Drumul Matasii  inlesnind comunicatiile si comertul, ca era tolerant fata de alte religii. Insa  in Europa, legendele despre tatari traiesc inca si astazi. Si nu sunt duioase.

Daca il privesti ca fictiune cu un graunte mic de adevar si ca aperitiv pentru un studiu individual o sa ai parte de un festin. Deshide noi subiecte de interes- cultura si istoria mongola, influenta lor in Europa, samanismul...

Cred ca bugetul de 20 mil. de dolari nu a fost cheltuit degeaba.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna.Filmul e dragut.Nu e o ,,capodopera" cinematografica dar pentru ,,devoratorii" de filme istorice e bun.Din prima batalie a lui Temudjin cu Joumukha(parca...nu retin exact cum se numea fratele sau de sange)lipsesc arcurile si sagetile,ei luptau din dosul carutelor si ar fi fost logic sa fi ripostat cu sageti ,mongolii fiind arcasi in primul rand.Armata pe care Temudjin o are in ultima batalie(cea in urma careia ajunge ,,khan")e justificata (explicata) prin ,,chemarea" adresata de acesta la care au raspuns destul de multi si destul de brusc (in film) deci nu chiar ,,peste noapte"...in fine.In Wikipedia ni se expliciteaza in ce consta ocupatia mongola:cotropirea ,jefuirea etc.dar doar acolo unde intampinau rezistenta.Apoi cereau un tribut constand in 10% din productia respectivului teritoriu.Practic nu ii interesa teritoriul si/sau conducera politica a acestuia.Filmul e ca toate filmele romantat ,nuantat s.a.