joi, 7 octombrie 2010

Romania- tara ortodoxa, tara intoleranta

       Tocmai sosita din Viena, unde am dat peste un amalgam de culori, natii, religii si minoritati sexuale ma duc  sa imi inapoiez cartile la Astra. Cu mare tam-tam, bannere si boxe urlatoare afara, se anunta Targul de Carte Religioasa. Inauntru, tarabe cu edituri de tot felul, manastiri, biserici fundatii religioase. Toate ORTODOXE. Pai bine, cu evreii ce facem? Musulmani nu avem in tara? Budismul ce e? Suntem o tara de incuiati si intoleranti. Mi-e lehamite.



Stiti ceva? In Viena, in amiaza mare, se demonstra pentru legalizarea marijuanei. Pe Mariahilfer Strasse, sex shopuri cu "chestii" in geam sa le vada tot omul, in magazine gaseai bong-uri pentru droguri, bomboane de canepa si hartie pentru jointuri. In Austria prostituatele au sindicat care le reprezinta drepturile. Am vazut travestiti sau transsexuali pe strada si nimeni nu avea treaba cu ei. Oameni de afaceri la costum si cravata pe triciclete. Bicilete de inchiriat pe care nu le fura nimeni.


Suntem prea intoleranti si incuiati, mitocani si da...tigani. Puteam ochi un roman de la metri distanta. Hainele, fata, comportamentul si vocea ridicata, prostul gust...Isi au si austriecii pitipoancele si coca lor, insa parca si aia sunt mai linistiti decat ai nostri.  


Si privirea oamenilor de pe strada. Zambeau, erau politicosi, isi cereau scuze daca te atingeau in trecere, in magazine se saluta... Romanii ii recunosteam dupa privire, parca mereu aveau ceva de ascuns, parca furasera cate ceva, incruntati, inclestati. 

Si ajunsa in autobuzul Atlassib spre Sibiu, dau peste primul NU rastit din ultimele zile. Noi nu stim sa refuzam politicos, sa formulam negative in mod pozitiv. Stiu, NU e tot NU, dar daca il poleiesti putin, suna mai acceptabil. Soferul mi-a trantit un NU cand l-am rugat sa deschida usile sa ne putem aranja in autobuz. Putea sa zica ceva de genul...imediat...in 5 minute.. dupa ce beau si eu o cafea. In fine Carabulea-line e un dezastru, dar sa nu musc mana care mi-a dat biletul gratis. De fapt nu e gratis, ca am tras tot FITS-ul pentru el. In fine. Soferul era un mitocan cu M urias, nu doar mare. O calatoare l-a rugat sa dea drumul la caldura. Raspunsul? Hai ca nu ghiciti nici pana maine:"Dumneata ai platit aici cazare?". Pai sa fi dat 150 de euro pe bilet, il faceam chisalita. Sa fi fost patron, il dadeam afara in secunda 2. Insa la noi suntem tara lui "Merge si asa". Ce a facut calatoarea noastra, tot ea a incercat sa il impace pe soferul jignit. Ca el e seful. Nu noi cei care dam bani. Nu stim sa ne cerem drepturile. Ca daca soferul vrea, sta 1 ora la cafea si noi intarziem, asa ca sa nu il suparam.


Meditand asupra diferentelor de aici si de acolo, am ajuns la concluzia ca ROMANIA ESTE TARA UNDE NE BATEM JOC.  In Austria, poate ca nu mi-as fi ridicat picioarele pe scaunul din fata ca sa dorm, poate ca mi-ar fi fost jena. Dar in autobuzul ala mizer, nici nu merita sa fiu finuta. De ce sa fiu politicoasa sa salut personalul de la statia de benzina? Si asa nici nu se uita la mine... De ce sa nu arunc hartii pe jos in WC, si asa arata mai rau decat in metrourile din Viena...Cam asta e atitudinea, imi dai mizerie si lipsa de respect, ma port si eu la fel....Trist. Nu cred ca Romania se va mai face bine vreo data.




2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

Ion Toma Ionescu spunea...

Si totusi eu trag nadejde ca Romania se va face bine. atunci cand noi toti vom dori sa ne facem bine. Va fi un timp...
Am trecut am vazut

http://pasareacetii.blogspot.com